Crin şi Ponta sunt decişi să schimbe Constituţia, dar încă nu ştiu cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL au anunţat că vor revizui Constituţia concomitent cu alegerile europarlamentare, însă au fost prinşi pe picior greşit de jurnalişti: ei nu au ştiut că data referendumului  se stabileşte printr-o altă lege, vulnerabilă la atacurile preşedintelui Traian Băsescu

Co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat entuziaşti, într-o conferinţă de presă comună, că vor organiza referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare, care vor avea loc în data de 25 mai. Cei doi lideri au adăugat că referendumul se va desfăşura timp de două zile, pentru a se întruni cvorumul de prezenţă de 50%, necesar pentru validarea consultării populare. Planul USL poate fi uşor dat peste cap, pentru că liderii celor două mari partide au arătat din nou că i-a luat gura pe dinainte.

La finalul întâlnirii, Ponta şi Antonescu au fost întrebaţi dacă, atunci când  au anunţat data exactă a referendumului, au luat în calcul şi faptul că organizarea plebiscitului se face printr-o lege, care trebuie promulgată de Traian Băsescu. „Promulgarea cărei legi?“, a intervenit Antonescu. „Care lege?“, a continuat Victor Ponta. Premierul a încercat, arogant, o explicaţie. „Este o prevedere clară în Constituţie, în limba română, vă sugerez să o citiţi şi, dacă nu înţelegeţi, veniţi să v-o explicăm, care spune foarte clar: în maxim 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constituţiei, aceasta se supune aprobării populare prin referendum“, a susţinut Ponta.

„Pierdem timpul, sincer“
Prevederea, susţinută cu o exactitate aproximativă de Ponta, este menţionată în Constituţie, la articolul 15: „Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire“. Acest articolul stabileşte termenii generali pentru organizarea unui referendum, însă condiţiile particulare sunt expuse clar, prin Legea pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, pe care Ponta şi Antonescu dau dovadă că nu o cunosc. La articolul 6, această lege spune explicit că organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru modificarea Constituţiei „se stabilesc prin lege“, spre deosebire de alte referendumuri, cum ar fi cel pentru demiterea preşedintelui, când Executivul decide organizarea printr-o simplă hotărâre de guvern. Premierul a mai fost întrebat dacă este sigur că referendumul pentru revizuire va avea loc odată cu europarlamentarele. „Va avea loc în maxim de 30 de zile de la data... Pierdem timpul, sincer“, a încheiat Ponta.

Paradoxal, majoritatea parlamentară a USL a modificat anul trecut Legea referendumului prin redecucerea pragului de validare de la 50% la 30%, iar Victor Ponta şi Crin Antonescu l-au criticat pe şeful statului că a promulgat-o abia spre miezul nopţii, în ultima zi în care o mai putea face. Altfel spus, l-au criticat pe şeful statului că a promulgat greu o lege pe care ei înşişi nici nu o cunoşteau complet.

Planul USL
Liderii majorităţii parlamentare au calculat mult mai simplu atunci când au fixat data referendumului. S-au gândit că au majoritate parlamentară, iar proiectul de revizuire va trece uşor de Legislativ. Apoi, Guvernul condus de Victor Ponta urma să dea o hotărâre prin care stabilea data exactă a referendumului şi stipula faptul că se va întinde pe durată a două zile. Hotărârea de Guvern nu poate fi contestată la Curtea Constituţională, deci punerea ei în aplicare nu poate fi oprită.

Însă Legea referendumului, necunoscută de liderii USL, a răsturnat situaţia. Ce se întâmplă mai departe? Parlamentul va adopta o lege pentru organizarea referendumului, care poate fi contestată de opoziţie la Curtea Constituţională. Judecătorii CCR stabilesc o dată pentru discutarea sesizării, dar această procedură durează câteva săptămâni. În final, legea ajunge pentru promulgare la Traian Băsescu, care o poate contesta din nou la CCCR, invocând motive diferite. După ce Curtea se pronunţă încă o dată, şeful statului are 10 zile pentru a o promulga, dată ce poate depăşi cu uşurinţă 25 mai, ziua alegerilor europarlamnetare. Pentru a-şi duce planul la bun sfârşit, USL are o singură varinată: să organizeze referendumul printr-o ordonanţă de urgenţă, care poate fi contestată la CCR doar de Avocatul Poporului, în prezent unul interimar şi numit de USL.

Senatul, rămas al nimănui

Crin Antonescu şi Victor Ponta au mai anunţat ieri o mare decizie a USL: modificarea legislaţiei electorale. Conform planului anunţat de liderii alianţei, la viitoarele alegeri parlamentare vor fi aleşi numai 300 de deputaţi, aleşi prin vot proporţional, adică pe listă de partid. În schimb, liderii USL nu au precizat câţi senatori vom avea sau modalitatea în care vor fi aleşi. Politologul Cristian Pârvulescu spune că USL s-a gândit la un sistem electoral mixt, care nu a mai fost folosit niciodată în politica românească.

„USL va trebui să stabilească o normă de reprezentare a populaţiei în parlament. Cred că s-au gândit la un sistem electoral diferenţiat: proporţional la Cameră şi majoritar sau uninominal la Senat. Ca să facă acest lucru trebuie să modifice şi Constituţia în acest sens şi să stipuleze că senatorii sunt aleşi diferit de deputaţi. Însă în comisia pentru revizuirea Constituţiei nu s-a discutat acest lucru“, a declarat Pârvulescu pentru „Adevărul“.

„Nu are legătură cu Europa“
Politologul a criticat decizia USL de a organiza referendumul concomitant cu europarlamentarele. „Eu am o mare reţinere faţă de această decizie a USL. Există un risc major ca subiectele europene să acoperite de mesajele naţionale. Vor vorbi despre Constituţie şi nu despre Eruopa, iar pentru România era o bună ocazie să vorbească despre Europa. E clar că au făcut acest lucru pentru a mobiliza mai mulţi electori. Este un pariu riscant. Nu are legătură cu Europa, are legătură cu obiectivele politice ale USL“, a opinat Cristian Pârvulescu.

Politologul mai crede că aceste modificări sunt gândite „ca un răspuns pentru preşedintele Traian Băsescu“. Şeful statului a declarat recent că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. „Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere “ , a afirmat preşedintele.

Candidatura lui Crin, consfinţită în USL

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că liderii USL au decis relansarea activităţii politice la nivelul alianţei, iar primul pas constă în reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. „În ce priveşte protocolul, precizăm clar că domnul Antonescu este candidatul nostru la prezidenţiale”, a declarat Ponta, după şedinţa USL. La rândul lui, liderul PNL  a subliniat că promisiunea a fost deja consemnată în scris,  în documentele alianţei.  „Articolul care spunea că «cel care care stă mai bine în sondaje va fi candidat» se modifică. În această privinţă două articole - unul care spune «candidatul la Preşedinţie va fi cutare şi cutare» şi articolul care spune «candidatul pentru premier...»  - se modifică.  Ştiţi aceste nume“, a spus Antonescu. Iulia Marin

Citeşte şi:

USL cântă prohodul marilor proiecte

La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate

Chelaru: Comisia pentru Constituţie s-ar putea reuni miercuri. Proiectul, definitivat în februarie

Comisia de revizuire a Constituţiei s-ar putea întruni miercuri pentru a discuta amendamentele formulate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, care va primi cel târziu în februarie varianta finală a proiectului, astfel încât noua Lege fundamentală să fie adoptată de Parlament toamna viitoare

CCR: Revizuirea Constituţiei să prevadă clar raporturile între puterile statului şi forma de guvernământ

Judecătorii Curţii Constituţionale(CCR), Mircea Ştefan Minea, Tudorel Toader şi Petre Lăzăroiu au ridicat vineri mai multe semne de întrebare privind proiectul pentru revizuirea Constituţiei.

SONDAJ Românii nu sunt interesaţi de noua Constituţie. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite