Dan Barna, la Adevărul Live: Anul acesta, Guvernul a fost casa de avocatură a lui Liviu Dragnea. Am pierdut un an de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna. FOTO Eduard Enea
Dan Barna. FOTO Eduard Enea

Preşedintele USR, Dan Barna, a vorbit, la Adevărul Live, despre scandalurile interne din era post-Nicuşor Dan, despre relaţia cu Dacian Cioloş şi despre legile Justiţiei pe care PSD se pregăteşte să le adopte pe repede-nainte.

Despre situaţia din partid

Ne-am aşezat pe calea pe care am promis că vom fi. În prezent, Nicuşor Dan e parlamentar asociat USR. În perioada aceasta PSD încearcă să scoată România din Europa, iar noi ne concentrăm să facem opoziţie. Ideea unui conflict nu e dorită de nicio parte. Miza partidului e să blocăm ceea ce face PSD României. 

Despre conflcitele interne

Miza USR e să fie un partid consistent pe termen lung. Ne propunem să fie alternativa conturată în România. Provocarea următoare e să ajungem la guvernare. Cu profesionalism, cu principii de meritocraţie. Există o susţinere a cetăţenilor către direcţia: hai să fim stat european. În continuare colegii de la PNL sunt într-o perioadă de clarificare. Propunerea noastră de a modifica Regulamentul ca persoane condamnate să nu mai poată ocupa funcţii de conducere a fost respinsă şi de PNL. 

Despre colaborarea cu PNL

Există inerenta colaborare parlamentară. Dincolo de asta, preelectoral nu se pune problema unei colaborări. PNL a mers spre o zonă mai tradiţional-conservatoare. Noi vrem să fim mai spre centrudreapta, susţinerea iniţiativei private, proeuropenism. Chiar avem o conferinţă la care participă En Marche, ALDE european, participă Verzii. Discutăm despre viitorul Europei. Faptul că En Marche vine la nivel de vicepreşedinte arată eforturile noastre. 

Dincolo de agenda PSD din România miza pentru perioada următoare e aşezarea României pe o poziţie de proeuropenism. Guvernul a fost o casă de avocatură a lui Liviu Dragnea. Asta s-a întâmplat anul acesta. S-a luptat pentru probleme penale individuale. Faptul că iniţiativa noastră „Fără penali în funcţii publice“ a fost susţinută de un număr mare, e un semn şi un mesaj important. 

De ce iniţiativă cetăţenească

O iniţiativă are o susţinere populară semnificativă. Aşteptarea mea e să depăşim 1 milion de semnături, nu doar 500.000. 

Despre familia tradiţională şi modificarea Constituţiei

Nu există vreo iniţiativă în acest moment care să permită căsătoriile de acelaşi sex în România. România nu e în această etapă. E o temă falsă. Tema fără penali e una critică. Dacă un an de zile noi ne-am gândit doar la schimbarea Justiţiei, e o problemă. 

USR e un partid modern, proeuropean. Păstrarea capacităţii partidului nostru de a spune poziţia noastră era necesară. Consider că poziţionarea a fost un lucru bun, chiar dacă au fost costuri mari. Nicuşor Dan e una din alternativele cu cele mai mari şanse la Primăria Capitalei. Mesajul acela (n.r. - al lui Dan) în timpul Congresului probabil a vrut să-l trimită societăţii. Consider că e necesar să privim lucrurile în maniera lor coerentă. 

Despre o candidatură la Primăria Capitalei

Este o chestiune de dezbatere vitioare. Nu am analizat această perspectivă. Prioritatea mea e extinderea partidului. Miza e ca USR să continue nişte ani în România. Perspectiva mea e că USR trebuie să fie un partid care să crească lideri. dacă eu voi reuşi să duc partidul într-o logică în care filialele să conteze, atunci acolo vor creşte nişte lideri. Obiectivul meu nu e să dezvolt brandul Dan Barna. 

Despre situaţia din sondaje

Am scăzut pe perioada de vară când erau incertitudini în ceea ce priveşte leadership-ul partidului. Acum aem o creştere de 0,4% pe lună. Ponderea partidului cred că va fi pozitivă şi în creştere.

Despre ONG-ul lui Dacian Cioloş şi legătura cu România 100

România 100 funcţionează ca un think tank, ca o resursă de expertiză pentru societate. Există perspectiva ca România 100 să devină partid. Ei analizează care ar fi cea mai bună poziţionare pentru perioada următoare. Noi acum cu ei pe un proiect. Vom dezvolta şi alte proiecte. Când va avea loc apropierea, după europarlamentare sau nu, rămâne de văzut. 

Palierul minim pe care îl văd e cel al unei alianţe. Discutăm dacă înainte sau după europarlamentare. Lucrurile fiind fluide putem merge dincolo de alianţe, adică spre fuziune. Rămâne de văzut de performanţele pe care le vom avea. 

Ce preferaţi?

Eu aş prefera o apropiere cât mai tare. E o invitaţie pe care am mai lansat-o. Noi discutăm şi cu alte organizaţii din ţară. 

I-aţi spus lui Dacian Cioloş să vină în partid?

Da. Mi-a zis că analizează. Notorietatea lui Cioloş ar ajuta USR. 

V-aţi da la o parte?

Nu e vorba de o decizie a mea. E vorba de o decizie colectivă. Nu e vorba de un troc

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite