Criza PNL. Cine naiba suntem noi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL a mizat pe „integritate” şi „reformă”, dar s-a văzut concurat de un grup nou, mai tânăr, mai cosmopolit, mai „paşoptist” şi, inevitabil, scutit de petele oricărui CV politic.
PNL a mizat pe „integritate” şi „reformă”, dar s-a văzut concurat de un grup nou, mai tânăr, mai cosmopolit, mai „paşoptist” şi, inevitabil, scutit de petele oricărui CV politic.

Mai întâi, câteva observaţii metodologice privind rezultatul alegerilor locale pentru PNL. Putem alege să privim partea goală (Bucureşti, Constanţa, Craiova) sau partea plină a paharului (Cluj, Oradea). În funcţie de asta, vom vorbi despre „o înfrângere majoră”, o „catastrofă” sau „un scor rezonabil, dar sub aşteptări”.

Cred că e mult mai responsabil pentru PNL să alegem prima variantă. Implicaţiile de trend şi de prestigiu ale Bucureştiului sunt covârşitoare. E o înfrângere devastatoare. În urmă cu 24 de ore nimeni nu îşi imagina un Bucureşti 100% roşu.

Pe de altă parte, cred că e o prostie ca acest eşec să fie năclăit şi disimulat în reglaje de putere între grupuri – unul mai breaz ca altul. E mult prea grav ca să fie o problemă de gaşcă. Aici e vorba despre o criză de identitate a PNL, care îşi vede propria utilitate citadină ameninţată de grupări reformiste mai tinere. Niciun lider politic nu poate lupta cu o tendinţă sociologică; te loveşti de ea ca de o stâncă.

PSD nu are această problemă. PSD a ales să reprezinte publicul care doreşte „siguranţă” şi „stabilitate”, fără a fi interesat de tema „integritate”. PNL a mizat totuşi pe „integritate” şi „reformă”, dar s-a văzut concurat de un grup nou, mai tânăr, mai cosmopolit, mai „paşoptist” şi, inevitabil, scutit de petele oricărui CV politic. A fost prea puţin timp la dispoziţie pentru ca „reforma morală” din PNL să convingă pe cineva. În mod natural, forţa civică (şi academică!) din USB a părut mai proaspătă.

Problema e că, pe bună dreptate, publicul nu poate să accepte jumătăţi de măsură în materie morală. Dacă alegi să joci cartea virginităţii – care e una extrem de sofisticată în politică – nu poţi să faci binging cu Piedone în parc.

Adevărul este că, la urne, tocmai PNL-ul reformat a mers prost. Mult mai eficient s-a dovedit PNL-ul old-style, cu puţin os de baron; nu la nivel PSD, desigur, dar cât de cât, acolo... Oamenii vechi şi siguri. Partidul Naţional Liberal ar fi avut – în Bucureşti şi în ţară – rezultate infinit mai bune dacă, pe modelul PSD, ar fi lăsat-o moale în privinţa criteriilor anti-corupţie. Nu câştiga Chiliman? Nu putea spune şi el că e victimă politică? Nu putea să zică şi Orban că e scos din cursă din raţiuni obscure?

Puteau. Dar PNL a fost mult mai bine intenţionat decât PSD în problema integrităţii şi a schimbării de garnituri. Totuşi, alegerile ne-au prins cu reforma în vine, făcută pe jumătate, cât a permis timpul şi instinctul de supravieţuire.

Problema e că, pe bună dreptate, publicul nu poate să accepte jumătăţi de măsură în materie morală. Dacă alegi să joci cartea virginităţii – care e una extrem de sofisticată în politică – nu poţi să faci binging cu Piedone în parc. Dacă e pe bază de anti-corupţie, dai în bâlbâială explicând că, de fapt, stai să vezi, dosarul penal al lui Alin Popoviciu nu e chiar un dosar penal.

Cel mai mare pericol cu care se confruntă PNL acum este triumful ideii că reforma internă şi integritatea sunt nişte tâmpenii ineficiente. Că se făcea o treabă mult mai bună dacă – à la manière de UNPR – lăsam şi noi să candideze oameni direct din puşcărie: că, uite, ăştia câştigă detaşat; iar fotbalul se joacă pe goluri. Nu: singura şansă a PNL este să accelereze reforma internă. Întinerirea. Modernizarea. Schimbarea. Fără găşti şi lupte de putere. Printr-o voinţă unanimă. E mult prea facil şi e absolut inutil să găsim un vinovat sau doi. Problema e structurală, nu contextuală. Criza e strategică, nu cauzată de erori tactice (chiar dacă ele au existat, slavă Domnului: validarea lui Marian Munteanu în două ore, fără o verificare a biografiei, a fost una din ele; atacarea lui Nicuşor a fost a doua). Problema urgentă a PNL nu e managementul lui Blaga sau Predoiu, ci stabilirea utilităţii acestui partid pentru electoratul din România. Suntem urbani, reformişti şi integri? Suntem conservatori – cum am dat să sugerăm cu Munteanu? Vrem să ocupăm centrul mai popular sau dreapta mai elitistă? Pe cine reprezentăm?

Insurgenţa începută de Nicuşor Dan la Bucureşti va deveni un val şi mai mare la alegerile parlamentare. Pentru că Nicuşor ştie clar pe cine reprezintă: tinerii educaţi, cosmopoliţi, dinamici şi care sunt nemulţumiţi de sistem în ansamblu.

Abia apoi putem fixa profilul unor candidaţi sau al unor lideri. Gândiţi-vă puţin la următoarea serie: Cristian Buşoi (centrist, moderat); Ludovic Orban (dreapta liberală clasică); Marian Munteanu (naţionalist-conservator); Predoiu-Ciucu (tehnocraţi europenişti). PNL a optat, în câteva luni, pentru tipologii de candidat nu doar diferite, ci aflate în raport de contrarietate. Azi ziceam că Ciucu e un oengist rău – mâine îl puneam viceprimar. Who are we?

Fără a răspunde serios la aceste întrebări lupta pe tabere nu are niciun sens. E doar o încercare de a profita de criză. Dar, fără soluţionarea problemei identitare, aceasta se va perpetua. Insurgenţa începută de Nicuşor Dan la Bucureşti va deveni un val şi mai mare la alegerile parlamentare. Pentru că Nicuşor ştie clar pe cine reprezintă: tinerii educaţi, cosmopoliţi, dinamici şi care sunt nemulţumiţi de sistem în ansamblu. Faptul că au existat câteva zile când Partidul Naţional Liberal, marele modernizator al României, s-a trezit înjurând „ONG-urile lui Soros” sau Institutul Wiesel pentru că îl atacă „în mod interesat” pe Marian Munteanu a fost unul dintre cele mai bizare momente din istoria recentă a partidului. Aşa proceda Iliescu în anii 90. În acest mod ne-am atacat chiar nucleul electoral. Nu ne-au plăcut oengiştii? Nu ne-au plăcut hipsterii? Ei, uite că ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap. Pentru că liberalii sunt oengiştii şi hipsterii de ieri, care trebuie să găsească resurse constante de întinerire, nu să se băbească în funcţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite