Diplomaţia ucraineană, deranjată de anularea vizitei lui Iohannis: „Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MAE ucrainean s-a declarat decepţionat de anularea vizitei la Kiev a preşedintelui României Klaus Iohannis. Prevăzută pentru luna octombrie, deplasarea a fost anulată în semn de protest faţă de noua lege a educaţiei din Ucraina, care reduce cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene.

„Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri şi că sunt preferate declaraţiile în scopuri de politică internă“, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, potrivit paginii electronice a Agerpres.

Noua lege a educaţiei din Ucraina introduce sistemul de 12 clase şi prevede ca limbile minorităţilor să fie predate doar în grădiniţe şi în clasele I-IV.

Klaus Iohannis a anunţat în cursul acestei săptămâni că îşi contramandează vizita oficială în Ucraina şi nu-l mai primeşte la Bucureşti pe preşedintele Radei Supreme, pentru a transmite „un semnal puternic“.

Bulgaria, Rusia şi Ungaria sunt la rândul lor nemulţumite de această lege.

Guvernele de la Budapesta şi Sofia i-au convocat pe ambasadorii ucraineni şi au cerut Ucrainei „să garanteze“ drepturile minorităţilor, notează AFP.

Însă Guvernul de la Kiev invocă o problemă la nivelul cunoaşterii limbii ucrainene în rândul unei părţi a populaţiei, îndeosebi în regiunile rusofone din estul şi sudul ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite