Cum e afectată imaginea Casei Regale de asocierea cu PSD şi care e miza acestei amiciţii neobişnuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regaliştii au primit cu multă indignare întâlnirea dintre Principesa Margareta şi preşedintele PSD Liviu Dragnea, politician condamnat penal, considerând-o drept un gest de abdicare a Custodelui Coroanei de la ideea de monarhie. Niciun interes personal al familiei regale nu justifică asocierea Principesei Moştenitoare cu un condamnat penal, arată specialiştii.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi Principesa Margareta au avut, ieri, o discuţie, la Palatul Elisabeta, în urma căreia Dragnea a spus că va pleda pentru ca statutul Casei Regale să fie mult mai bine reglementat.

„Punctul meu de vedere, pe care l-am transmis Alteţei sale Regale şi pe care îl spun şi public şi o să-l spun şi colegilor mei, este că statutul Casei Regale din România trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca această instituţie fundamentală, importantă pentru societatea românească să aibă un statut foarte clar, să poată să fie ajutată şi cred că acest lucru poate fi reglementat prin lege. Din discuţiile pe care le-am avut acum, am înţeles că nu există o reglementare legală prin care statutul Casei Regale să fie clarificat şi eu cred că acest lucru trebuie rezolvat şi o să facem tot ce e posibil să rezolvăm lucrul acesta“, a spus Dragnea.

În urma acestei întâlniri, Liviu Dragnea a purtat discuţii şi cu partenerii politici ai PSD – Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Steriu -, care sunt de acord să susţină propunerea Principesei Margareta.

„Subiectul discuţiei este de-a dreptul penal. O reprezentantă a Casei Regale stă de vorbă cu un condamnat penal. Mi se pare un lucru care nu este de demnitatea unui cap încoronat. Îi cere şefului de partid să reglementeze situaţia Casei Regale. Noi suntem o republică. Casa Regală nu poate să aibă decât un statut  simbolic. Dincolo de funcţia simbolică a Casei Regale într-o republică, nu ar trebui să existe niciun fel de reglementare referitoare la această instituţie“, a comentat sociologul Mircea Kivu.

„Pentru Dragnea a fost un succes“

În schimb, Liviu Dragnea a rămas cu fotografia făcută alături de Principesa Margareta în faţa portretului Regelui Mihai, pozând într-un lider politic frecventabil inclusiv de Casa Regală, care se bucură de foarte multă încredere. „Comuniştii se laudă când întâlnesc capete încoronate. Cred că îi face onorabili. Pentru Dragnea a fost un succes“, a arătat istoricul Stelian Tănase.

Cu toate astea, interesele financiare ale Custodelui Coroanei au contat mai mult decât imaginea prejudiciată a Casei Regale. „Există o siutaţie a proprietăţilor, titlurilor, a bugetului. Se alocă  o sumă de bani pentru cheltuielile Casei Regale. Aceste lucruri încearcă să le reglementeze. Satutul Palatului Elisabeta este în joc“, a mai arătat Stelian Tănase

Palatul Elisabeta a fost atribuit  Regelui Mihai de statul român, în 2001,  ca locuinţă pentru un fost şef de stat pe durata vieţii sale, în baza legii care reglementează drepturile foştilor şefi de stat. După moartea Regelui, ceilalţi membri ai Familiei Regale nu mai sunt acoperiţi de o bază legală pentru a locui în continuare în Palatul Elisabeta şi riscă să fie evacuaţi oricând.

„Nu poate fi scuzată“

Monarhiştii nu au înţeles deloc motivele pentru care Principesa Margareta a făcut lobby la Liviu Dragnea, criticând-o pentru asocierea cu un condamnat penal. Complicităţile Casei Regale a României cu PSD-ul lui Ion Iliescu nu fac decât să reconstituie şi să consfinţească abdicarea din 30 decembrie 1947 a Regelui Mihai. Cum să se supună Moştenitorul Coroanei celor care în 1990 îl urmăreau pe Regele Mihai cu armele pe şoselele ţării, celui care a chemat acum 26 de ani minerii şi a declanşat război civil? Nici o negociere care ar subordona Coroana republicii ilegale şi ilegitime nu poate fi explicată şi, mai ales, scuzată!“, se arată într-o scrisoare publică a Marilenei Rotaru, realizatoarea emisiunii „Ora Regelui“, de la TVR, adresată Principesei Margareta.

Jurnalistul Marius Ghilezan arată că singurii care pierd din aceast înţelegere sunt monarhiştii. „Alteţele lor vor avea 3-4 milioane de Euro de la buget pentru pensii şi plata valeţilor curţii. Trei câştigători: reprezentanţii Casei Regale şi staff-ul tehnic (care se vor finanţa de la buget), PSD care a luat caimacul monarhist al PNL, Republica, instituţie care se legitimează cu simbolul coroanei. Practic, s-a făcut un transfer de legitimitate. Trei câştigători. Doar monarhiştii sunt liberi să fugă în munţi“, a opinat jurnalistul monarhist Marius Ghilezan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite