Doamna Firea, nu candidezi la prezidenţiale când vrei tu, ci când vrea partidul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul General al Capitalei, Gabriela Vrânceanu-Firea simte presiunea şi greutatea de a fi liderul de imagine al unui partid precum PSD. Din acest moment, bătălia pentru supravieţuirea ei politică nu se duce cu adversarii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nici cu ecologiştii oraşului, nici cu televiziunile, ci cu propriii colegi din PSD, în special cu Liviu Dragnea.

Firea a intrat în mecanismul intern al partidului de a-şi alege viitorul candidat la Cotroceni şi riscă să fie devorată de acesta. În laboratoarele PSD, în acest moment, posibilitatea unei candidaturi la funcţia supremă în stat a actualului Primar General este singura variantă luată în calcul. Uşor, uşor presiunea pe Gabriela Vrânceanu-Firea va creşte constant. Adrian Năstase şi Victor Ponta au fost şi ei victimele acestui mecanism. La fel ca Firea, cei doi au fost supuşi unei presiuni imense de a-şi asuma candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Năstase nu şi-a dorit candidatura, în parte, nici Ponta. Au fost însă împinşi de valul PSD şi în cele din urmă zdrobiţi de acesta. Şi în cazul lor lucrurile au început la fel: cu dezminţiri că ar fi interesaţi de fotoliul de preşedinte.

„Vreau să spun foarte ferm, nu sunt deloc interesată de proiectul politic 2019 — Preşedinţia României“, a declarat recent Firea. Ideea, doamnă Firea, este că în PSD nu candidezi când vrei sau eşti pregătit, ci atunci când masa PSD decide. Aflat într-o profundă criză de lideri naţionali, PSD-ul se hrăneşte din imaginea actualului Primar General al Capitalei. O imagine de care se va agăţa, tot mai puternic în următorii trei ani. Gabriela Vrânceanu-Firea a făcut deja un pas important în accentuarea acestei situaţii (inconştienţă sau calcul politic, rămâne de văzut), fiind dispusă să pună la bătaie, cât mai mulţi bani din bugetul Capitalei pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului în anul 2018. Un gest cu multe implicaţii electorale, ştiut fiind că marea majoritate a votanţilor PSD susţin proiectul megalomanic al Patriarhului Daniel.

În spatele acestui demers constant, de a o împinge spre candidatura la Cotroceni pe Gabriela Vrânceanu-Firea, va sta cu siguranţă Liviu Dragnea. Este exact situaţia care-i convine cel mai mult actualului lider al PSD. Dragnea este conştient că partidul pe care îl conduce nu are şanse mari nici în viitor să câştige funcţia supremă în stat. Exemplele lui Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta sunt suficiente pentru el. Ştie că o candidatură a sa la Cotroceni ar însemna sfârşitul carierei sale polirice. Din acest motiv, nu epatează în stilul „El lider maximo“, ci doar într-un funcţionar performant al PSD, într-un administrator devotat. E viclean şi suficient de inteligent să nu-şi dorească să devină vectorul de imagine al PSD, aşa că până la apariţia unei alte variante, trage pârghiile şi aruncă castenale în căminul doamnei Firea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite