Cu tot tacâmul la bătaie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsesc mesajele despre oameni, valori, viaţă. Românii care sesizează acest lucru şi îşi pun întrebări, sunt nu doar dezamăgiţi de oferta actualei clase politice, interesată doar de votul lor, ci sunt şi sceptici în privinţa prezenţei lor la urnele de votare. În acest caz, nu mai sunt ei cetăţenii vinovaţi că nu votează, ci politicienii care nu pun preţ pe lucrurile importante care-i interesează pe oameni şi doresc doar pe voturile lor.

De câteva săptămâni, în România au început spectacolele groteşti ale mitingurilor electorale, mai mari sau mai mici, organizate de către principalele partide cotate cu şanse în alegeri. Astfel, curg fluvii de promisiuni, oceane de acuze la adresa adversarilor politici, invectivele sunt la ordinea zilei, minciunile fără număr, iar propaganda populistă este nesfârşită!

De asemenea, nu lipsesc gesturile teatrale, dacă te uiţi bine, unele le imită pe cele ale dictatorilor paranoici, inclusiv datul din mâini, incidentele, îmbrâncelile, provocările! Nu lipsesc oamenii strânşi cu duiumul, după potenţa partidelor şi numărul de membri şi susţinători, majoritatea aduşi ca şi înainte cu atuobuzele, cu maşinile. Pancartele, steagurile! Nu lipsesc oamenii angajaţi la stat, aduşi pe listele de convocatori, de multe ori cu anasâna!

Nu lipsesc atenţiile cu care sunt răsplătiţi unii dintre manifestanţi, pungile cu siglele şi culorile partidelor, şepcile, tricourile, mărunţişul de buzunar, plinurile de benzină şi altele, bineînţeles oferite de partidele potente financiar! Nu lipsesc „liderii mesianici“, care urlă poporului de la microfoane, portavoci, în luminile zecilor de camere de filmat şi fotografiat! Avem şi dansuri de campanie ale unora care parcă l-au prins pe Dumnezeu de picior!

În luptă se pare că au intrat şi unii oameni ai Bisericii, chiar lideri în cea mai înaltă ierarhie, prezenţi pe la mitingurile politice şi în anumite studiouri de televiziune. Există chiar şi candidaţi la europarlamentare din rândul slujitorilor lui Dumnezeu, care se pare că s-au făcut frate cu dracul şi au intrat în politica românească!

Bătălia electorală pentru alegerile europarlamentare, din 26 mai, primele dintr-un şir de patru,  se duce şi prin mesajele sloganurilor principalelor partide: PSD - „Patrioţi în Europa! România merită mai mult!“, ALDE - „În Europa cu demnitate!“, PNL - „România în primul rând!“, Pro România - „Aşa e! Fii Pro România!“, Alianţa 2020 USR PLUS - „O Românie fără corupţie!“, PMP - „Uniţi în Europa!“. Există şi echipe de intervenţie care distrug sau suprapun bannerele electorale ale contracandidaţilor. După cum constatăm, lipsesc cu desăvârşire mesajele către cetăţeni, către oameni, către valori, către viaţă. Văzând aceste mesaje, românii care sesizează acest lucru şi îşi pun întrebări la care nu găsesc răspunsuri, sunt nu doar dezamăgiţi de oferta actualei clase politice, interesată doar de votul lor, ci sunt şi sceptici în privinţa prezenţei lor la urnele de votare. Iar, în acest caz, nu mai sunt ei cetăţenii vinovaţi că nu votează, ci politicienii care nu pun preţ pe lucrurile importante care-i interesează pe oameni şi doresc doar pe voturile lor.

Nu lipsesc capetele în gură, trecerea mamelor adversarilor în revistă! Datul la gioale este tot o formă de a ţine adversarii departe, de a-i pune la respect! Mai mult, se pregătesc contra mitinguri de amploare de către partidele care simt că pierd teren în vechile fiefuri electorale, tradiţionale!

Combatanţii politicii aruncă în disperare, resurse imense pe aceste mitinguri electorale, bani şi alte lucruri materiale, care dacă ar fi adunate în total, ar putea finanţa construcţii de şcoli sau spitale! Mai mult, capete înfierbântate de politicieni şi susţinători înfocaţi au pus la cale un mega miting, cum este cel de la Iaşi, cu care i-a tot ameninţat disperat, Liviu Dragnea pe adversarii politici, strigând sus şi tare că simpatizanţii marelui partid PSD, la guvernare acum, sunt extrem de nervoşi şi tensionaţi! Vorbele marelui conducător, înfuriat, păreau să fie un fel de avertizare, dacă nu chiar instigare la adresa mitingurilor contracandidaţilor. Pe de altă parte, se pare că nici unii simpatizanţi ai opoziţiei nu stau cu mâinile în sân, anunţându-şi prezenţa la marile manifestări pesediste.

Alte capete ale unor „băieţi deştepţi“ au încercat să contrapună marea adunare a pesediştilor de la Iaşi Summit-ului UE de la Sibiu, ambele programate pe 9 mai!

Isteria şi megalomania electorale, cu tot tacâmul care le însoţeşte, sunt moşteniri vechi la români şi au fost dezvoltate şi diversificate în timp! Succesul acestor manifestări nu a putut fi stabilit ca fiind sigur până acum, nimeni nu a avut garanţia victoriei în funcţie de amploarea mitingurilor organizate! Ne putem întreba, însă, pe bună dreptate: ce ajută mai mult cetăţenii să iasă la vot şi să voteze cu mintea şi după conştiinţa proprie, fără să fie manipulaţi - mitingurile electorale sau dezbaterile adevărate pe idei şi proiecte, împreună cu prezentarea programelor politice în mod individual, către oamenii cu drept de vot, atât celor din mediul urban şi din zonele rurale, cât şi celor trăitori în diaspora?

Circul electoral este abia la început. Şi ne aşteaptă câteva rânduri de campanii electorale anul acesta şi anul viitor! Oraşele mari ale ţării sunt într-o campanie febrilă, care însă, nu ştiu cât de mult îi ajută pe români să fie mai conştienţi, mai responsabili şi mai în cunoştinţă de cauză când îşi votează aleşii! Dacă acum, la alegerile europarlamentare cărora mulţi cetăţeni cu drept de vot nu le acordă prea mare atenţie, s-au înfierbântat spiritele, ne putem aştepta ca la viitoarele campanii electorale - pentru prezidenţiale, pentru parlamentare şi pentru alegerile locale - unde interesul combatanţilor politici va fi şi mai mare - manifestările să fie tot mai mizerabile, cu lovituri reciproce fără menajamente, sub centură, cu tot felul de atacuri şi dezvăluiri „extraordinare“, cu manipulări specifice şi cu tensiuni şi incidente pe măsură!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite