Cine sunt „tehnocraţii“ trimişi de PSD la Curtea de Conturi. Noul vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a fost consilierul lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Busuioc şi Florin Tunaru au ajuns în conducerea Curţii de Conturi prin ajutorul PSD şi al lui Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul/ Inquam Photos
Mihai Busuioc şi Florin Tunaru au ajuns în conducerea Curţii de Conturi prin ajutorul PSD şi al lui Liviu Dragnea. FOTO Colaj Adevărul/ Inquam Photos

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a anunţat în ultimele zile că va susţine pentru numirea la conducerea Curţii de Conturi persoane care nu au legătură cu partidele politice. Cu toate acestea, „tehnocraţi“ precum Mihai Busuioc şi Florin Tunaru, ambii apropiaţi de Liviu Dragnea, au ajuns să fie votaţi în funcţii bine remunerate.

În şedinţa de miercuri a plenului reunit al Parlamentului a avut loc validarea a cinci persoane pentru conducerea Curţii de Conturi.  Mihai Busuioc a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi cu 275 de voturi „pentru“ şi 95 „împotrivă”, în timp ce pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei a fost numit, cu 270 de voturi „pentru” şi 100 de voturi „împotrivă“, Nicu Marcu.

Tot miercuri au fost aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi. În funcţia de vicepreşedinte a fost numit Florin Tunaru, iar funcţia de preşedinte i-a revenit lui Lucian Dan Vlădescu. Nu în ultimul rând, Aurel Dumitru a fost numit în funcţia de consilier de conturi.

Cel puţin doi din cei cinci au lucrat în ultimii ani cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi au rămas apropiaţi de formaţiunea social-democrată. „Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum dragi colegi asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva - cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora“, declara Liviu Dragnea, în plen, înainte de votul final.

Busuioc a stat alături de Dragnea în timpul crizei din iunie

Parcursul profesional al lui Busuioc şi al lui Tunaru ne arată alt lucru. Explicăm. Mihai Busuioc a ajuns în atentia opiniei publice în iunie, înainte ca Sorin Grindeanu să fie dat jos de PSD din funcţia de premier, atunci când a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea demiterea sa. În absenţa semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la rândul lor să publice documentul.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în perioada în care Liviu Dragnea conducea aceasta instituţie, în timpul guvernării Ponta. Îndepărtat de guvernul tehnocrat, Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului, în ianuarie 2017, de către Sorin Grindeanu, imediat ce s-a instalat la Palatul Victoria. Mai mult, numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu în calitate de premier.

Tunaru, fost consilier personal

Un al doilea „tehnocrat“ trimis de PSD la Curtea de Conturi, de data aceasta pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, e Florin Tunaru, cel care în luna iunie a fost demis din funcţia de vicepreşdinte al ANAF, de către fostul premier Sorin Grindeanu.

Tunaru, originar din Teleorman, a lucrat cu Dragnea la Consiliul Judeţean ca director adjunct la Direcţia de Contabilitate, în perioada 2006-2009, pentru ca apoi, în perioada 2010-2011, să fie consilierul personal al lui Liviu Dragnea, în perioada în care liderul PSD era preşedintele CJ Teleorman. În perioada 2011-2012, Tunaru a revenit pe funcţia de director executiv în cadrul CJ Teleorman, pentru ca în mai 2012 să fie numit vicepreşedinte al ANAF.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite