Corupţia ucide, deci avem conducători asasini. Îi mai lăsăm?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catastrofa de la Colectiv a dus la o demisie, şefa ştirilor de la TVR, Raluca Stroe Brumariu, pleacă din funcţie, asumându-şi prestaţia televiziunii publice care nu a transmis nimic în noaptea în care s-a petrecut tragedia. În rest, nimic. Ba da. Decizia unui patron de a închide un club faimos din Centrul Vechi. Suficient, nu?

Desigur, patronii sunt anchetaţi şi vor da socoteală pentru ceea ce au făcut. Dar Primăria Sectorului 4? Clubul funcţiona ilegal de foarte multă vreme din moment ce avea autorizaţie pentru activităţi de alimentaţie publică tip ”bar”, cu o capacitate maximă de 80 de oameni pe scaune. Nimeni nu a verificat activitatea de acolo. Nimeni nu ştia că în club se organizează concerte cu sute de oameni în asistenţă. Nimeni. Primarul Piedone a venit, a scos două vorbe şi a plecat. N-are nicio treabă, nicio responsabilitate. Faptul că direcţiile din propria primărie nu au văzut, nu au ştiut ce se petrce, fiind bine motivate  să se ocupe cu altceva, nu intră în preocupările primarului. El este interesat de viitoarele alegeri şi de locul cel mai profitabil pe care îl poate obţine într-un partid politic. Nu ar fi de mirare să-l vedem  cerând votul cetăţenilor pentru un nou mandat. Are cu ce se lăuda.

Corupţia ucide. Şi ce dacă? Toată şleahta politică a mimat solidaritatea, s-a băgat în poze sau a anunţat pe facebook cum a venit să ajute. Ca Oprişan. Nu se dau certificate pentru aceşti oameni? Să ia şi ei ceva? Arşii i-au cărat în braţe salvatorii, medicii, asistentele, aşa că pentru politicienii care au ajutat pe facebook n-ar trebui să se dea o decoraţie, un teren, un loc pe viaţă în parlament sau o derogare de la lege, să poată fura liniştiţi de aici înainte?

Corupţia ucide! Serios? Pe cine interesează soarta miilor de oameni care locuiesc în imobile expertizarte ca fiind de mare risc în caz de cutremur? De 25 de ani, niciun guvern, niciun parlament nu a făcut ceva concret. Sigur, există un plan de consolidări. După cum s-a desfăşurat până acum, va mai dura o mie de ani până va fi pus în practică. Primarii Bucureştiului, primarii de sector, premierii, miniştrii nu sunt cu toţii vinovaţi? Şi dacă sunt ce? Se aşteaptă o nouă catastrofă ca să se spună cum ar fi putut fi evitată tragedia?

Corupţia ucide. Da? Şi cine răspunde pentru că România nu are infrastructură? Pentru că pe un bulevard din mijlocul Bucureştiului un poliţist a murit alergând să facă loc coloanei oficiale printre gropile lăsate de şantierele care nu se mai termină? Dar, cine răspunde  pentru victimele de pe şosele, pentru că drumurile sunt cum sunt şi nu există o reţea modernă de căi de transport? Aici despre ce vorbim? A dat socoteală vreun guvern, vreun ministru al transporturilor?

Dar pentru închiderea spitalelor a dat socoteală cineva? A fost măsurat impactul asupra comunităţilor care au fost lăsate fără unităţi sanitare? Pentru tăierea indemizaţiilor de naştere a dat cineva explicaţii?

Corupţia ucide. Nimeni nu mai are dubii în această privinţă. Ce urmează după tragedia din Colectiv? Rămâne să ne lamentăm că avem conducători corupţi, deci asasini? Îi mai lăsăm? Le mai permitem?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite