Constănţenii se pronunţă dacă vor sau nu reorganizare administrativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a votat azi la referendumul pe tema desfiinţării judeţului Constanţa, spunând că decizia reorganizării administrative trebuie să ţină cont de ceea ce vor oamenii.

"Să dea Dumnezeu să iasă exact aşa cum vor oamenii !", a declarat Mazăre înainte de a introduce buletinul în urnă. "Este important referendumul, să vedem ce vor spune oamenii, ce vor oamenii. Eu cred că nu este bine să se desfiinţeze judeţul. Dacă oamenii vor însă să se desfiinţeze, să se desfiinţeze" a completat el.

Primarul a mai susţinut că referednumul este necesar pentru că o decizie atât de importantă precum organizarea administrativă nu poate fi luată fără consultarea populaţiei.

Un număr de 515 secţii de votare din judeţul Constanţa au fost deschise azi, de la ora 8.00 până la ora 20.00, pentru referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, fiind aşteptate la vot 632.776 de persoane. Constănţenii au de răspuns cu DA sau NU la întrebarea "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?".

PDL acuză "maşina de fraudare electorală a USL"

Referendumul de la Constanţa ar putea rămâne însă fără rezultat oficial în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor de la secţiile de votare.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a declarat că până în urmă cu două zile a existat o colaborare foarte bună cu cei de la Statistică, dar că începând de începând de sâmbătă aceştia nu au mai putut fi contactaţi.

Referendumul are loc în baza unei hotărâri care a fost votată în 22 iunie de consilierii PSD şi PNL, după ce reprezentanţii PDL au lansat tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. Hotărârea CJ a fost atacată apoi în instanţă de către prefect, însă Curtea de Apel Constanţa a respins, în 13 octombrie, acţiunea acestuia.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse între prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, care se acuză reciproc că încalcă legea.

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, afirmă că există încălcări ale procedurilor la referendumul pe tema desfiinţării judeţului şi suspiciuni legate de intenţia de fraudare a rezultatului, liderii locali ai PDL reclamând şi ei că "maşina de fraudare electorală marca PSD-PNL s-a pus în mişcare".

Democrat-liberalii au susţinut că se pregăteşte fraudarea pentru ca prezenţa la vot să fie de 50 la sută plus 1, astfel încât acesta să poată fi validat.

Potrivit numărătorii paralele realizate de democrat-liberali, prezenţa la vot până la ora 16.00 a fost de aproximativ 20 la sută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite