Dodon şi schimbarea la faţă a Republicii Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon se dovedeşte a fi pe zi ce trece o calamitate geopolitică pentru Republica Moldova întrucât îi lipseşte abilitatea de a obţine maximul pentru statul moldav la confluenţa intereselor speciale dintre EST şi VEST. Aflat într-un conflict mimat cu majoritatea oligarhului Vladimir Plahotniuc, şefului statului moldav mizează totul pe cartea rusă şi implicit pe mărinimia lui Vladimir Putin.

În afara jocului geopolitic pe care îl face în favoarea Kremlinului pentru a-şi impune partidul (PSRM) în alegerile de anul viitor, Igor Dodon pare lipsit de o strategie politică clară şi încearcă să pozeze într-un lider autoritar de calibrul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin. Ultima găselniţă a preşedintelui RM, o reprezintă scrisoarea adresată ministrului Educaţiei de a se reintroduce în şcoli studiul istoriei Moldovei şi de a scoate din curriculă sintagma de istoria Românilor, în ajunul celei de-a doua vizite pe care acesta o efectuează la Kremlin. În opinia lui Dodon, „predarea Istoriei Românilor creează un şir de impedimente în ceea ce priveşte consolidarea R. Moldova şi păstrează în societate starea de tensiune şi de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc”.

„În cei 25 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, nouă, cetăţenilor acestei ţări, ni se impune o concepţie ce nu recunoaşte poporul moldovenesc şi statalitatea lui. Începând cu 1990, istoria noastră este mistificată şi înlocuită, toate guvernele din Republica Moldova concesionând statului vecin, România, realizarea politicilor umanitare”, se arată în scrisoarea şefului statului moldav, făcută publică de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ion Ceban, potrivit portalului stiridinmoldova.com.

Dincolo de a fi doar o simplă manevră de PR pentru a-şi crea o imagine de obedient la Kremlin, Igor Dodon a transmis un mesaj clar atât politicienilor pro-unionişti de la Chişinău, cât şi României în ceea ce priveşte misiunea mandatului său. Un mandat a cărui ţintă este îndepărtarea R.Moldova de UE şi de România şi implicit de revenire la naţiunea moldovenească şi la limba moldovenească. Întoarcerea la epoca izolaţionismului promovat de către fostul preşedinte communist Vladimir Voronin este în momentul de faţă pentru Igor Dodon un model demn de urmat întrucât acesta urmăreşte să îşi consolideze regimul dacă PSRM va câştiga alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Declaraţiile lui Dodon nu sunt întâmplătoare întrucât speră să obţină de la Vladimir Putin o serie de facilităţi economice pentru R. Moldova cu ajutorul cărora să îşi construiască imaginea de „tătuc” al moldovenilor de rând în raport cu politicienii pro-europeni corupţi din tabăra lui Vladimir Plahotniuc. În sens, interviul pe care Dodon l-a acordat presei ruse cu privire la predarea limbii ruse în şcolile din Moldva sunt edificatoare în acest sens.

 Astfel, potrivit jurnaliştilot ZDG.md, Dodon a precizat la Kremlin că pe teritoriul statului moldav sunt interzise canalele media în limba rusă precum şi clasele cu predare în limba rusă din şcoli. Pentru maşinăria propagandei lui Putin de la Moscova declaraţiile lui Igor Dodon sunt numai bune de valorificat în contextul în care se pregăteşte reintegrarea RM în sfera de influenţă rusă şi reîntoarcerea la limba, istoria şi statul de sine stătător moldovenesc. În replică la acţiunile lui Dodon de la Kremlin, oficiali din ministerul Educaţiei de la Chişinău au declarat jurnaliştilor de la ZDG.md că autorităţile locale inchid sau reorganizează instituţiile de învăţământ în timp ce Ministerul nu poate închide unilateral clase sau instituţii generale de învăţământ. În momentul de faţă, societatea şi politicienii moldavi sunt obligaţi să ia o poziţie fermă visavis de derapajele externe pe care Dodon le face cu bună ştiinţă. Poate s-ar impune chiar începerea procedurilor de suspendare a lui Igor Dodon din fotoliul de şef al statului dar Plahotniuc pare interesat de votul uninominal. La rândul său, ministrul Educaţiei, Corina Fusu a declarat că nu va satisface cererea preşedintelui privind introducerea disciplinei Istoriei Moldovei în şcoli începând cu anul şcolar 2017-2018. Potrivit acesteia, în şcoli se va studia limba şi literatura română, istoria românilor şi cea universală, deoarece „suntem români” şi ne „identificăm” cu istoria poporului român.

„În şcoli se va studia limba şi literatura română şi istoria românilor şi cea universală după curricula şcolară. Noi suntem români şi ne identificăm cu istoria şi limba poporului român”, a conchis Fusu, potrivit portalului independent.md.

Dacă Igor Dodon va pleca şi de această dată doar cu promisiuni de la Kremlin atunci întregul său joc pro-Putin este o formă fară fond şi implicit lipsit de legitimitate pentru electoratul său. Din acest moment, Parlamentul R.Moldova ar trebui să demareze procedurile de suspendare a preşedintelui dacă se doreşte menţinerea statului moldav în sfera de influenţă euro-atlantică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite