Frauda electorală - singura soluţie de a mai salva ceva?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doi ani de guvernare, Partidul Social Democrat şi-a urcat un întreg popor în cap prin acţiunile întreprinse şi prin aroganţa cu care a decis să trateze justiţia românească. Ura stârnită de formaţiunea politică este unică în toată istoria postdecembristă.

Iar această stare generală de ură a dus automat la scăderea partidului de guvernământ în preferinţele alegătorilor. Conform rezultatelor ultimelor sondaje de opinie, PSD înregistrează o scădere pe aproximativ 20 de puncte faţă de scorul obţinut în decembrie 2016. Iar lucrurile par să se înrăutăţească de la o zi la alta atât prin prezenţa liderilor foarte contestaţi în mass-media cât şi prin plecările masive către partidul lui Victor Ponta.

Alegerile în România postdecembristă au fost contestate mai tot timpul de către unii participanţi mai mari sau mai mici. Partidele câştigătoare au fost acuzate că s-au folosit de tot felul de tertipuri pentru a-şi asigura victoria. Fie că vorbim despre celebra expresie a lui Ponta: „sistemul lor (de furt şi de fraudare şi cumpărare a voturilor) a funcţionat mai bine”, sau despre ieşirile regulate ale lui Vadim Tudor, suspiciunea fraudării a planat asupra scrutinelor din România mai tot timpul. Să nu mai vorbim despre dosarul celebru al lui Liviu Dragnea în care este condamnat tocmai pentru fraudarea alegerilor.

Mi-au sărit în ochi o serie de ştiri din ultimele zile care m-au făcut să mă gândesc dacă Partidul Social Democrat ar fi în stare să întindă încă odată coarda şi să încerce fraudarea următoarelor alegeri pentru a mai salva puţin din dezastrul spre care se îndreaptă. Iar intuiţia îmi spune că da, fapt pentru care voi urmări îndeaproape toate cele 4 scrutine care urmează.

Partidul Social Democrat se bazează pe un nucleu dur de membri care au legături directe cu statul român. Fie sunt angajaţi la stat, fie au contracte cu statul, fie primesc ajutoare sociale prin intermediul aleşilor locali. De asemenea, PSD ne-a arătat încă odată săptămâna aceasta că nu se sfieşte nici o secundă să abuzeze instituţiile statului în scop electoral, fie că vorbim de cazul ziarelor propagandistice distribuite cu ajutorul Poştei Române sau despre cazul liceelor care au arborat fără jenă mesaje electorale pro PSD pe faţada acestora. De asemenea, în bugetul primăriilor se vor aloca o serie de fonduri special pentru evenimente menite să crească capitalul electoral. Iar lucrurile cu siguranţă nu se opresc aici.

Liviu Dragnea nu mai are nimic de pierdut. Şi-a pierdut orice urmă de apreciere în faţa poporului român, şi-a pierdut colegi de partid, iar în viitorul apropiat riscă să îşi piardă şi libertatea.

Cumulat cu experienţa fantastică acumulată în „jocuri de culise”, devine un actor foarte periculos pentru corectitudinea viitoarelor alegeri. De ce? Pentru că dacă PSD coboară sub 25% atunci el va fi obligat să renunţe la conducerea partidului, iar acest lucru probabil îi va aduce şi sfârşitul carierei sale politice. Astfel, pentru a-şi asigura poziţia, nu m-ar mira să dea drumul vechilor măsuri de stimulare a voturilor într-o anumită direcţie (vezi cazul morţilor care au votat, vezi cazul telefoanelor date în ziua votului, vezi cazul oamenilor căraţi cu autocarele, vezi cazul suveicilor etc.).

Ce ne rămâne nouă de făcut pentru a evita un astfel de scenariu foarte păgubos pentru dezvoltarea României şi păstrarea ei pe linia occidentului? În primul rând, trebuie să contestăm orice încercare a actualei guvernări de a modifica modul de organizare al alegerilor. În al doilea rând trebuie să participăm la procesul electoral şi să fim tot timpul cu ochii pe ei, din poziţia de membru în secţia de votare sau de observator electoral. Iar în ultimul rând nu trebuie să le mai permitem acestor păpuşari să se folosească de faptul că nu ne prezentăm la vot şi să semneze abuziv în numele nostru.

Sper ca aceste rânduri să rămână la stadiul de scenariu conspirativ construit pe baza unor experienţe nocive acumulate în ultimii treizeci de ani. România are nevoie ca de aer de alegeri libere, peste care să nu planeze nicio secundă suspiciuni de fraudă. Nivelul de încredere al populaţiei este mai scăzut ca niciodată, iar acest lucru va duce la o degradare continuă a bunei funcţionări a societăţii. Nu în ultimul rând, doar organizarea unor alegeri complet corecte pot duce la schimbarea clasei politice învechite, care s-a bazat şi se va baza pe jocuri murdare pentru a-şi consolida poziţiile, mai mult decât pe competenţă şi bun simţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite