Criza din PSD. Decizia lui Dragnea şi eroarea lui Zgonea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea, doi lideri PSD dintre care va mai rămâne doar unul. Sau niciunul. FOTO: Mediafax
Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea, doi lideri PSD dintre care va mai rămâne doar unul. Sau niciunul. FOTO: Mediafax

Valeriu Zgonea zice că PSD este pe marginea prăpastiei. Dincolo de luptele interne şi de competiţia pentru şefia partidului, situaţia este cu adevărat gravă.

Un partid politic nu poate avea în frunte o persoană condamnată. Valeriu Zgonea a greşit însă când a considerat că un asemenea mesaj ar avea succes în PSD. Din contră. În PSD a avea un discurs cât de cât aprobator faţă de Justiţie este un mare dezavantaj, te transformă într-un duşman care trebuie eliminat cât mai grabnic. Explicaţia unui asemenea comportament este simplă. Cam toată conducerea partidului, la nivel central şi la nivel local, are probleme în justiţie. A discuta în PSD despre necesitatea retragerii din funcţii ale celor cu dosare, înseamnă a vorbi de funie în casa spânzuratului.

De multă vreme PSD nu mai suportă ceea ce se întâmplă şi acum social-democraţilor le-a ajuns cuţitul la os. A renunţa şi la Liviu Dragnea ar însemna pentru şefii acestui partid capitularea necondiţionată, ar trebui să plece cu toţii şi să renunţe la poziţiile de putere pe care şi le-au dorit cu ardoare în toată cariera lor politică.

Pe de altă parte, rămânerea lui Liviu Dragnea nu rezolvă problema, ci o agravează. Din punct de vedere al imaginii, poate pentru simpatizanţii şi electoratul fidel nu este o mare nenorocire. Nucleul dur la PSD nu pune prea mare preţ pe morală şi pe justiţie. Dar ca să câştigi alegerile, mai ales alegerile generale, este nevoie să ai mult mai multe voturi decât cele pe care ţi le aduce electoratul fidel. A capta şi alte resurse electorale este cheia oricăror alegeri. Iar la acest capitol, nu poţi să convingi multă lume să vină alături de tine spunând că dezicia instaţelor în privinţa preşedintelui PSD nu are niciun efect.

Mai este şi aspectul intenaţional al problemei. PSD face parte din familia socialiştilor europeni. Condamnea unui preşedinte de partid crează o zonă de vulnerabilitate pe care adversarii politici, dreapta europeană, o va folosi fără ezitare. Socialiştii Europeni nu îşi pot permite aşa ceva şi vor transmite ceea ce au de spus, dacă nu au şi făcut-o deja, către Bucureşti. Liviu Dragnea trebuie să se mai gândească ce este mai rău pentru partid, să stea sau să plece.

Asta nu înseamnă că Valeriu Zgonea va prelua conducerea partidului sau că este cel mai îndreptăţit să o facă. Acţiunea sa pare ca o lovitură pe care o pregătea de mult în aşteptarea momentului prielnic care în sfârşi s-a ivit.

Dacă partidul s-ar fi preocupat serios de problema implicării tot mai multor lideri în diverse dosare, ar fi discutat o strategie de salvare la nivelul conducerii sau chiar în cadrul unui congres extraordinar. Acolo ar fi luat dezicizia care s-ar fi impus. Atât în privinţa unei noi generaţii de lideri, cât şi asupra mesajului partidului. Din păcate, PSD nu a făcut, nici una, nici alta!

Acum începe să fie prea târziu. Alegerile se apropie, partidul este în criză şi nu are alte soluţii decât a aştepta ca timplul să le rezolve pe toate. Ceea ce nu este o soluţie. E adevărat, norocul PSD este că nici PNL nu este mai breaz. Liberalii au şi ei probleme mari şi se confruntă cu o criză puternică la nivel de lideri şi de identitate. Dar asta nu este nici pe departe o veste bună pentru societatea românescă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite