Comisia Iordache reîncepe discutarea legilor Justiţiei. Nicolicea, ironii la adresa Opoziţiei. Predoiu îi răspunde: Cine cui i-a dat şoricul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Georg Călin
Florin Iordache FOTO Inquam Photos / Georg Călin

Comisia specială care a modificat cele trei legi ale Justiţiei - legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) -, condusă de Florin Iordache, îşi reîncepe miercuri activitatea.

UPDATE Liberalul Cătălin Predoiu l-a întrebat pe Nicolicea despre care „Şoric“ vorbeşte, despre fostul comisar de poliţie sau despre întâlnirile organizate de SRI. „cazul Şoric ce înseamnă? Cine cui i-a dat şoricul?“.  

UPDATe Eugen Nicolicea, deputat al PSD şi preşedinte al Comisiei juridice,  i-a cerut lui Cupşa să spună ce articole invocă în momentul în care spune că sunt incidente procedurale. „Dacă nu spune, e case closed, cum ar spune nemuritorul Şoric“. 

UPDATE Ioan Cupşa, deputat al PNL, a punctat faptul că el şi colegii săi din Comisia Iordache nu au competenţa legală de a analiza reexaminarea celor trei legi ale Justiţiei. 

UPDATE Florin Iordache, şeful Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, a anunţat faptul că în următoarele şedinţe vor fi discutate doar articolele declarate neconstituţionale de CCR. 


Lucrările Comisiei conduse de Florin Iordache sunt programate să înceapă de la ora 15.00.

Modificările asupra celor trei legi ale justiţiei, adoptate la sfârşitul anului trecut de către Parlament au fost constestate la Curtea Constituţională a României (CCR) şi de către PNL şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale, urmând ca acestea să se reîntoarcă la comisie. 

Comisia a aşteptat publicarea motivărilor Curţii Constituţionale pe cele trei legi ale Justiţiei.

Florin Iordache a declarat în urmă cu o săptămână, după vizita la Parlament a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că legile justiţiei vor fi puse în concordanţă cu deciziile CCR, astfel încât ultimele observaţii incluse în MCV să fie rezolvate, iar Mecanismul să fie închis.

Iordache a susţinut că în cadrul Comisiei speciale s-a ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, afirmând că nu a fost solicitat punctul de vedere al acesteia, dar se va discuta dacă este nevoie.

"Eu cred că a fost o întâlnire bună şi prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Din punctul nostrul de vedere, am precizat următoarele lucruri: deciziile CCR sunt general obligatorii şi, în ceea ce priveşte legile justiţiei, le vom pune în concordanţă cele trei legi cu deciziile CCR, iar în ceea ce priveşte MCV, vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi, de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată fi finalizată şi să închidem MCV”, a spus Florin Iordache.

De asemenea, chestionat cu privire la îngrijorările exprimate de Frans Timmermans cu privire la un război între Parlament şi sistemul judiciar, Florin Iordache a spus că nu doreşte deloc un asemenea război. “S-a spus că nu trebuie să existe un război şi percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele, cât şi ale colegilor mei, s-a precizat foarte clar că, atâta timp cât cele mai importante modificări la toate cele trei legi au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar. Datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale, ne dorim o reală independenţă a Justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut, nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar”, a afirmat deputatul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite