Cu ochii pe butelie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor deschide sacul bugetului fără fund şi românii se vor înfrupta fără oprelişti, din cornul abundenţei. Cum să mai stai liniştit când ştii că te aşteaptă belşugul şi nu ştii ce să faci cu el. Cum se întreba un român îngrijorat de noua perspectivă:”Dacă mâine mă trezesc şi văd un râu de lapte şi miere pesedistă care mă inundă, ce fac, că eu n-am mai avut parte de aşa ceva?”

Mediatizată în exces, ameţită de aburii înălţimilor la care a fost urcată, înălţimi periculoase pentru oricine le atinge, sub cupola orbitoare a circului, noua putere a intrat în pâine. Vorbe mari, aroganţe, nerăbdare, ameninţări voalate, promisiuni reluate. Noii guvernanţi, penali şi nepenali şi-au preluat ministerele în gestiune. Cu liotele şi alaiurile aferente fiecăruia dintre ei. Cine nu a remarcat, noua putere a înfiinţat noi ministere, pentru a ajunge cât mai mulţi victorioşi la măcelăria statului.

Unii vechi politicieni reciclaţi în fruntea ministerelor, cum este cazul venerabilului de la Externe, Teodor Meleşcanu, abil, versat, experimentat, diplomat, ne-a aburit în treacăt, ceva cu Marea Neagră, care nu ne mai este cel mai bun prieten după anexarea Crimeei, dar a aruncat o nuanţă şi despre reconcilierea cu Ungaria. La Ministerul Muncii, „dalmaţianca” Olguţa Vasilescu, superioară în atitudine, a zis că a venit doar cu programul de guvernare şi arde de nerăbdare să dea drumul celor şapte ordonanţe de urgenţă prioritare. De altfel, Guvernul, în prima şedinţă a avut pe ordinea de zi legea prin care este abilitat să emită ordonanţe de urgenţă.

Ei bine, la Justiţie, un domeniu extrem de dureros pentru marii penali ai politicii româneşti, experimentatul politician Florin Iordache noul ministru pesedist, a anunţat rigid, cu o morgă asemănătoare unui judecător care exprimă, cu bună ştiinţă, o pronunţare solemnă, diferită, când el are de fapt o agendă stabilită dinainte cu verdictul partidului în dosar. „Întărirea statului de drept şi creşterea încrederii populaţiei în actul de justiţie” cică sunt priorităţile actualului ministru de la Justiţie.

Sunt doar câteva din aspectele etalate de proaspeţii guvernanţi la intrarea în pâine, că doar ei au acum pâinea şi cuţitul. Conducători de la care tot poporul român, în special cei care i-au votat, cei care au votat împotriva lor, dar şi importanţii care nu au fost la urne, aşteaptă să-şi pună în practică promisiunile. Că va curge lapte şi miere. Că vor da drumul la sacul bugetului fără fund, ţinut cu străşnicie strâns la gură până recent, de „diavolii” tehnocraţi ai lui Soros şi românii se vor înfrupta fără oprelişti, din cornul abundenţei. Cum să mai stai liniştit când ştii că te aşteaptă belşugul şi nu ştii ce să faci cu el. Cum se întreba un poporean îngrijorat de noua perspectivă: „Dacă mâine mă trezesc şi văd un râu de lapte şi miere pesedistă care mă inundă, ce fac, că eu n-am mai avut parte de aşa ceva?”

Cam aşa arăta tabloul redat extrem de sumar, al preluării puterii în România anului 2017. Şi pare să fie o nouă guvernare de tranziţie, de la actualul premier acceptat, la viitorul premier care nu va mai avea nicio barieră spre Palatul Victoria, după modificarea legii ce îi interzicea acest lucru. Se ştie, nu-i nevoie să-l mai amintesc. Deja, Avocatul Poporului a început demersurile necesare.

Cu toate acestea, lăsând deoparte euforia şi grandomania noii puteri, mulţi români se arată sceptici, neîncrezători şi revoltaţi de Paralment şi Guvern, ambele instituţii de vârf ale statului român. Instituţii semipenale prin faptul că o parte din aleşi, o parte din guvernanţi au probleme cu legea. Lege care pentru puternicii zilei nu va fi o problemă să o schimbe, să o adapteze intereselor lor şi să scape de coşmarul cătuşelor.

Din aceste motive şi din multe altele, românii de bună credinţă trebuie să stea cu ochii ca pe butelie pe actuala putere şi să sancţioneze orice derapaj, orice lege dată pe interese oneroase, orice ilegalitate, orice intenţie, acţiune, faptă care contravin intereselor publice şi naţionale.

Legislativul, bugetul statului şi Justiţia, dar şi alte domenii, trebuie să fie printre priorităţile de urmărit ale opiniei publice. Că doar nu toţi românii sunt proşti şi cred în vorbe de genul „O să întărim statul de drept!”, când de fapt ai pus în Parlament şi Guvern oameni cu probleme penale!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite