Congres UNPR. Când dragostea pentru generalii Oprea şi Onţanu întrece învăţăturile lui Moise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rugăciunile nu au făcut minuni în cazul lui Ioan Iovescu, unul dintre cei trei candidaţi la şefia UNPR, care a încercat să atragă voturi vorbind poporului UNPR de Dumnezeu. În replică, Iovescu a fost fluierat. Candidatul care a câştigat a fost cel care i-a invocat pe Gabriel Oprea şi pe Neculai Onţanu, nume care au înflăcărat sala.

Înainte cu două ore de începerea Congresului UNPR, candidaţii la şefia partidului se aflau deja în sala mare de la Aurrum Palace, un salon de nunţi, şi puneau la punct ultimele detalii. La acest restaurant, situat în fieful primarului arestat de la Sectorul 2, Neculai Onţanu, au avut loc mai multe întâlniri între PSD şi UNPR, Spre exemplu, aici a fost negociat protocolul de colaborare între cele două partide pentru alegerile locale. 

Azi, decorul sălii trebuia să capete accente politice. De aceea, organizatori au adus patru steaguri cu România şi patru cu UE, ceea ce i-a încurcat pe progresişti. Nu ştiau dacă trebuie puse într-o ordine anume, iar câteva minute a fost dezbătută dilema steagurilor.

"Unul al Romaniei, unul cu UE şi tot aşa. La mine în birou aşa sunt puse, dar nu ştiu dacă e bine", a intervenit Simona Man, fostul preşedinte al PPDD, acum la UNPR.

În acest timp, candidatul Ioan Iovescu aşeza pe fiecare dintre cele 500 de scaune, pentru a se promova, o carte de vizită pentru delegaţi. "Ioan Iovescu - senator PPDD" scria pe cartea de vizită a celui care dorea să ajungă şeful UNPR. Unul dintre delegaţi, ajuns mai devreme, i-a atras atenţia: "Păi cum PPDD?" Iovescu i-a explicat că a dat la tipărit 10.000 de cărţi de vizită imediat după ce a ajuns senator ales pe listele PPDD şi este păcat de ele să nu le folosească. În plus, Iovescu regretă perioada de glorie a PPDD.

"Electoratul PPDD este şansa noastră. Eu nu am vrut să plec din PPDD. Nu zic să ne tranformăm în PPDD, dar PPDD a fost o forţă. Pe mine m-a chemat Ilie Sârbu să vin la el şi i-am zis că eu nu plec din PPDD. Mi-a zis: hai, că vii în locul meu. Nu am plecat", şi-a explicat gestul Ioan Iovescu.

Dumnezeu, târât în mocirlă

Pe spatele cărţii de vizită, erau scrise două versete de Ioan şi Marcu, care îndemnau la propovăduirea Evangheliei. Astfel, Iovescu s-a apucat în faţa sălii să citească din Biblie, cu convingerea că va sensibiliza publicul. "Programul meu se bazează pe cuvântul lui Dumnezeu. Crede cineva din această sală că Dumnezeu nu este bun?", întreabă Iovescu. Lipsa de reacţie l-a motivat să continue şi a început să recite din învăţăturile lui Moise. De aici s-a ajuns la o situaţie caraghioasă.

Enervaţi de discursul lui său, delegaţii au încercat să-l oprească pe Iovescu prin orice metodă. Mai întâi, au aplaudat lung pentru a-l determina să-şi încheie cuvântarea, însă senatorul a înţeles altceva din reacţia sălii. "El crede că aplaudăm pentru că ne place", a concluzionat unul dintre delegaţi. Apoi, s-a trecut la strigăte: "Noi nu facem religie aici!".

"Cum să faci politică cu oameni care nu cred în Dumnezeu?", a răspuns, nedumerit, Iovescu, care a început, apoi, să recite rugăciuni. Sala a devenit şi mai agresivă: "Lasă-ne!", au strigat mai mulţi progresişti în cor.

"Domnule Onţanu, sunteţi în sufletul nostru! Vă iubim!"

Momentul lui Iovescu a fost rapid uitat când pe scenă a urcat Valeriu Steriu, favoritul lui Gabriel Oprea şi al lui Neculai Onţanu, deci şi al sălii. "Ziua de 3 martie, când şi-a dat domnul Oprea demisia, a fost foarte tristă. Îl aşteptăm să ne fie alături cât mai repede. Vreau să-i transmitem cu toţii domnului Onţanu că ne lipseşte de la această şedinţă", a spus Steriu.

Numele celor doi lideri rostite de Steriu au venit ca o gură de oxigen pentru cei 400 de delegaţi, care s-au ridicat în picioare şi au început să aplaude cu frenezie. Pe lângă alegerea preşedintelui UNPR în persoana lui Valeriu Steriu, şedinţa UNPR a mai avut un obiectiv, acela de a mobiliza activul de partid, derutat după demisia lui Oprea şi arestarea lui Onţanu.

Nu a fost discurs în care să nu fie pomeniţi Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, omagiaţi de către toţi progresiştii care au trecut pe la microfon. Unii au deplâns situaţia ingrată prin care trebuie să treacă liderii lor, alţii le-au făcut declaraţii de iubire şi de recunoştinţă pentru ceea ce sunt astăzi.

"Acum aproape şase ani de zile, în biroul unui om extraordinar, primarul Neculai Onţanu, un grup de oameni puneau la cale înfiinţarea unui nou partid. Astăzi, omul care alături de noi a înfiinţat acest partid nu este în mijlocul nostru. Domnule primar Neculai Onţanu, indiferent unde sunteţi, să reţineţi un lucru: sunteţi în sufletul nostru! Vă iubim!", a spus liderul UNPR Dolj, Gheorghe Bica.

"Vreau să-i mulţumim domnului Onţanu pentru munca depusă. Acum că trece prin momente grele, vreau să-i transmitem că îi suntem alături. Este un moment delicat în viaţa partidului nostru după demisia domnului Gabriel Oprea. Nu aş fi fost astăzi îm faţa dvs. dacă nu exista Gabriel Oprea", a spus şi senatorul Ion Toma, cel care a şi prezidat şedinţa.

 În imaginea de final a Congresului UNPR apare Ioan Iovescu care îşi strânge cărţile de vizită de pe jos, supărat că unii dintre colegi i le-a îndoit. Iovescu a obţinut doar cinci voturi.

Oprea- preşedinte de onoare

Locotenenţii lăsaţi de Gabriel Oprea au înfiinţat funcţia de preşedinte fondator al UNPR, poziţie special creată pentru Gabriel Oprea pentru a rămâne în conducerea centrală a partidului. Această calitate îi oferă posibilitatea lui Gabriel Oprea să participe la orice şedinţă a UNPR, partid care se confundă cu Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite