Dragnea îl copiază pe Plahotniuc în chestiunea suspendării preşedintelui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Republicii Moldova, unde "oligarhul cel bun" Vladimir Plahotniuc controlează tot ce mişcă în statul frate dintre Prut şi Nistru, prin intermediul unui sistem clientelar şi corupt, ar putea să fie în momentul de faţă un model pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Asemeni lui Plahotniuc, acesta este pe cale să controleze aproape întreaga Românie, mai puţin justiţia, serviciile secrete şi preşedintele, printr-un sistem asemănător celui de peste Prut, doar că acolo "oligarhul cel bun" nu a avut nevoie să se folosească de marota “statului paralel”, pentru că “lumina vine întotdeauna de la Răsărit şi nu de la Bruxelles”.

Apropierea dintre PSD şi PDM s-a cimentat în ultimii ani decând social-democraţii se află la “putere” la Bucureşti, iar minunata colaborare dintre cele două formaţiunii a fost evidenţiată în termeni laudativi de către trimişii lui Plahotniuc la Congresul PSD din martie, de la Sala Palatului: Vladimir Cebotari şi Dumitru Diacov. De asemenea, Plahotniuc a profitat din plin de avantajele oferite de guvernarea PSD de la începutul anilor 2000 conduse de Adrian Năstase, când a reprezentat interesele Petromului în R.Moldova.

“Am venit de la Chişinău pentru a vă transmite salutările şi că suntem alături, întreg Partidul Democrat din Moldova, preşedintele, dl Vlad Plahotniuc, dar şi o bună parte a cetăţenilor noştri, fiindcă tot ceea ce se întâmplă aici, la Bucureşti, este important şi pentru noi, acasă, la Chişinău. Vreau să confirm în faţa dumneavoastră că PDM, Guvernul şi coaliţia de guvernare susţin puternic drumul european al R. Moldova şi, în mare parte, apropierea R. Moldova de România. Moştenirea istorică şi culturală pe care o avem, aspiraţiile noastre europene reprezintă temelia foarte solidă pentru ca ţările noastre să devină din ce în ce mai apropiate în toate politicile pe care le adresăm”, declara de la tribuna Congresului PSD de la Sala Palatului, Vladimir Cebotari.

Apreciem foarte mult sprijinul pe care-l oferă constant România guvernelor de la Chişinău, indiferent de guvernele care au fost aici, la Bucureşti. Dar, mai cu seamă, acest sprijin s-a văzut în perioada guvernărilor PSD. Datorită apartenenţei la aceeaşi familie politică, dar şi tinând cont de ceea ce au făcut guvernele social-democrate din România pentru Moldova este clar că dvs sunteţi cel mai bun prieten al nostru politic şi, consider eu, al ţării noastre în general.”

Dincolo de aparenţe, Liviu Dragnea este în momentul de faţă pe cale să devină un altfel de Plahotniuc, într-o ţară care din păcate a plătit prin sacrificii enorme integrarea euro-atlantică, din dorinţa acestuia exclusivă de a deţine puterea absolută în stat. Deşi nu are averea şi influenţa lui Plahotniuc, Dragnea pare a copia una dintre metodele cu care oligarhul cel bun a reuşit să îl “domolească pe putinistul declarat Igor Dodon”, prin intermediul suspendării temporare, un artificiu constitutional gândit cu măiestrie de oamenii acestuia, din cadrul Curţii Constituţionale din R.Moldova (CCRM).

În Republica Moldova, Igor Dodon a fost suspendat temporar în trei situaţii, în baza deciziei CCRM:

  • când a refuzat să îl numească ministrul Apărării, pe Eugen Sturza;
  • când a refuzat să semneze decretele de confirmare în funcţii a 7 noi membri ai Guvernului condus de Pavel Filip;
  • când a refuzat să promulge legea anti-propagandă.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite