Dante Stein: De ce politicienii ar trebui să se teamă de cetăţeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragă cititorule, cuvântul Democraţie vine din limba greacă şi înseamnă „puterea poporului“. Într-un sistem democratic, poporul îşi alege o serie de reprezentanţi care să administreze treburile statului – aşa cum am discutat şi în articolele anterioare. Este un contract social calibrat cu atenţie între popor şi cei aleşi să îl reprezinte.

Din seria „Să înţelegem chestiunile fundamentale. Despre clasa politică şi cum ar trebui să funcţioneze ea“

Aceasta ne învaţă că, într-o democraţie reală, puterea este de fapt în mâinile poporului şi nu în cele ale politicienilor.

Aşa ar trebui să stea lucrurile... dar, uneori, nu stau chiar aşa.

În realitate, vedem exemple în întreaga lume de politicieni care au ajuns să creadă că puterea este în întregime în mâinile lor.

Ţara este a cetăţenilor, nu a politicienilor.

Nu trebuie să uităm niciodată că pentru instaurarea democraţiei s-au dus lupte grele în care mulţi şi-au pierdut chiar viaţa.

Nu trebuie să uităm nici că ţara este a cetăţenilor, nu a politicienilor.

Nu mai suntem în Evul mediu, cetăţenii au drepturi şi privilegii care trebuie protejate de reprezentanţii şi liderii lor, nu mai suntem sub controlul şi autoritatea totală a statului.

Trebuie să fim mereu pregătiţi să le punem întrebări celor care iau decizii pentru noi. Este treaba noastră să ne achităm de această parte a contractului social, să fim informaţi şi să supraveghem mereu acţiunile politicienilor.

Şi, mai mult decât orice, este datoria noastră să îi tragem la răspundere pe politicieni atunci când abuzează de puterea care le-a fost încredinţată. Nu trebuie să trecem nimic cu vederea, politicienii sunt cei care trebuie controlaţi, nu cetăţenii.

Lor trebuie să le fie teamă să nu îi nemulţumească pe oameni, nu invers.

Acesta, dragă cititorule, este adevăratul sens al sintagmei „puterea poporului“. Acesta este sensul democraţiei.

Aşa ar trebui să stea lucrurile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite