Condamnat la 1000 de lovituri de bici, bloggerul saudit Raif Badawi, premiat de Parlamentul European în absenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi bloggerul saudit Raif Badawi este laureatul din acest an al premiului Saharov, distincţie acordată de Parlamentul European unei personalităţi care s-a remarcat pentru apărarea dreptului la gândire liberă.

Ştirea că va primi acest premiu i-a fost dată lui Badawi de soţia sa, Ensaf Haidar, cu o câteva zile în urmă, când a vorbit cu el. Cei doi au dreptul la o convorbire telefonică pe săptămână. Badawi este încarcerat în Arabia Saudită, lângă Jeddah, soţia sa şi cei trei copii trăiesc în Canada, unde au obţinut azil. Dar, ultimele veşti primite nu erau deloc bune. Raif Badawi tocmai fusese transferat într-o altă închisoare, cu un regim mai strict, o închisoare destinată deţinuţilor cu condamnări definitive. ”Soţul meu începuse greva foamei înainte să fie transferat. Sper că a încetat pentru că sănătatea lui s-a deteriorat. Are moralul la pământ, a fost transferat în această a doua închisoare în momentul în care ne aşteptam să primim veşti încurajatoare” declară Ensaf Haidar în faţa presei venite să o întâmpine la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, locul în care se ţine în fiecare an ceremonia de decernare a premiilor Saharov.

Raif Badawi a fost condamnat pentru ofensă adusă islamului la 10 ani de închisoare şi 1000 de lovituri de bici. În ianuarie a primit primele 50 de lovituri în public, apoi aplicarea următoarelor 50 de lovituri a fost suspendată din cauza înrăutăţirii sănătăţii sale în urma pedepsei aplicate. Acum, soţia sa se teme că aplicarea sentinţei va fi reluată. Încă 950 de lovituri de bici.

„Raif nu este un criminal. El este un scriitor şi un gânditor liber. Atât. Crima lui Raif Badawi constă în simplul fapt de a fi o voce liberă într-o ţară care nu acceptă nimic altceva decât o singură opinie şi un singur gând”, a spus Ensaf Haidar în plenul Parlamentului European, aplaudată în picioare de sutele de euro-parlamentari prezenţi la ceromonia acordării premiului Saharov. Badawi este arestat din 2012 pentru înfiinţarea blogului Free Saudi Liberals, pus sub mai multe acuzaţii, dintre care a fost reţinută cea de insultă adusă islamului şi a fost respinsă cea de apostazie. În Arabia Saudită, condamnarea pentru apostazie este pedepsită cu moartea. Totuşi, rejudecarea cazului său la instanţa supremă nu exclude readucerea acuzaţiei de apostazie în faţa judecătorilor.

image

Ensaf Haidar ţine în mâini o fotografie cu soţul său, în Parlamentul European

”Badawi a devenit un simbol şi o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care luptă pentru drepturile fundamentale în regiune şi dincolo de aceasta”, a declarat, la rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în timpul ceremoniei acordării premiului. „În ciuda unui mare risc, ca blogger, s-a străduit plin de curaj să promoveze gândirea liberă şi şi-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare ocupând un spaţiu lăsat gol de lipsa libertăţii presei în ţara sa”, a mai spus Schulz. El solicitat Regelui Salman să îl elibereze necondiţionat pe blogger şi pe ceilalţi prizonieri de conştiinţă întemniţaţi în Arabia Saudită, dintre care unii condamnaţi la moarte.

Martin Schulz a elogiat curajul şi hotărârea soţiei lui Badawi care a făcut din cazul soţului ei un caz internaţional şi nu a încetat niciun moment lupta pentru eliberarea lui. ”Permiteţi-mi să aduc un omagiu demnităţii, curajului şi hotărârii dumneavoastră de a vă aduce soţul acasă, unde trei copii îşi aşteaptă tatăl. Ameninţată cu moartea aţi plecat în Canada unde aţi obţinut azil şi de unde vă luptaţi fără oboseală pentru eliberarea soţului dumneavoastră dându-i o voce în timp ce lui i se interzice să o folosească pe a sa”, a spus Schulz. În toate declaraţiile sale, Ensaf Haidar s-a ferit să facă aprecieri politice. Dar prezenţa ei în plenul Parlamentului European a valorat mai mult decât orice declaraţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite