Elena Udrea, la Comisia SRI din Parlament: Statul paralel controlează societatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea/ Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
Elena Udrea/ Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Elena Udrea, fostă deputată în Parlamentul României, a mers, joi, la Comisia de control a SRI pentru a vorbi despre aşa zisă implicare a serviciilor în politică. După audieri, fosta ministră a Dezvoltării a subliniat că „statul paralel controlează societatea“.

UPDATE Claudiu Manda,  preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, a anunţat că săptămâna viitoare vor fi audiaţi Dan Andronic, Adrian Sârbu, dar şi Traian Băsescu şi Ovidiu Puţura. 

UPDATE Elena Udrea, după audierea sa la Comisia de control a SRI:  „Un preşedinte este limitat la informaţii, de multe ori primea doar de la servicii, nişte servicii ale căror şefi au decis să corupă funcţia publică. În acest caz poţi să primeşti informaţii greşite, iar faptul că eu puteam să primesc informaţii din clasa politică stând în conexiune şi cu Ponta, şi cu liberalii şi cu presa şi cu mediul de afaceri. Erau lucruri concrete pe care le puteam afla. Spre exemplu, puteam să aflu de la oameni de afaceri că existau anumite interese pentru a aresta un om de afaceri (...) Un şef de parchet a primit un telefon din SRI şi i s-a spus cum să procedeze într-un anumit dosar. Aceste lucruri le-am văzut, le-am aflat şi tocmai de aceea am devenit indezirabilă pentru pentru Coldea şi alţii, pentru că eu m-am dus şi am spus mai departe colegilor de partid, preşedintelui României.

Cred că în continuare există aceste culoare în justiţie, cu dosare care pleacă de la SRI direct la DNA cu un culoar gata format. Există aceste culoare, vorbesc de cazul meu şi vă spun că două dintre dosarele mele făcute de adjunctul lui Kovesi au ajuns fix la acelaşi complet de judecată (...) Ştiu şi avocaţii, ştie toată lumea, când se ajunge la un anumit complet este cu puşcărie. Sunt lucruri pe care eu le ştiu, care pot fi confirmate de alţii, unora încă le este frică, dar eu zic că aşa cum merg lucrurile, vă amimţiti că acum doi ani şi nouă luni când eu dădeam un interviu lumea nici nu ştia că există un domn Coldea. Acum ies la iveală tot mai multe informaţii şi tot mai mulţi oameni vorbesc, iar Sistemul se zguduie şi eu sper să nu mai treacă doi ani până când va câştiga statul de drept, adevăratul stat de drept”, a declarat Elena Udrea, la finalul audierilor.

De asemenea, aceasta a ţinut să sublinieze: „Statul paralel controlează societatea“.

UPDATE Elena Udrea, înainte de a intra la Comisia de control a SRI: „Am venit la invitaţia comisiei. Unul din scopuri e să lămuresc lucruri care s-au spus de catre alte persoane şi în care am fost evocată si sa spun cum s-a construit acest stat paralel.", a declarat Elena Udrea la sosirea la comisie.

Fostul ministru susţine că va declara în cadrul audierilor tot ce ştie cu privire la dezvăluirile făcute de Dragomir şi cu privire la controlul pe care l-ar avea statul paralel. „Parlamentarii vor fi ajutaţi dacă vor să fie ajutaţi. A mai fost o comisie care a eşuat, cea cu sufrageria. Sper ca această comisie va avea mai mult succes cu lucrările pe care le derulează. Daca parlamentarii vor vrea să ţină cont de lucrurile care se spun aici, pentru ca în rest, discuţii tot sunt în spaţiul public. Daca vor dori să schimbe ceva, lucrările comsiei sunt de mare folos. Dacă se vor teme în continuare să iniţieze o schimbare care ţine de Parlamentul României, sigur, ne-am plimbat, am văzut şi am plecat. (...) Eu o să spun lucrurile pe care le cunosc, din experienţa proprie, directă sau indirectă, care contează şi care sunt relevante pentru modalitatea în care sistemul care controlează acum, folosind justiţia ca element principal." , a conchis Udrea.


Conform preşedintelui comisiei, Claudiu Manda, săptămâna viitoare va fi audiat şi Traian Băsescu.

„Joi va fi prezentă la comisie doamna Elena Udrea şi rămâne ca, săptămâna viitoare, dintre cei pe care i-am anunţat în prima etapă, să-l invităm pe domnul Traian Băsescu, să stabilim cu dânsul. Mi-a confirmat că va veni la comisie”, a declarat Claudiu Manda.

Fostul angajat al SRI Daniel Dragomir a declarat, în 19 septembrie, după ce a fost audiat în comisie, că a prezentat membrilor acesteia o listă cu 65 de persoane care, în opinia sa, ar trebui audiate „pentru înţelegerea statului paralel”. El a precizat că lista cuprinde ofiţeri activi şi în rezervă ai SRI, oameni politici, oameni de afaceri şi din media.

„Am discutat despre culoarele din Justiţie şi despre chestiunile referitoare la siguranţa naţională. Am dat o declaraţie cuprinzătoare. Am dat şi documente, pe care am considerat necesar că membrii Comisiei ar trebui să le vadă, în sensul înţelegerii a ceea ce eu am numit statul paralel în ultimii ani. Am prezentat şi o listă de persoane, va fi avută în vedere, de 65 de persoane care eu consider că ar putea fi audiate pentru înţelegerea statului paralel. Sunt persoane ofiţeri activi ai SRI, ofiţeri în rezervă ai Serviciului, oameni politici, oameni de afaceri şi oameni din media", a spus Dragomir.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite