Cum s-a transformat Ziua Marii Uniri în ziua marii dezbinări pentru PSD. Tudose şi Dragnea sunt oficial în tabere paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose aproape că nu mai încap pe aceeaşi uşă
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose aproape că nu mai încap pe aceeaşi uşă

Dacă românii au sărbătorit pe 1 Decembrie 99 de ani de la Marea Unire, PSD a marcat prima zi a dezbinării asumate dintre preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose. În timp ce liderul partidului n-a fost prezent nici la parada oficială, nici în mulţime, premierul s-a întreţinut amical cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care Dragnea îl consideră parte a „statului paralel“.

Premierul Mihai Tudose a stat alături de preşedintele Klaus Iohannis la parada oficială de 1 Decembrie, desfăşurată la Arcul de Triumf, în ciuda faptului că partidul din care face parte a votat o rezoluţie prin care şeful statului este considerat membru al statului paralel, deci duşman. La final, cei doi au avut chiar un schimb cordial de replici. În acest timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea nu era pe nicăieri. Liderul PSD şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au boicotat parada militară de 1 Decembrie, ca semn de protest faţă de acţiunile „locatarului de la Cotroceni“, aşa cum îl numeşte Tăriceanu pe şeful statului. Anul trecut, Klaus Iohannis nu i-a invitat pe cei doi la paradă, pe motivă că au probleme penale, deci nu sunt un model pentru români. Anul acesta i-a invitat, dar n-au venit.

În timpul paradei, Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent la sediul ALDE, situat chiar lângă Arcul de Triumf, însă n-a ieşit în mulţime în ciuda mobilizării de partid. PSD şi ALDE au adus, cu autocarele, câteva mii de oameni din teritoriu pentru parada de 1 Decembrie, care au umplut, cu mic cu mare, spaţiul din faţa sediului ALDE. La sfârşit, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a oferit în curte vin fiert şi şorici, fără ca liderul ALDE să coboare printre oamenii de rând.

Dacă Tăriceanu a putut fi măcar localizat la sediul de partid, despre Liviu Drganea nu s-a ştiut absolut nimic în ziua Marii Uniri. Abia după ce s-a terminat parada, a apărut şi liderul PSD la o ceremonia organizată de Gabriela Firea, în care a oferit titlul de cetăţean de onoare pentru trei militari români răniţi grav în teatrele de operaţiuni.

Nu întâmplător Dragnea a les să fie alături de Gabriela Firea, unul dintre oamenii săi încă fideli. „Am vrut să fiu lângă Gabriela Firea pentru că am făcut echipă în 2016 şi vreau să continuăm împreună”, a spus, ulterior, Liviu Dragnea, la România TV.

Premierul Mihai Tudose declarase că decizia primarului Capitalei, Gabriela Firea, de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste.

Firea, aflată în tabăra lui Dragnea, nu i-a răspuns lui Tudose, preferând să îşi canalizeze "gândul şi energia" către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.

O replică din PSD a venit totuşi. Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, aflat, de asemenea, de partea lui Dragnea, i-a cerut „distinsului“ premier MIhai Tudose să demisioneze din fruntea Guvernului, după ce a criticat-o pe Gabriela Firea pentru intenţia de a organiza un târg de Crăciun fix în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de protest împotriva PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite