De ce are PSD aşa de mult în sondaje şi ce ar putea urma după alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, şeful unui partid care conduce în sondaje, dar nu are încă guvernarea asigurată. FOTO Eduard Enea
Liviu Dragnea, şeful unui partid care conduce în sondaje, dar nu are încă guvernarea asigurată. FOTO Eduard Enea

Se poate discuta despre acurateţea sondajelor, despre metodă sau despre manipularea cifrelor. Dar să luăm ceea ce este în acest moment acceptat de toată lumea, PSD lider destul de distanţat, urmat de PNL. USR şi ALDE deasupra pragului, UDMR în scorul obişnuit şi, la limita intrării în Parlament, PMP. Ceilalţi sub prag.

Care ar fi punctele tari care au distanţat PSD în acest moment al cursei electorale?

În primul rând, măsurile populiste votate pe bandă rulantă în ultimele săptămâni. Angajaţilor din sectorul bugetar „li s-a dat”. Fie în Sănătate, fie în Educaţie, creşterile sunt semnificative.

De o reaşezare a salarizării este nevoie în România. Şi nu de ieri, de azi. Ar fi trebuit făcută imediat după 1989, pentru că regimul comunist a avut o scară a valorii muncii total întoarsă pe dos, punând la coada listei medicii şi profesorii. Din raţiuni politice, guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria nu au făcut schimbat nimic esenţial.

Dacă sistemul ar fi fost pus pe baze corecte şi predictibile, partidele nu ar mai fi avut o masă de manevră la alegeri. Nu ar mai fi putut „da” în campaniile electorale şi ar fi trebuit să se prezinte cu programe serioase ca să convingă oamenii să-i voteze.

Votul celor mai săraci, mai ales la ţară, a fost cumpărat cu zahăr, făină, ulei, cizme, găleţi. Bugetarilor li s-au promis creşteri la fiecare tură de alegeri. În percepţia populară, cei care promit majorări „dau”, fac un gest de mărinimie, deci merită să fie votaţi.

Numai că aceste daruri de campanie nu au rezolvat niciodată problema de fond, nu au reaşezat grila de salarizare în mod corect, ci au creat alte nedreptăţi şi un haos total în sistemul bugetar.

Consecinţele s-au văzut în ultimii an,când toate încercările de a repara sistemul s-au dovedit eşecuri răsunătoare.

În al doilea rând, maşinăria de partid a PSD funcţionează la parametri normali. Partidul se turează în campanii şi îşi mobilizează foarte bine membrii simpatizanţii şi electoratul care îşi leagă speranţele de un post în apartul birocratic central şi local.

PNL a greşit când a votat fără critică toate măsurile populiste ale PSD. În percepţia electoratului, PSD „dă”, nu PNL.

În al treilea rând, PSD nu are concurenţă pe culoarul său. Singura problemă care ar putea să-l afecteze şi să-i ia voturi din propriul bazin este curentul naţionalist. Dar aceste formaţiuni sunt mici şi scindate, iar pe de altă parte, PSD, la rândul său, nu se sfieşte să preia teme din discursul naţionalist pentru a-şi ţine aceşti votanţi acasă.

PNL nu este singur pe partea sa, având concurenţa USR. Alegerile locale din Bucureşti au dovedit-o cu prisosinţă. Pe de altă parte, PNL a greşit când a votat fără critică toate măsurile populiste ale PSD. În percepţia electoratului, PSD „dă”, nu PNL. Din acestă cauză, tot câştigul s-a dus la PSD şi nu a rămas nimic pentru PNL. Liberalii ar fi trebuit să explice nocivitatea unor creşteri salariale neacoperite, aducând aminte de 2010. Dar nu au putut face asta pentru că jumătate din partid este PDL, adică tocmai cei care au tăiat salariile şi pensiile în 2010.

O lege a salarizării coerentă pe care ar urma să o propună premierul Cioloş ar putea să scoată PNL din acestă capcană.

Aşa cum se văd lucrurile în acest moment al unei campanii care nu excelează deloc ca interes, PSD şi PNL nu sunt la nivelul care să le aducă un scor suficient obţinerii guvernării. Ca de fiecare dată până acum, jocurile de după vot, alianţele din Parlament vor decide cine şi cu cine va guverna. PSD plus ALDE sau PNL plus USR. Dacă restul partidelor mici nu trec pragul electoral, este foarte posibil ca UDMR să se întoarcă pe postul de partid care decide guvernarea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite