Doi fraţi de cruce, Dragnea şi Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta nu-şi lasă prietenul la greu, după condamnarea lui Dragnea, el a declarat că pedeapsa decisă de Curtea Supremă este una simbolică
Victor Ponta nu-şi lasă prietenul la greu, după condamnarea lui Dragnea, el a declarat că pedeapsa decisă de Curtea Supremă este una simbolică

Dacă deschizi un ziar şi te uiţi la „Cuprins”, nu ştii ce să citeşti mai repede: renunţarea la taxa pe bacşiş sau declaraţia lui Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea. Hai să citim declaraţia, dată fiind importanţa personajelor.

Premierul ne declară că „Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul - practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor. Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar, dar decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu, referendumul, a fost luată de toţi liderii PSD şi toţi liderii PNL, de un număr important de parlamentari, şi nu regret nicio secundă că am făcut campanie. Important este că, de acum încolo, cu siguranţă, dacă se aplică regula din acest dosar, şi anume că îndemnând oamenii să vină la vot comiţi o faptă penală, cu siguranţă toate scrutinele de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific”.

Victor Ponta este Doctor în Drept, calitate care nu prea poate fi văzută-întrevăzută în acest text, intrat, pe bună dreptate, în atenţia comentatorilor. Merită să îi analizăm,  pe puncte, enunţurile cheie, care sunt un „model” de logică naturală, ca şi unul de logică juridică.

1.„Decizia Curţii Supreme este una simbolică”. Înainte de a fi oricum altcumva, această Decizie este una reală sau factuală, adică este scrisă pe o foaie de hârtie cu ştampilă şi semnătură. În documentul oficial stă scris, în limba română, negru pe alb, un an de închisoare cu suspendare. Raţional este să se rămână la datele reale ale situaţiei, adică la gradul vinovăţiei şi la cuantumul sancţiunii, corespondenţa dintre vinovăţie şi sancţiune purtând numele nobil de dreptate. Dar, nu, nu, Doctorul Victor Ponta nu face aşa, dânsul intră direct în semnificaţia simbolică a pedepsei, încât fapta efectivă a lui Liviu Dragnea se bucură de un „Ignoratio elenchi”, adică, pe româneşte, de un „A te face că plouă”. Probabil că este şi un efect al ploilor dezastruoase din sudul ţării, pentru care premierul şi ministrul său – al Dezvoltării- n-au găsit încă, nici răgaz şi nici zăgazuri.. Încât, ploile se revarsă libere, participând şi ele la conceptul de „Libertate absolută” a domnului senator neo-liberal Călin Popescu Tăriceanu.

2.Cuvântul „simbol” este un fel de „drac împieliţat”, pentru că el are mai multe înţelesuri, de la plata sau răsplata doar simbolică – adică un fel de „mai nimica” sau caca-maca -, până la emblema care reprezintă un partid sau altul. Astfel, emblema PSD sunt cei trei trandafiri, care la PD. – acesta fiind „pruncul greşit” al primului - se reduc, probabil din economie, doar unul. Dat fiind, însă, contextul vorbirii, înţelesul lui „simbolic” pare să fie acela de „lecţie exemplară”, după modelul zicătorii tradiţionale „Cine va face ca mine, ca mine să păţească!” Astfel încât, în viziunea lui Victor Ponta, pedeapsa se dedublează sau se bifurcă, în pedeapsă directă, dată lui Liviu Dragnea, care este eludată de Victor Ponta, şi pedeapsa indirectă, adică cea propriu zis simbolică, singura pe care o are în vedere premierul.
 

3. Pedeapsa simbolică merge în trei direcţii majore, aceasta fiind o treime cu totul profană, probabil doar binecuvântată de Sfânta Treime.

Căci „Ipso facto” este sancţionat, mai întâi, dreptul democratic al poporului la referendum, adică, în acest caz particular, nobilul proces de destituire a preşedintelui Traian Băsescu. După modelul Teoriei relativităţii a lui Einstein, timpul se dilată şi se contractă, încât un an de sancţiune juridică este egal cu o eternitate - vecii vecilor- a suspendării politice a menţionatului drept la referendum.

În al doilea rând, sunt sancţionaţi cei 7,4 milioane de alegători cinstiţi, ca şi efortul lor liber consimţit de a veni în sala de vot , de a-l marca pe Da sau pe Nu, de a împături buletinul secret şi de a-l introduce în urnă. Aici, alegătorul este vizat direct, ca persoană fizică, deci ca cetăţean liber.

În al treilea rând - iar această sancţiune echivalează cu o lovitură sub centură dată democraţiei - este sancţionat şi efortul, liber şi el, al stimulării participării cetăţenilor la vot, deci încurajarea absenteismului. Pe această cale, democraţia noastră originală devine o floare cu totul rară, care se poate usca. Altfel spus, cine participă liber la vot, riscă să ajungă după gratii, după modelul lui Liviu Dragnea.

4. Din păcate, cuvântul „politică”, dar şi politica efectivă au ajuns să fie o veritabilă prostituată sau curvă, folosită când trebuie şi mai ales când nu trebuie, când se cade şi când nu se cade, când se cuvine şi când nu se cuvine. Tot aşa, ca şi în cazul Dragnea, pentru a-i apăra pe Varujan Vozganian şi pe Dan Şova, însuşi Preşedintele Senatului, nobilul Călin („Filă de poveste”) invocă imunitatea parlamentară, care este un drept politic, dar care este transferată, ca o vastă umbrelă protectoare, şi asupra unor „cinstite matrapaslâcuri”. Or, acestea sunt reale, nu doar verbale, deci sunt de natură economico-financiară şi ele cad sub incidenţa Legii juridice, nu a libertăţii politice, fie ea şi una „absolută".

5. De fapt, această sancţiune simbolică, una chiar tripartită, este o speculaţie fantezistă, ipotetico-deductivă, a pseudo-doctorului în Drept, Victor Ponta. Spre deosebire de dânsul, confratele Liviu Dragnea nu este doar un „băiat deştept”, ci unul chiar foarte deştept, fapt pe care l-am remarcat în toate intervenţiile mele anterioare. În documentul oficial al Procuraturii sunt menţionate nu mai puţin de 10 tehnici subtile de „stimulare” a participării cetăţenilor la vot, toate căzând sub incidenţa Legii, fiind fraude electorale.

Victor Ponta este solidar cu confratele său, singurul care a avut „ghinion”, dar nu regretă că a participat la acea campanie. Dar, a participa la campanie este ceva, iar a participa la tehnicile frauduloase din aceeaşi campanie este cu totul altceva. Tot aşa, decizia Parlamentului privind declanşarea acelui referendum este ceva, iar desfăşurarea efectivă a referendumului este cu totul altceva. Victor Ponta ori confundă ori încurcă toate planurile şi perspectivele de abordare, după interesele sale şi ale PSD. Dacă a participat în mod conştient la tehnicile subtile ale lui Liviu Dragnea, atunci, pe cale de consecinţă, dânsul ar trebui să împărtăşească aceeaşi soartă cu colegul de partid (sau partidă), ca nişte buni fraţi de cruce şi destin.
 

NB Bunurile, de toate felurile, oferite mai ales cetăţenilor săraci, cu prilejul alegerilor, se numesc, în limbaj religios, „pomeni electorale”. Dar, printr-un termen preluat de la turci, ele pot fi numite şi „bacşişuri electorale”. Eram pe punctul de a propune introducerea taxei şi pentru „bacşişurile electorale”, nu numai pentru cele oferite chelnerilor şi taximetriştilor, sau altor categorii socio-profesionale din patria noastră. Am aflat cu uimire că Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a răzgândit. Mă gândesc şi eu că oricare om se poate şi răzgândi, dar numai cu condiţia ca, înainte de aceasta, el să şi gândească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite