Există şi remake-uri de succes din anii 1950? Vizita delegaţiei române la Moscova cu ocazia realegerii Preşedintelui Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 16 martie o delegaţie a Fundaţiei Europene Titulescu (FET), condusă de fostul prim - ministru Adrian Năstase, a participat la Moscova la conferinţa Vecinătate şi buna vecinătate în relaţiile internaţionale cu privire specială la relaţiile româno-ruse, organizată de Fondul Gorceakov pentru diplomaţie publică.

Din delegaţia română au mai făcut parte: Dumitru Prunariu, fost ambasador al României în Federaţia Rusă în perioada 2004-2005, directorul ISPAIM din cadrul MApN, generalul Mihail Ionescu, secretarul general al FET, Florin Luca, Florin Păsătoiu de la Universitatea din Craiova şi Florin Rotaru (prezentat de Adrian Năstase ca fiind profesor la Bucureşti şi Stockholm).

Fondul Gorceakov este o organizaţie creată în 2010 pentru a promova propaganda Kremlinului. Nu este vorba de nicio organizaţie a societăţii civile. Conducerea Fondului Gorceakov este asigurată de ministrul de externe Serghei Lavrov, iar din aceasta mai fac parte, printre alţii, Igor Ivanov, ministru de externe al Federaţiei Ruse în perioada 1998-2004, cel care a semnat Tratatul politic dintre România şi Federaţia Rusă în 2003, în timpul în care Adrian Năstase era prim-ministru, precum şi Vagit Alekperov, preşedintele Lukoil din 1993.

Este greu de crezut că participanţii români nu ştiau ce interlocutor i-a invitat. Dacă ar fi avut dubii, ar fi putut să întrebe MAE român, ori Ambasada României la Moscova.

În octombrie 2017, acelaşi vehicul de propagandă rus organiza la Sankt Petersburg, în colaborare cu Asociaţia Rusă de Studii Baltice, o altă organizaţie controlată strict de Kremlin, conferinţa Războiul şi revoluţia din 1917-1920: apariţia statalităţii finlandezilor, estonienilor, letonilor şi lituanienilor. A fost începutul negării Centenarului sărbătorit în ţările baltice, ca de altfel şi în România. Probabil acelaşi scenariu este avut în vedere la Moscova şi în cazul României: pe măsură ce ne apropiem de 1 decembrie, se va intensifica propaganda rusă împotriva statului naţional unitar român. Parte din acelaşi scenariu este şi lansarea de atacuri cibernetice de la Moscova pentru a sărbători Centenarul în aceste ţări cum se cuvine - cel puţin aşa avertiza pe data de 9 februarie Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei, citat de agenţia de ştiri BNS - Baltic News Service.

Acelaşi Fond Gorceakov organizează şcoli de vară la care se discută despre revenirea paşnică a Crimeei la Federaţia Rusă, evenimente la care participă tineri din Transnistria, dar şi delegaţii din partea PSRM de la Chişinău, spre adânca satisfacţie a Preşedintelui Igor Dodon.

Este greu de crezut că participanţii români nu ştiau ce interlocutor i-a invitat. Dacă ar fi avut dubii, ar fi putut să întrebe MAE român, ori Ambasada României la Moscova.

Care este rolul MAE în organizarea acestei conferinţe? Greu de spus în acest moment, cert este că ambasadorul Vasile Soare apare în fotografiile delegaţiei române, fiind surprins de Dumitru Prunariu, care a asigurat transparenţa totală a evenimentului printr-o postare pe Facebook. Dată fiind lipsa de instantanee de la această vizită „istorică”, mai mult ca sigur Dumitru Prunariu a avut un exces de sinceritate - pe care ceilalţi membri ai delegaţiei române probabil îl regretă profund.

Nu există foarte multe detalii despre ce s-a discutat la Moscova. Am aflat doar că participanţii regretă nivelul scăzut al relaţiilor bilaterale, iar Adrian Năstase a vorbit despre Nicolae Titulescu care a dorit o apropiere a României de URSS - exemplu care ar trebui continuat şi în prezent. Există însă un indiciu mai concret despre ce s-a discutat: secretarul general al FET a declarat că este nevoie de „organizarea unui forum economic al Mării Negre la Constanţa”, patronat de România şi Federaţia Rusă. Eventual, acest forum ar trebui organizat în perioada în care România organizează summit-ul „Iniţiativei celor Trei Mări”. Iar cel mai potrivit loc de organizare ar fi baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

Prin vizita delegaţiei române la Moscova, Federaţia Rusă a vrut să transmită un semnal: România nu este deloc atât de anti-rusă şi pro-europeană pe cât vrea să pară, societatea civilă doreşte relaţii de colaborare, numai la nivelul autorităţilor ar fi câteva probleme, dar care se pot surmonta.

Pe data de 18 martie a avut loc momentul cel mai important al vizitei delegaţiei române: întrevederea domnului Adrian Năstase cu vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, Alexandr Gruşko. Un diplomat reîntors după o misiune complicată la Bruxelles, pe lângă NATO, avansat recent în ierarhia diplomaţiei ruse, probabil pentru merite deosebite în menţinerea de relaţii încordate cu Alianţa nord-atlantică. La această întrevedere a participat şi ambasadorul României, Vasile Soare. Prin urmare, nu a fost deloc o întâlnire discretă, neoficială, dovada fiind prezentarea acesteia pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe rus. Pe pagina MAE român nu apare nicio informaţie, deşi ambasadorul României la Moscova a avut-o în agenda sa.

La aceeaşi dată cu întrevederea Năstase-Gruşko aveau loc alegeri în Federaţia Rusă, câştigate de Vladimir Putin cu aproape 75%.

Ce program avea, aşadar, un înalt demnitar guvernamental rus chiar în ziua alegerilor? Se întâlnea cu preşedintele unui ONG oarecare de la Bucureşti. Interpretarea aceasta nu o pot crede nici cei mai înclinaţi spre explicaţii naive. Dacă ar fi aşa, de ce nu a invitat Vladimir Putin la Moscova conducerea GDS, de exemplu?

Prin vizita delegaţiei române la Moscova, Federaţia Rusă a vrut să transmită un semnal: România nu este deloc atât de anti-rusă şi pro-europeană pe cât vrea să pară, societatea civilă doreşte relaţii de colaborare, numai la nivelul autorităţilor ar fi câteva probleme, dar care se pot surmonta.

În preajma alegerilor, Putin a dorit să provoace reacţia occidentalilor prin declanşarea cazului Skripal, pentru a testa solidaritatea acestora şi a dorit să arate că vecinii Federaţiei Ruse, printre care şi România, sunt sau pot fi parteneri de nădejde.

Dacă tot se va face o evaluare, ar fi bine atunci să se evalueze şi implicarea autorităţilor române în întrevederea Năstase-Gruşko. O întrevedere oficială la care probabil nu s-a discutat doar despre moştenirea lui Nicolae Titulescu.

Pariul a reuşit în cazul României. În cazul Skripal, deocamdată există o solidaritate europeană şi transatlantică. Interesant, poziţia României în cazul Skripal nu există. Deocamdată. Nu a fost condamnată Federaţia Rusă. În urma vizitei la Moscova, s-ar putea nici să nu se se considere oportun ca România să condamne comportamentul Kremlinului.

Adrian Năstase nu a fost la Moscova pe rol de reprezentant al societăţii civile, ci pentru a testa o deschidere în relaţiile bilaterale româno - ruse la nivel guvernamental. Altfel nu ar fi fost primit nici de portarul de la Kremlin.

Liviu Dragnea ameninţă de o săptămână cu evaluarea diplomaţilor, avându-l în vedere probabil pe George Maior de la Washington.

Dacă tot se va face o evaluare, ar fi bine atunci să se evalueze şi implicarea autorităţilor române în întrevederea Năstase-Gruşko. O întrevedere oficială la care probabil nu s-a discutat doar despre moştenirea lui Nicolae Titulescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite