Cum vrea PSD să iasă cu faţa curată din dosarul Bejinariu în prag de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Eugen Bejinariu rămâne, deocamdată, cu imunitatea intactă pentru că deputaţii au absentat din plen din cauza campaniei electorale. Din raţiuni electorale, PSD îi cere să-şi dea demisia, însă timpul lucrează în favoarea lui Bejinariu, care se va bucura de imunitate şi în viitorul Parlament.

Votul asupra cererii DNA de urmărire penală pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost amânat din lipsă de cvorum, cei mai mulţi deputaţi, majoritatea de la PSD, optând să rămână în campanie electorală. În sală au fost prezenţi doar 130 de deputaţi dintr-un total de 353. „Neavând cvorumul de şedinţă de 177, suspendăm şedinţa“, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Pentru că deputaţii nu şi-au rupt din timpul de campanie pentru a da un vot în cazul Bejinariu, DNA va afla dacă poate începe urmărirea penală pe numele deputatului PSD abia după alegerile din 11 decembrie. Chiar dacă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a convocat o nouă şedinţă pentru lunea viitoare, săptămână care coincide cu ultima de campanie electorală, şansele ca plenul să se reunească mai devreme de 11 decembrie, data alegerilor parlamentare, sunt aproape infime. „Sperăm că luni o să fim mai mulţi decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-şi depună demisia. Eu cred că este o datorie faţă de partid să facă acest lucru şi o să îi cerem în continuare să demisioneze“, a spus secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Demisia lui Bejinariu a fost solicitată şi de liberali. „Ne aşteptăm de la majoritatea PSD-ALDE la aceeaşi atitudine parşivă de a sfida ideea de egalitate în faţa legii şi de a încerca să amâne decizia în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, pentru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. PSD-ALDE le e frică de votul românilor, dar nu le este suficient de frică pentru a permite organelor de urmărire penală să-şi continue ancheta“, a arătat PNL.

„Nu mă gândesc la demisie“
PSD îi cere lui Bejinariu să-şi dea demisia pentru că se teme că va deconta electoral din cauza situaţiei sale.  „Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancţiune care poată să meargă până la excludere“, a mai spus Neacşu. Cu toate astea, Bejinariu ţine mai mult la imunitatea sa decât la ststutul de membru al PSD. „Nu mă gândesc la demisie pentru că mă consider nevinovat. Toate acele documente pe care le-am semnat aveau avizele de legalitate de la Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ. Nimeni nu a spus că nu e bine aşa“, a explicat Bejinariu,  fiind suspectat de abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2“, după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Strategia PSD
Chiar dacă Bejinariu s-ar răzgândit şi ar anunţa că demisionează din funcţia de deputat, demisia sa ar deveni efectivă abia după ce plenul Camerei Deputaţilor ar lua act de decizia sa. Deci tot este nevoie de o şedinţă  a plenului Camerei Deputaţilor, puţin probabilă înainte de campania electorală. Având în vedere că rata de înnoire a PSD este de aproximativ 80% la Camera Deputaţilor, conducerea PSD nu mai deţine pârghiile pentru a pune presiune pe social-democraţi să se prezinte la muncă. După alegerile parlamentare, actualul Parlament va mai funcţiona timp de o săptămână pentru că mandatul expiră pe 19 decembrie. Eugen Bejinariu va face parte şi din viitorul Parlament, fiind cel care deschide lista PSD Suceava pentru Camera Deputaţilor. „Nu avem cum să-l retragem, inclusiv în cazul unui deces rămâne pe listă şi i se şi atribuie mandatul“, a conchis Marian Neacşu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite