Dl Iohannis faţă cu Referendumul pentru familie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două gânduri rapide despre noua tergiversare a iniţiativei cetăţeneşti a Referendumului pentru familie produsă de Preşedintele Iohannis.

În primul rând, oamenii, atunci când votează, de multe ori votează pe baza unui criteriu principal. Criteriu care de puţine ori e din sfera economicului – de multe ori, e moral sau emoţional. Unii votează partidul anticorupţie, deoarece pentru ei corupţia e problema morală cea mai mare, duşmanul numărul unu. Am citit (şi citat) mai demult un articol care arăta că principalul motiv pentru care mulţi dintre creştinii americani, şi nu numai dintre creştini, nu au votat-o pe Hillary a fost faptul că Hillary susţinea avortarea copiilor în lunile a şaptea, a opta şi a noua. Un alt criteriu a fost acela al persecuţiilor la care au fost supuşi creştinii în timpul administraţiei Obama – târârea în tribunal a unor călugăriţe pentru a finanţa „controlul natalităţii”; hărţuirea în tribunale a unor pastori şi a unor funcţionari publici care au refuzat să oficieze căsătorii gay şi chiar aruncarea lor în închisoare; dar şi hărţuirea unor fotografi, brutari, patroni de restaurante şi de magazine creştini care au refuzat să mai vândă cuplurilor de acelaşi sex – până la închiderea afacerilor acestora. Mare parte din mass-media nu a zis nimic – „homofobii bigoţi” au primit ceea ce au meritat, nu e aşa? Dar acesta a fost un criteriu secundar. Criteriul principal a fost cel legat de avorturile în ultimul semestru de sarcină.

Klaus Iohannis a făcut două lucruri în cei trei ani şi jumătate de mandat care se situează, cumva, în aceeaşi sferă. În primul rând, s-a pronunţat împotriva iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru a defini familia ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, afirmând că „E greşit să mergem pe calea fanatismului religios”. Aşadar, i-a numit, indirect, pe cei aproape trei milioane şi jumătate de semnatari ai petiţiei „fanatici religioşi”. Ok, dacă oamenii aceştia care până la urmă susţin o evidenţă recunoscută de legislaţia actuală a României şi de Codul Familiei sunt fanatici, atunci teroriştii ISIS ce mai sunt? În al doilea rând, a făcut tot ce a putut pentru a tergiversa Referendumul pentru familie, care a primit avizul de constituţionalitate din partea CCR. După cum am mai spus, oamenii votează pe baza unui criteriu principal – iar la ultimele alegeri parlamentare s-au prezentat la vot 7 milioane de oameni; putem presupune că, la următoarele alegeri, cel puţin trei milioane şi jumătate dintre aceştia or să se uite într-o altă direcţie, către cineva care nu le-a lipit o astfel de etichetă măgulitoare pe frunte.

Altfel, am tot auzit întrebarea „ce-au ăştia din CpF care au venit cu ideea Referendumului – ce au oamenii ăştia din CpF cu gayii?” Mi se pare o întrebare cel puţin ciudată, în măsura în care CpF, care a venit cu un discurs moderat, chiar cuminte, şi-a exprimat poziţia în ultimii doi ani, cu destule nuanţe, în presă şi în social media; şi nimeni nu pare să fi ascultat un singur cuvânt din ce au avut de zis. Încerc să mai zic şi eu o dată, poate-poate cineva ascultă – nimeni nu are nimic cu gayii; ei au în România aceleaşi drepturi ca noi toţi. Însă atunci când a pornit propaganda LGBTQ, în anii 60, sloganul lor era „e problema fiecăruia ce face la el în dormitor”. Perfect de acord. Însă între timp ce face omul în dormitor a devenit, în discursul tot mai agresiv şi coroziv al aceleiaşi propagande, o problemă publică şi politică. Iar dacă statul legiferează drepturi politice pe baza preferinţelor sexuale, înseamnă că libertatea mea de exprimare, libertatea mea religioasă şi libertatea mea de conştiinţă (în sensul clasic, umanist) vor ieşi în afara legii. E atât de simplu – trăim în pace cu oricine şi cu orice minoritate şi nu avem nimic cu nimeni; însă pentru creştini şi pentru oamenii cu valori mai conservatoare este o problemă de identitate, o problemă morală şi nu în ultimul rând una de autoapărare. Numai minorităţile au dreptul la probleme de identitate – şi numai minorităţile au dreptul să se apere? Un link către un caz recent de bullying aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite