Deputatul Adrian Oros propune înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a adoptat legea care permite eutanasierea maidanezilor FOTO Mediafax
Parlamentul a adoptat legea care permite eutanasierea maidanezilor FOTO Mediafax

Deputatul PNL, Nechita Adrian Oros, va depune săptămâna viitoare, în Parlament, o propunere legislativă pentru înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân, prin care să reducă numărul animalelor abandonate.

„Toate persoanele fizice sau juridice care deţin în îngrijire câini sunt obligate să îi înregistreze la Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân în termen de 30 de zile de la adoptarea reglementării. Înregistrarea şi identificarea câinilor se va face prin implantarea unui microcip, de către un medic veterinar cu drept de liberă practică“, se arată în propunerea iniţiată de Oros.

Deputatul consideră că soluţia sa va asigura bunăstarea animalelor, reducerea numărului de câini fără stăpân şi diminuarea cheltuielilor de gestionare a căinilor fără stăpân. Totodată, iniţiativa prevede vaccinarea antirabică doar a câinilor identificaţi prin microcipare.

„Propunerea urmăreşte asigurarea unui climat social civilizat, asigurarea bunăstării şi protecţiei animalelor, combaterea comerţului ilegal, precum şi reducerea numărului de câini abandonaţi“, a mai afimat Oros.

Propunerea pe care vrea să o înainteze Oros în Parlament menţionează că în situaţia dispariţiei şi a decesului unui animal, proprietarul trebuie să precizeze la registru, în termen de maxim 72 de ore, iar nerespectarea prevederilor duce la pierderea dreptului persoanei vinovate de a achiziţiona ulterior, sub orice formă, un alt câine, pentru următorii doi ani. Proiectul va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta statuează că, după 14 zile, maidanezii care sunt aduşi în adăposturi pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Legea dă totuşi posibilitatea edililor să amâne eutanasierea dacă au resurse pentru întreţinerea animalelor.

Materiale pe aceeaşi temă:

Legea maidanezilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor. După 14 zile, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi

Atunci i-au condamnat pe maidanezi la moarte

Ponta: „Votez legea maidanezilor“

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite