Dragnea l-a trecut în rezervă pe Ţuţuianu şi din PSD. Fostul ministru al Apărării are interzis la funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD nu i-a permis fostului ministru al Apărării să se întoarcă în fruntea Comisiei de control SRI, funcţie pe care a deţinut-o înainte de a intra în Guvernul Tudose. L-a preferat pe Claudiu Manda, partenerul Olguţei Vasilescu.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că liderul PSD, Liviu Dragnea, îl va trage pe linie moartă pe Adrian Ţuţuianu. Dacă tot a fost forţat de Dragnea să demisioneze, fostul ministru al Apărării spera să se întoarcă măcar în fruntea Comisiei de control a SRI, pe care a condus-o de la începutul noii legislaturi până în vară, când a fost propulsat în Guvernul Tudose. Speranţele lui Ţuţuianu erau cu atât mai mari cu cât PSD încă nu-i stabilise un înlocuitor oficial în fruntea Comisiei SRI.

Întrebat dacă Adrian Ţuţuianu va ocupa din nou fotiliul de şef al Comisiei SRI, Dragnea a fost ferm: „Nu, pentru că, aşa cum era firesc, am început procedurile pentru înlocuirea dumnealui din fruntea comisiei SRI. Continuăm procedurile“. De fapt, nu există nicio procedură pentru înlocuirea unui preşedinte de comisie parlamentară, fie ea şi de control a serviciilor secrete. Singura procedură este următoarea: Dragnea numeşte un parlamentar, pentru că PSD are majoritate. „E clar că Dragnea nu l-a mai vrut, deşi eu nu cred în bârfele că a văzut în el un posibil rival pentru şefia partidului. Însă e o lovitură pentru Ţuţuianu să rămână simplu senator, după ce a condus Comisia SRI, poate cea mai importantă din Parlament, apoi a fost ministru al Apărării, iarăşi un portofoliu cu greutate“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Senatorul care nici măcar nu ştie să înjure corect

Potrivit surselor citate, Dragnea îl vrea la conducerea Comisiei SRI pe Claudiu Manda, parlamentar de Dolj, dar mai ales partenerul Liei Olguţa Vasilescu, ministră fidelă liderului PSD.

În decembrie 2015, Manda a postat pe contul său de Facebook o ştire în care se anunţa că autobuzele din Craiova vor fi dotate cu internet gratuit. Sorin Iovu, un român plecat la muncă în Marea Britanie, i-a comentat: „Bă, lumea moare de foame”. A urmat un schimb de comentarii acide pe Facebook, în văzul lumii, însă Claudiu Manda a mers mai departe şi i-a trimis un mesaj privat lui Sorin Iovu:  „Ce tare te dai de la distanţă!“. Românul din Marea Britanie i-a răspuns: „Vrei să ne întâlnim?“. A urmat o replică de mahala din partea parlamentarului PSD. „Băgaţi-aş p..a în mă-ta! Oricând!“, a scris Manda, arătând că nu stăpâneşte foarte bine limba română. Varianta corectă este: băga-ţi-aş. „Aşa vorbeşte un ales al poporului?“, l-a întrebat Iovu. „Marş! Sunt dispus să cobor nivelul discuţiei până acolo jos, la tine!“, a replicat deputatul. „Vai, domnul deputat, ce ţăran eşti!“, a încheiat Iovu discuţia, apoi a publicat schimbul de mesaje pe contul său de Facebook. Claudiu Manda nici măcar nu şi-a cerut scuze pentru limbajul suburban.

Două vizitele ratate în SUA
Adrian Ţuţuianu avea programată în această toamnă o întâlnire în SUA cu James Mattis, secretarul Apărării de peste Ocean. Va fi a doua vizită ratatîă a unui ministru românal Apărării în SUA, după ce , în vară,. Gabriel Leş, predecesorul lui Ţuţuianu, n-a mai ajuns la Washington pentru că Guvernul grindeanu a fost dat jos prin moţiunea de cenzură a PSD. În plus, tot în iunie, James Mattis avea programată o vizită în România, pentru a participa la un exerciţiu militar, însă n-a mei venit, căci Românai la acel moment nu avea Guvern. „Cum se face că de fiecare dată când vrem să rezolvăm probleme ale Armatei, ba nu avem bani de salarii, ba nu sunt de înzestrare, ba nu avem ministru. E o chestiune care nu e la locul ei“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul militar Alexandru Grumaz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite