Domnule Iohannis, nu aveţi voie să eşuaţi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria lui Klaus Iohannis este asemănătoare ca semnificaţie cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 1996, când Emil Constantinescu a câştigat într-o manieră similară în faţa lui Ion Iliescu. Şi atunci, ca şi acum, o extraordinară mobilizare populară împotriva unui regim FSN-PDSR care nu oferea niciun viitor a dus la o magnifică victorie.

CDR şi Emil Constantinescu au cucerit puterea puterea politică pe fondul unor aşteptări uriaşe ale populaţiei. Din păcate, dificultăţile economice şi sociale, sabotajele puse la cale de vechea putere, atentatele la democraţie, tentativele de lovitură de stat prin mineriadele din 1999, lipsa de solidaritate a coaliţiei de guvernământ şi greşelile personale au generat dezamăgiri crunte. Totuşi, mandatul CDR şi al lui Emil Constantinescu s-a dovedit crucial pentru România. Să nu uităm că, la sfârşitul anului 1999, România primeşte la Bucureşti invitaţia oficială de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De data asta, Klaus Iohannis nu mai poate spune că l-a învins sistemul. Pentru preşedintele Iohannis nu există decât o cale, să nu devieze de la mandatul primit pe 16 noiembrie.

Mandatul popular dat de 6 milioane de alegători înseamnă desprinderea de ce a însemnat până acum clasa politică din România: corupţie, minciună, dublu discurs, lăcomie şi aroganţă. Oamenii au văzut în Klaus Iohannis omul care nu poate fi pervertit de sistem, după ce ajunge la putere. Până acum, niciul dintre cei care au avut de a face cu puterea din România nu a reuşit, în măsura în care a vrut desigur, să se păstreze departe de braţele caracatiţei.

Iohannis are şansa de a fi primul. Din partea lui nu se aşteaptă discursuri fulminante sau iniţiative spectaculoase. El trebuie să rămână ceea ce votanţii au văzut în el. Nu va fi uşor. Puterea va atrage toate lichelele, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată. Linguşitorii, yesmenii, pleşcarii, vor da din nou năvală. Vor face pe mimozele, se vor da admiratorii lui Iohannis de pe vremea în care era doar profesor de şcoală, frecându-şi mâinile la gândul că le va fi atât de uşor să-l facă pe acest provincial picat peste noapte în fotoliul de preşedinte.

Trădarea, duplicitatea, competenţa mimată, bizantinismul politicii româneşti nu vor dispărea doar pentru că a câştigat Iohannis alegerile! Clasa politică rămâne una dedicată corupţiei, furtului din banul public, minciunii şi înşelătoriei. Acum, PSD s-a fript. Asta nu înseamnă că PSD şi celelalte partide se vor da de trei ori peste cap şi se vor transforma în eroi ai luptei anti-corupţie, dedicaţi binelui public. Dacă ar fi fost aşa, chiar şi o parte dintr-o mie, Guvernul Ponta ar fi demisionat pentru dispreţul arătat faţă de cetăţenii români din străinătate.

Domnule Iohannis, aveţi nevoie de o echipă profesionistă şi curată. Domnule Iohannis, aveţi nevoie de altă guvernare, nu numai de rotirea la Palatul Victoria a siglelor de partid. Alegerea dumneavoastră este expresia ultimei speraţe, oamenii nu au mai vrut un politicia ieşit, mai mult sau mai puţin pomădat, din hrubele aceleiaşi politici care îşi bate joc de români.

În decembrie, când veţi depune jurământul se vor împlini 25 de ani de la căderea comunismului. Mulţi nu au mai apucat să vadă în România o ţară normală. E datoria dumneavoastră să o faceţi şi nu aveţi voie să eşuaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite