E oficial. PSD l-a pus în fruntea Comisei SRI pe senatorul care nici măcar nu ştie să înjure corect. A trecut însă pe la şcoala SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Manda a cunoscut o ascensiune fulminantă în partid
Claudiu Manda a cunoscut o ascensiune fulminantă în partid

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Claudiu Manda, a fost votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, cu 309 voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”, în funcţia de preşedinte al Comisiei de control al SRI, post rămas vacant în urma demisiei senatorului PSD Adrian Ţuţuianu. Claudiu Manda este partenerul de viaţă al Olguţei Vasilescu, ministru fidel lui Liviu Dragnea.

Dincolo de legăturile strânse cu liderii PSD, Claudiu Manda s-a mai remarcat doar printr-un episod scandalos. În decembrie 2015, Manda a postat pe contul său de Facebook o ştire în care se anunţa că autobuzele din Craiova vor fi dotate cu internet gratuit. Sorin Iovu, un român plecat la muncă în Marea Britanie, i-a comentat: „Bă, lumea moare de foame”.

A urmat un schimb de comentarii acide pe Facebook, în văzul lumii, însă Claudiu Manda a mers mai departe şi i-a trimis un mesaj privat lui Sorin Iovu:  „Ce tare te dai de la distanţă!“. Românul din Marea Britanie i-a răspuns: „Vrei să ne întâlnim?“. A urmat o replică de mahala din partea parlamentarului PSD.

„Băgaţi-aş p..a în mă-ta! Oricând!“, a scris Manda, arătând că nu stăpâneşte foarte bine limba română. Varianta corectă este: băga-ţi-aş. „Aşa vorbeşte un ales al poporului?“, l-a întrebat Iovu. „Marş! Sunt dispus să cobor nivelul discuţiei până acolo jos, la tine!“, a replicat deputatul. „Vai, domnul deputat, ce ţăran eşti!“, a încheiat Iovu discuţia, apoi a publicat schimbul de mesaje pe contul său de Facebook.

Claudiu Manda nici măcar nu şi-a cerut scuze pentru limbajul suburban. A venit cu următoarea explicaţie: „Sunt om înainte de a fi politician şi doresc să rămân om şi după ce nu o să mai fiu politician. (…) Recunosc faptul că a fost o greşeală, pe care o regret, să cobor nivelul atât de jos într-un dialog privat, ca de la bărbat la bărbat“, a reacţionat parlamentarul PSD.

Băsescu l-a refuzat ca ministru

În 2014, Claudiu Manda a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Bugetului, însă preşedintele de atunci, Traian Băsescu, l-a respins: „Cea mai complexă experienţă a domnului Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă“, spunea, pe 1 august 2014, fostul preşedinte. Claudiu Manda a condus Casa Studenţilor între 2003 şi 2004.

A trecut pe la şcoala SRI
Claudiu Manda a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune, din cadrul Universităţii din Craiova. În 2005, la un an după ce a ajuns deputat, Manda a trecut şi pe la Colegiul Naţional de Apărare, curs absolvit de majoritatea politicienilor pentru a-şi „coafa” CV-ul. În 2011, Manda a absolvit şi Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul SRI, de asemenea o şcoală bifată de cei mai mulţi oameni politici. În 2009 s-a apucat de un doctorat în management la Universitatea Valahia din Târgovişte, pe care nu l-a mai terminat. Este la al patrulea mandat de parlamentar. 

Ţuţuianu, tras pe linie moartă

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că liderul PSD, Liviu Dragnea, îl va trage pe linie moartă pe Adrian Ţuţuianu. Dacă tot a fost forţat de Dragnea să demisioneze, fostul ministru al Apărării spera să se întoarcă măcar în fruntea Comisiei de control a SRI, pe care a condus-o de la începutul noii legislaturi până în vară, când a fost propulsat în Guvernul Tudose. Speranţele lui Ţuţuianu erau cu atât mai mari cu cât PSD încă nu-i stabilise un înlocuitor oficial în fruntea Comisiei SRI.

Întrebat dacă Adrian Ţuţuianu va ocupa din nou fotiliul de şef al Comisiei SRI, Dragnea a fost ferm: „Nu, pentru că, aşa cum era firesc, am început procedurile pentru înlocuirea dumnealui din fruntea comisiei SRI. Continuăm procedurile“. De fapt, nu există nicio procedură pentru înlocuirea unui preşedinte de comisie parlamentară, fie ea şi de control a serviciilor secrete. Singura procedură este următoarea: Dragnea numeşte un parlamentar, pentru că PSD are majoritate. „E clar că Dragnea nu l-a mai vrut, deşi eu nu cred în bârfele că a văzut în el un posibil rival pentru şefia partidului. Însă e o lovitură pentru Ţuţuianu să rămână simplu senator, după ce a condus Comisia SRI, poate cea mai importantă din Parlament, apoi a fost ministru al Apărării, iarăşi un portofoliu cu greutate“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite