Deputaţii PSD au respins proiectul PNL care majora alocaţiile pentru copii la 200 lei. Dragnea: Venim cu un proiect de lege care sa prevadă alocaţii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea legislativă iniţiată de PNL privind majorarea la 200 lei a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat însa că va depune, în perioada imediat următoare, un proiect de lege care să prevadă alocaţii mai mari pentru copii.

"Si noi am spus si USR a spus ca vom veni cu un proiect de lege bine facut. A fost un proiect de lege care, din pacate, nu a respectat tehnica legislativa, nu a indicat sursa financiara. In perioada imediat urmatoare, vom veni cu un proiect de lege care sa ne atinga acest obiectiv si nu numai asta, adica alocatii mai mari pentru copii. Va fi un proiect putin mai complex, care sa ajute si copiii, in primul rand, dar si parintii", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

La randul sau, ministrul muncii Lia Olguta Vasilescu a explicat ca proiectul s-a respins pentru ca "altceva" este prevazut in programul de guvernare. „S-a respins proiectul, pentru ca noi avem altceva in programul de guvernare, si o sa vedeti ce pregatim. Vedeti programul de guvernare", a spus Vasilescu, intrebata, la Palatul Parlamentului, in legatura cu respingerea proiectului PNL.

Comisia pentru muncă a propus respingerea iniţiativei legislative pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, "întrucât măsurile propuse implică cheltuieli bugetare suplimentare, iar iniţiatorii nu precizează sursele financiare necesare".

La dezbateri, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a spus că proiectul de lege este copy-paste după un proiect iniţiat de el într-o sesiune anterioară. Potrivit lui Ciuhodaru, proiectul iniţiat de PNL este, însă, "prost făcut din punct de vedere legislativ". El a susţinut că o să redepună proiectul său de lege pentru că este un proiect "anti-abandon" al copiilor. "Toţi copiii României merită mai mult", a adăugat Ciuhodaru.

Liberalul Dumitru Oprea a precizat că între Marea Britanie şi România există o diferenţă mare din punctul de vedere alocaţiei pentru copii. În Marea Britanie standardul este de 100 de euro pentru primul copil şi apoi creşte la cel de-al doilea şi al treilea cu câte 65 de euro, a susţinut Oprea.

"Solicitarea de 200 de lei ne-ar duce la 44 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin faţă de ţările semi-dezvoltate din UE. Sunt copiii noştri care ar trebui să aibă parte de o viaţă decentă", a adăugat Oprea.

Deputatul PMP Ionuţ Simionca a anunţat că partidul său susţine majorarea cuantumului alocaţiei pentru copii la 200 de lei.

"La copiii până în doi ani deja este alocaţia de 200 de lei şi cu cât un copilaş creşte, cu atât necesitatea financiară este mai mare. Plus că media europeană este mult peste 100 de euro", a argumentat Simionca.

Reprezentantul USR Mihai Cătălin Botez a precizat că Uniunea nu susţine acest proiect, dar este de acord cu majorarea alocaţiei pentru copii.

"Cu toţii ne dorim condiţii mai bune pentru copiii din România, pentru elevi. Vrem să aibă rechizite mai bune, vrem să aibă haine, vrem să aibă alimentaţie mai bună. Hai să ne asigurăm că acei bani din alocaţie vor merge către aceste direcţii. Haideţi să regândim un alt proiect care să urmărească o mai bună eficienţă a cheltuielilor. USR va vota împotriva acestui proiect, dar încurajează elaborarea unui proiect care să urmărească o cheltuire mai eficientă", a explicat Botez.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite