Cine sunt oamenii din PSD care s-au lepădat de Ponta pentru Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, actualul şef al PSD, şi Victor Ponta, fost preşedinte al PSD FOTO Mediafax
Liviu Dragnea, actualul şef al PSD, şi Victor Ponta, fost preşedinte al PSD FOTO Mediafax

Social-democraţii care s-au dezis de Victor Ponta au fost promovaţi în partid de Liviu Dragnea. Cei care nu au întrerupt orice legătură cu fostul lor preşedinte au zburat, rând pe rând, din funcţii.

După ce Victor Ponta a lăsat Puterea, majoritatea celor care care au fost de partea fostului premier au trecut, peste noapte, în echipa lui Dragnea. Cel mai bun exemplu este Valeriu Zgonea, cel pe care Victor Ponta l-a pus cu mâna lui în fruntea Camerei Deputaţilor în 2012, deşi, atunci, a stârnit multe nemulţumiri în partid.  „Când Ponta a spus să-l punem pe Zgonea, Liviu Dragnea a fost cel care a luat cuvântul şi a spus nu. Îmi aduc aminte că a făcut foarte urăt, însă, până la urmă, s-a făcut cum a vrut Ponta. În 2012, nu îndrăznea nimeni să-l contrazică pe Victor Ponta“, au povestit surse social-democrate participante la şedinţa PSD în care s-a decis viitorul preşedinte al Camerei Deputaţilor după decapitarea democrat-liberalei Roberta Anastase.

Între timp, Dragnea şi-a mai schimbat părerea. Pentru că s-a dezis de aripa Ponta în favoarea lui Liviu Dragnea la momentul alegerii preşedintelui PSD, Zgonea nu numai că a rămas al treilea om în stat, dar a şi fost promovat şi pe linie de partid de noul şef al PSD. Nici în vară partidul nu-l dorea în fruntea PSD, însă social-democraţii au respectat voinţa lui Dragnea, proaspăt ales preşedinte al PSD, şi l-au votat pe Valeriu Zgonea preşedinte executiv al PSD. După Congresul din toamnă, Dragnea a ocupat scaunul lui Ponta, iar Zgonea pe cel care a fost a lui Liviu Dragnea.

Influenţii Neacşu şi Iordache

Al doilea om în Camera Deputaţilor după Valeriu Zgonea era Marian Neacşu, propus de Victor Ponta să conducă grupul parlamentar al PSD. Marian Neacşu este acum unul din cei mai de încredere oameni ai lui Liviu Dragnea. Noul lider al PSD l-a numit secretar general al PSD şi coordonator al campanie pentru alegerile locale, atribuţie care îi revenea lui pe vremea când Victor Ponta se afla în fruntea partidului. Andrei Dolineaschi, cel care era secretar general înainte de Neacşu, a fost ales, cu acordul lui Liviu Dragnea, vicepreşedinte al PSD. Andrei Dolineaschi schimbase tabăra chiar înainte să fie debarcat Ponta de la şefia PSD.

La fel de discret ca Marian Neacşu, dar mai influent decât mulţi alţi social-democraţi, este şi Florin Iordache. Deputatul PSD s-a mulţumit cu o funcţie mai puţin importantă în ierarhia de partid - preşedinte al Comisiei de Integritate-,dar care i-a adus un loc în Biroul Permanent Naţional, cel care asigură conducerea centrală a partidului. Pentru a-i face loc lui Iordache, Dragnea l-a dat la o parte din BPN pe senatorul Ioan Chelaru.

Firea, patru funcţii

Gabriela Vrânceanu Firea a ieşit de departe cea mai câştigată după ce a intrat în graţiile noului şef din Kiseleff. Victor Ponta i-a oferit doar postul de purtător de cuvânt al PSD, însă Liviu Dragnea a ajutat-o să devină vicepreşedinte al partidului, preşedinte PSD Bucureşti şi principala variantă a PSD pentru Primăria Capitalei. Firea este social-democratul care deţine cele mai multe funcţii în partid.

Fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Constantin Niţă, s-a pus şi el la dispoziţia lui Dragnea, numai că puţin prea târziu. Niţă l-a invitat pe Dragnea la Braşov, în fieful său, unde a dat o masă pentru social-democraţi, la care a făcut şi pace cu Dragnea. Liderul PSD chiar l-a anunţat candidat la Primăria Braşov pe Răsvan Gheorghe, omul lui Niţă. Preşedintele PSD l-a asigurat de sprijinul său pentru a fi ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, funcţie echivalentă cu locul trei în partid. Însă, cu doar trei ore înainte de începerea şedinţei, Dragnea s-a gândit mai bine şi i-a oferit funcţia lui Mihai Fifor, unul dintre oamenii săi de încredere.

Cei care nu s-au lepădat de Ponta, traşi pe linie moartă

Nu toţi social-democraţii au reuşit să intre în voia lui Liviu Dragnea. Unii nici n-au prea avut de ales. Înainte să-l execute Dragnea, Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, şi-a dat demisia din Senat, acolo unde controla tot din postura de lider al senatorilor PSD. Pentru a scăpa definitiv de el, Dragnea nu s-a împotrivit plecării sale la Curtea de Conturi pe un salariu exorbitant. Ceilalţi apropiaţi ai lui Ponta au fost executaţi la Congresul PSD din toamnă, care l-a validat pe Liviu Dragnea preşedinte al partidului cu voturile a peste 98% din membri.

Alegerile au marcat ieşirea din prima linie a conducerii PSD a unor lideri importanti, precum fostul ministru al Apărarii, Mircea Duşa, promovat de Victor Ponta după câştigarea şefiei PSD în 2010, Ioan Rus, membru al „Grupului de la Cluj“, care a revenit în conducerea centrala a PSD adus Ponta,  dupa mai mulţi ani de absenţă, dar şi a preşedintelui PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, intrat în conflict cu Liviu Dragnea. Dintre foştii miniştri ai lui Ponta, au mai prins loc în conducerea central doar Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Restul a rămas pe dinafară, făcând loc noii gărzi a lui Dragnea.

Cea mai dură lovitură dată lui Victor Ponta a fost debarcarea Rovanei Plumb de la şefia Consiliului Naţional, aleasă de mai puţin de un an în funcţie. Dragnea a convocat Consiliul Naţional penturu alegerea unei noi conduceri, deşi mandatul preşedintelui era de patru ani. Fostul ministru al Muncii Rovana Plumb a fost cea care l-a contracandidat pe Liviu Dragnea la şefia interimară PSD după demisia lui Victor Ponta. Prin intermediul Rovanei Plumb, s-a dat ultima bătălie între Ponta şi Dragnea în partid, cel din urmă ieşind victoris. La lansarea fundaţiei, Victor Ponta a anunţat aderarea Rovanei Plumb la proiectul său.

 Ultimii rămaşi

Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, este un caz special pentru că a reuşit să rămână în conducerea centrală a partidului şi în epoca Dragnea şi în acelaşi timp să devină şi membru-fondator în fundaţia înregistrată de Victor Ponta.  Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea le-a interzis social-democraţilor să colaboreze cu Ponta în afara partidului. Alţi foşti miniştri din Guvernul Ponta care fac parte din fundaţia lui Victor Ponta sunt: Robert Cazanciuc (Justiţie), soţul verişoarei lui Victor Ponta, Eugen Teodorovici (Finanţe) şi Titus Corlăţean (Externe).

În ultima şedinţă a partidului, fără să-i anunţe dinainte, Liviu Dragnea i-a chemat la tribună pentru a lua cuvântul pe foştii sau actualii oamenii ai lui Ponta: Ecaterina Andronescu, Eugen Teodorovici, Mihai Tudose, Gabriela Firea, Nicolae Bănicioiu.  „I-a pus să vorbească numai din răzbunare“, a comentat un social-democrat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite