Dacian Cioloş îşi apără mesajul din Senat pe Facebook: „Regret MODUL în care a acţionat ANAF, dar susţin fondul intervenţiei. Nu am făcut niciun compromis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş şi-a reiterat, miercuri seara, pe Facebook, principalele puncte ale mesajului susţinut în plenul Senatului referitor la cazul Intact, susţinând că este de acord baza legală a deciziei ANAF, dar nu şi cu modul în care agenţia guvernamentală a acţionat.

Prim-ministrul a clarificat anumite aspecte ale poziţiei sale oficiale legate de acest scandal, reafirmându-şi susţinerea pentru baza legală a deciziei luate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Mesajul pe care am dorit să-l transmit astăzi în Senat are trei puncte principale.

1) Am salutat, susţinut şi susţin în continuare fondul intervenţiei ‪#‎ANAF‬, atât în acest caz despre care discutăm, cât şi în general, când intervenţia este justificată pe deplin de aplicarea legii şi nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-şi face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

2) Regret MODUL în care a acţionat ANAF în acest caz şi în altele, prin descindere în forţă care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acţiune nici în acest caz, nici în general, faţă de firme sau simpli cetăţeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituţie în slujba cetăţeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă şi respectată şi fără să creeze panică sau teamă, arătând respect şi fermitate faţă de cei pe care îi controlează.

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenţiei de a întrerupe activitatea entităţilor respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparţin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului).” se arată în mesajul postat de Cioloş pe contul său oficial de Facebook.

În stilu-i devenit deja caracteristic, premierul a intrat şi în dialog cu o parte dintre internauţii care au comentat la această postare, încercând să răspund nelămuririlor exprimate de aceştia.

Domnule Dacian Cioloş, in exprimarea Dumneavoastra de astazi ati gresit utilizand expresia "condamn modul in care ANAF...". Dumneavoastra reprezentati Guvernul si Statul Roman. ANAF a aplicat legea. Nu va lasati apasat de presiunea mediatico-politica. Sunteti un premier tehnocrat! „ se arată în comentariul unui utilizator, la care prim-ministrul a venit cu următoare clarificare:

„Pe fond ANAF a acţionat foarte bine. Dar risca sa se discrediteze ca institutie daca lasa impresia dorintei de a intimida pe cei controlati. DOAR forma am regretat-o, nu fondul, pe care il apreciez si susţin.”

Un alt utilizator a fost ceva mai vehement la adresa mesajului susţinut de Dacian Cioloş în faţa Senatului:

Astăzi aţi avut o ocazie uriaşă să apăraţi domnia legii şi să fiţi un purtător de cuvânt al noii Românii. Aţi ratat această ocazie. Degeaba vă înconjuraţi de oameni de calitate precum Cristian Ghinea sau Vlad Alexandrescu dacă în acelaşi timp faceţi astfel de compromisuri. Rămânerea la putere nu înseamnă nimic dacă în momentele cheie nu exprimaţi energia reformistă a celor care au ieşit în stradă şi v-au făcut prim-ministru.

Iar răspunsul premierului a fost destul de ferm:

„Nu am facut niciun compromis. Am aparat legea in fata celor care au vrut doar spectacol si am incercat sa am un punct de vedere echilibrat, sustinant faptul ca ANAF a aplicat legea dar regretand ca a fost si o tendinta de intimidare care din pacate a fist speculata apoi de cei de la Antene. Acesta a fost sensul a ceea ce am spus. Caut sa nu pierd energia reformista transmisa de cei care vor o Românie mai onestă, mai curată, mai tolerantă cu semenii. ”

O parte a celor aproximativ 1.000 de comentarii strânse de postare în primele trei ore sunt foarte critice la adresa premierului, unele folosind şi un limbaj jignitor la adresa acestuia şi a cabinetului său şi cerând demisia imediată a guvernului MEDIAFAX transmite că unii utilizatori au acuzat ştergerea postărilor, însă la momentul redactării acestui material există un număr destul de mare de comentarii critice la adresa lui Dacian Cioloş care sunt afişate fără a fi moderate sau cenzurate.

Reamintim că premierul Dacian Cioloş a susţinut un discurs în plenul Senatului în cursul zilei de miercuri, la propunerea preşedintelui camerei, Călin Popescu Tăriceanu, în care a explicat punctul de vedere al Guvernului referitor la scandalul punerii în aplicare de către ANAF a unei decizii judecătoreşt care vizează evacuarea sediului trustului media Intact, în care activează şi televiziunea de ştiri Antena 3. Decizia ANAF vizează recuperarea unei părţi a prejudiciului de 60 de milioane de euro pentru care patronul grupului media, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2014.

PE ACELAŞI SUBIECT:

Reportaj. Cum a decurs ziua în care premierul Cioloş a fost umilit de Senat

Dacian Cioloş le-a explicat senatorilor că ANAF n-a făcut altceva decât să pună în aplicare o decizie a Justiţiei atunci când a cerut Antenei 3 să evacueze sediul confiscat de stat. Pentru că a fost de partea legii, Cioloş a avut de îndurat un potop de jigniri. Pentru ca umilinţa să fie completă, preşedintele Iohannis s-a coborât, pas cu pas, la nivelul senatorilor şi a vorbit despre „atitudinea heirupistă“ a inspectorilor ANAF.

Liviu Dragnea despre cazul Intact: „Analizăm foarte serios depunerea unei moţiuni de cenzură”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că PSD analizează ''foarte serios'' depunerea unei moţiuni de cenzură dacă acţiunea ANAF va merge până la capăt, iar cele cinci televiziuni ale trustului Intact vor fi evacuate.

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3: Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, abordarea „heirupistă“ a ANAF la evacuarea trustului Intact, spunând că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru „banale motive administrative“. Reacţia preşedintelui este surprinzătoare, în condiţiile în care, de dimineaţă, premierul Dacian Cioloş a susţinut în plenul Senatului că ANAF n-a făcut altceva decât să pună în aplicare o decizie a Justiţiei.

Klaus Iohannis, batjocorit pe Facebook după ce a luat apărarea Antenei 3

Preşedintele Klaus Iohannis a fost aspru criticat pe pagina de Facebook, după ce miercuri seară a declarat că cei de la la ANAF au avut o „abordarea heirupistă“ atunci când le-au cerut celor de la Antena 3 să evacueze sediul confiscat de stat în urma unei decizii judecătoreşti.

Când Iohannis s-a lepădat de justiţie. România lucrului bine făcut de comunişti

„Dacă cumva sunteţi dintre cei care cred că ceea ce se întâmplă cu Antenele e un atac la libertatea presei sau că ANAF greşeşte prin faptul că, după un an şi jumătate, vrea să pună în aplicare o hotărâre definitivă şi irevocabilă a justiţiei privind recuperarea celor 60 de milioane de euro de la turnătorul Voiculescu Dan, vă sfătuiesc prieteneşte să nu citiţi mai departe.” Un text semnat de Ramona Ursu pe blogurile adevărul.ro

Sinteza zilei

„Efort liric. Gâdea Mihai-Emanuel şi Ponta Victor-Viorel au conceput un puradel. Şi-acum ne dau în cap cu el. Und Herr Präsident Klaus hat ein Problem mit einem Haus*. E bună rima...” Un text semnat de Liviu Avram pe blogurile adevărul.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite