Cum s-a răzgândit USL în privinţa alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL nu mai sunt de acord cu ideea cuplării scrutinului pentru primării şi consilii judeţene cu cel parlamentar, lansată de Putere săptămâna trecută. Liderii PSD şi PNL au avut nevoie de analize la malul mării şi în Deltă pentru a ajunge la concluzia că scenariul comasării alegerilor este o capcană electorală a PDL.

Atitudinea Opoziţiei a fost explicată, la finalul şedinţei de ieri a USL, de liderul liberal Crin Antonescu. „Suntem împotriva comasării alegerilor de diverse tipuri, în speţă a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare", a declarat el. „Suntem de acord şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru alegeri anticipate parlamentare cât mai curând: în această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare", a continuat preşedintele PNL, acuzându-i pe democrat-liberali că, de fapt, vor să amâne orice tip de alegeri pentru 2013.

„E o încercare de comasare nu în vară, când este sorocul localelor, ci în toamnă, care după aceea, prin legi, ordonanţe sau ce mai pot da aceşti oameni care compun majoritatea, să împingă alegerile spre primăvara lui 2013", a opinat Antonescu. Atât liberalii, cât şi social-democraţii aveau săptămâna trecută o cu totul altă părere în privinţa propunerii PDL de a amâna scrutinul pentru primării şi consilii judeţene pentru sfârşitul anului, astfel încât să aibă loc simultan cu cel parlamentar.

Plimbări cu vaporaşul pe Dunăre

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirma, la rândul său, că eventuala comasare a alegerilor „nu va fi o dramă pentru USL şi sunt sigur că nu va fi nici mare afacere pentru PDL". Schimbările de opinie au venit în urma unor şedinţe separate ale conducerilor celor două partide. La numai o zi după ce liderul PSD, Victor Ponta, se declara dispus să discute varianta comasării alegerilor, reuniţi într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional la Tulcea, mai marii social-democraţi conchideau, după o plimbare cu vaporaşul pe Dunăre, că acest scenariu îi dezavantajează.

„Chiar dacă la prima vedere ar fi un avantaj, anume că primarii vor trebui să facă împreună cu parlamentarii o singură campanie şi nu va exista riscul ca, odată aleşi, la parlamentare să se relaxeze, să-şi ia vacanţă sau să fie ademeniţi cu promisiuni de finanţare din partea Puterii, s-a ajuns la concluzia că această variantă trebuie privită cu rezerve fie şi doar pentru că a fost propusă de PDL", au explicat surse din PSD participante la întâlnire.

Liberalii au discutat subiectul la reuniunile de la Mamaia de la sfârşitul weekendului şi au ajuns şi ei la concluzia potrivit căreia comasarea alegerilor locale şi parlamentare  la sfârşitul anului 2012 ar avantaja PDL. Potrivit unei analize prezentate de vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, USL ar avea o medie naţională de 58% în propriile sondaje, iar PDL ar avea 21%. Chiar dacă există o serie de baroni locali ai PDL, gen Gheorghe Ştefan, greu de dislocat, USL are şansa să câştige detaşat la nivel naţional alegerile locale din vara lui 2012. 

Liberalii au ajuns la concluzia că după o înfrângerea masivă la locale,  PDL ar risca să piardă atât majoritatea parlamentară, dar şi să nu mai poată controla o serie de instituţii ale statului. "Vor să evite să treacă prin şase luni de zile în care să nu mai aibă nicio pârghie de putere", a afirmat Fenechiu. Opoziţia ar fi  avantajată de organizarea separată a celor două tipuri de alegeri. Aceasta s-ar realiza fie prin   păstrarea actualului calendar electoral: alegeri locale în vara lui 2012 şi alegeri parlamentare în decembrie sau prin organizarea legislativelor anticipate. 

“Democrat-liberalii se tem că vor pierde pârghiile puterii după eşecul la alegerile locale din iunie. ''
Relu Fenechiu  vicepreşedinte PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite