Dragnea: S-a făcut din „Cuminţenia Pământului“ un simbol naţional pentru a construi imaginea de mare patriot a tehnocratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax
Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut sâmbătă premierului Dacian Cioloş să explice de ce Guvernul României nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi în cazul altor opere de artă aşa cum a procedat în cazul “Cuminţeniei Pământului”, despre care liderul PSD spune că este „un soi de simbol naţional în jurul căruia se construieşte imaginea de marele patriot a tehnocratului“.

“Am aflat cu îngrijorare din comunicatul de presă al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor despre mai multe picturi foarte valoroase pe care statul român le-a pierdut, fără măcar să fi încercat să îşi exercite dreptul de preemţiune. E vorba de “Colecţia Manu” din care fac parte mai multe picturi clasate în categoria “Tezaur”. Acestea au fost retrocedate şi scoase la licitaţie, iar statul român avea dreptul de preemţiune de achiziţie, la fel ca în cazul “Cuminţeniei Pământului”. Guvernul însă nici măcar nu a catadicsit să răspundă la notificarea pe care a primit-o în acest sens, ceea ce înseamnă că  multe dintre ele s-au pierdut definitiv, intrând în colecţiile private ale celor interesaţi.”, a precizat Liviu Dragnea.

Şeful PSD se referă la picturile din “Colecţia Manu”, despre care spune că au fost scoase la licitaţie, fără ca Guvernul să răspundă măcar la notificarea prin care era înştiinţat că îşi poate exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţia lor. Liderul PSD spune că statul român a pierdut definitiv mai multe picturi valoroase, cum ar fi  cele semnate de Theodor Aman, Constantin Daniel Rosenthal sau Gheorghe Tattarescu.

Preşedintele PSD consideră că acest dezinteres al Guvernului Cioloş faţă de alte lucrări de artă foarte importante, care puteau fi păstrate în patrimoniul naţional cultural, demonstrează că toată campania privind strângerea de donaţii pentru “Cuminţenia Pământului” nu a fost altceva decât o simplă acţiune de imagine a primului-ministru, desfăşurată pe bani publici.

“S-a făcut din “Cuminţenia Pământului” un soi de simbol naţional, în jurul căruia se construieşte, pe bani publici, imaginea de “mare patriot” a tehnocratului. În zgomotul asurzitor al acestei campanii, alte lucrări de artă trec din patrimoniul statului către diverse colecţii private. În aceste condiţii, mă văd obligat să trag un semnal cu privire la alte opere de artă retrocedate care se pot pierde, precum cele din “Colecţia Manu”, a precizat liderul PSD.
În acest context, Liviu Dragnea a anunţat că în perioada imediat următoare va prezenta componenta culturală a Programului de guvernare al PSD, care include o serie de măsuri pentru protecţia patrimoniului cultural, refacerea şi înnoirea infrastructurii culturii prin construcţia de noi muzee, săli de spectacol şi de expoziţii sau cinematografe, precum şi opere de artă de for public.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite