EXCLUSIV Cum vrea PSD să modifice legea antifumat dintr-un moft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi aleşi PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, vor ca fumătorii să aibă parte, în instituţiile publice şi în restaurante, de un loc special amenajat unde să poată fuma. Iniţiativa s-a născut dintr-o hachiţă a liderilor PSD: la o şedinţă de partid mai lungă, social-democraţii s-au enervat pentru că nu au putut fuma.

 La doar o săptămână de la intrarea legii antifumat în vigoare, parlamentarii PSD şi-au dat seama că legea pe care au votat-o, propusă chiar de un deputat PSD  (Aurelia Cristea), nu este bună şi pun la cale să o modifice în sensul în care să fie mult mai permisivă cu fumătorii.

„Ne-am gândit la faptul că şi fumătorilor, deşi eu sunt nefumător, trebuie să li se respecte drepturile. Avem în intenţie să introducem o propunere legislativă de modificare a legii antifumat, prin care unităţile de alimentaţie publică să poată să organizeze, în condiţii pe care le vom conveni, spaţii special amenajate pentru fumători. Este ilogică şi absurdă legea în forma actuală. Trebuie organizate spaţii în toate locurile publice pentru ca fumătorii să aibă dreptul de a fuma“, au declarat pentru „Adevărul“ surse de la vârful PSD.

De fapt, social-democraţii vor să corecteze o greşeală pe care au făcut-o în momentul în care au votat legea. Decizia politică a PSD era să amendeze legea, astfel încât să fie permisă  amenajarea de spaţii speciale pentru fumători, însă, din neglijenţa aleşilor, amendamentul a picat la vot. „A fost un amendament respins în spiritul acesta. Nu au reuşit să-l susţină la plen atunci pentru că trecea“, au mai declarat surse din PSD.

„Plouă de trei zile. Cum fumez?“

Decizia de a modifica legea cât mai repede a fost luată după ce social-democraţii au simţit pe propria piele efectele legii antifumat. La şedinţa PSD de la sfârşitul săptămânii trecute, care a avut loc la două zile de la intrarea legii în vigoare, social-democraţii s-au arătat deranjaţi de disconfortul creat de interzicerea fumatului pe holurile Parlamentului, aşa cum erau obişnuiţi. „Mă duc să fumez. Este o prostie legea asta şi trebuie să o modificăm neapărat“, a spus, nervos, un parlamentar pentru că era nevoit să părăsească şedinţa ca să fumeze. Înainte de a intra legea în vigoare, în Parlament nu exista nicio restricţie pentru a fuma. Politicieni, invitaţi şi jurnalişti fumau pe unde apucau pe holurile Parlamentului şi scrumau în scrumiere improvizate din paharele de cafea sau din funduri de sticlă.

Înainte cu câteva zile ca legea să intre în vigoare, aleşilor li s-au amenajat două spaţii pentru fumat în afara clădirii Parlamentului, însă efortul de a se deplasa mereu pentru fiecare ţigară este mult prea mare pentru  parlamentarii care fumează şi care nu sunt puţini.

„Nu am fost în locul acela special amenajat pentru că nu poate doamna Cristea (iniţiatorul legii - n.r)  să mă ia de lesă şi să mă ducă afară să-mi fac nevoile. Locul acela este cu băncuţe, fără acoperiş. Plouă de trei zile. Cum fumezi?  Am ajuns să fim oile negre ale acestei ţări, de parcă tot răul din lume pentru cetăţenii ţării ar veni de la fumători“, a spus, revoltată, senatoarea ALDE Cristiana Anghel. „Nu am voie să fumez la hotel, nu am voie să fumez la Parlament. Camera de hotel nu este considerată cameră de hotel, ci domiciliul tău pentru că stai de ani de zile acolo. Ce face un parlamentar? Se duce la miezul nopţii în mijlocul străzii să fumeze o ţigară? Este o nebunie!“, a mai arătat Anghel.

„Fumez două, ca să mă ţină“

Viceliderul senatorilor PSD, Laurenţiu Coca, a povestit din experienţele sale de fumător înrăit în prima săptămână în care nu a mai putut fuma la voia întâmplării prin Parlament. „Îmi este foarte, foarte, greu. Norocul nostru este că suntem în luna martie şi nu sunt temperaturi de -5 grade. Mă duc la acel loc de fumat care este aproape de grupul senatorial al PSD. Până începe şedinţa de grup, mai mult stau acolo. Intru şi mă încălzesc în pauză, apoi mă duc şi mai fumez o ţigară. Când ajung în locul acela fumez două ţigări, ca să mă ţină. Este greu pentru că nu mai sunt la vârsta la care cobor repede de la P1 (etajul 1 – n.r.) la P (parter - n.r.) să mă duc să fumez şi să mă întorc cu viteză“, a spus Coca, în vârstă de 56 de ani, pentru „Adevărul“.

Senatorul PSD spune că încă nu s-a obişnuit că nu mai are voie să fumeze oriunde. „Este o grijă în plus pentru că mai sunt şi nişte automatisme. Când am ieşit din sala de plen mi-am băgat imediat ţigara în gură. Mi-am dat seama înainte să o aprind că alta este situaţia. Îmi era mai uşor să fumez în Parlament, de ce să mint? Cel mai greu îmi este că nu ştiu locurile la Camera Deputaţilor pentru că mai este şi plen comun. M-am dus tot la noi la Senat când a fost plen comun“, a mai explicat Coca.

PNL se opune

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susţine legea antifumat în forma actuală, deşi e iniţiată de un parlamentar PSD. „Dacă am face voia PSD, am schimba sensul legii. Trebuie să avem răbdare să vedem cum funcţionează această lege, care, după părerea mea, nu este o lege restrictivă, ci o lege care ne aliniază la lumea civilizată. Asemenea legi funcţionează peste tot în marile democraţii. Probabil că PSD a măsurat sociologic şi a văzut că fumătorii sunt supăraţi, iar acum vor să speculeze politic“, a comentat, pentru „Adevărul“, Ionuţ Stroe.  

Iniţiatoarea e revoltată pe propriul partid

Deputata PSD Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, este indignată de intenţia colegilor săi de a modifica legea, numai pentru a-şi satisface nevoile personale. „Acesta este principalul scop pentru care ne-am dus în Parlament, să ne oferim confort personal? Nu mai vorbim de interes public? Avem o decizie foarte clară a CCR care spune că fumătorii trebuie să se alinieze la normele legii, nu invers. E trist că unii colegi n-au participat la nicio dezbatere cât proiectul a stat în Parlament. Acum, după o săptămână de la intrarea în vigoare a legii, se gândesc să vină cu amendamente. Ce pot să mai comentez?“, a reacţionat Aurelia Cristea, pentru „Adevărul“.

Vor club de  fumători

Startul iniţaitivelor de modificare a legii a fost dat de parlamentarii Steliana Miron, Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase, care au depus deja o serie de amendamente la Legea antifumat, astfel încât să fie considerat un spaţiu închis doar încaperile cu patru pereţi şi să se permită înfiinţarea unor cluburi exclusiv pentru fumatori. „Am iniţiat şi voi depune la Parlament un proiect de lege de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun. Am hotărât să abordăm cele două mari probleme ale legii antifumat: faptul că spaţiul public închis este foarte prost definit şi condiţiile impuse de lege sunt foarte restrictive. Una dintre reglementări este să se permită constituirea de asociaţii sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spaţii pentru fumat, în care să se poată fuma şi desfăşura activităţile care sunt asociate fumatului, respectiv să bei o cafea, un ceai, o băutură răcoritoare“, a anunţat Daniel Fenechiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite