Gala APTR şi conotaţiile ei politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seara, într-una dintre cochetele săli ale Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc festivitatea decernării premiilor APTR.

Odinioară însemnate, validând excelenţa, interesând profesioniştii breslei, premiile respective au devenit în vremea din urmă nu doar o afacere a familiei Lucia Hossu-Longin -Dan Necşulea, ci şi ceva profund, pernicios şi mizer tincturat politic.

Avem de-a face cu o operaţiune cu rădăcini adânci în PSD  a cărei goarnă a devenit doamna Lucia Hossu-Longin. Care îşi trafichează ce i-a mai rămas din bruma din prestigiul câştigat pe vremea când realiza Memorialul durerii. O face în interes propriu şi în cel al postului de televiziune Antena 3, Televiziunea nu întâmplător cea mai premiată. O mizerie e care cu câţiva ani în urmă a avut lipsa de decenţă de a-l compara cu Radio Europa Liberă şi unde a şi debitat şi enormitatea că ar intenţiona să realizeze un episod dedicat martiriului lui Adrian Năstase.

Nu m-a mirat deloc să aflu că în cursul Galei de marţi, în totalitate sponsorizată de Primăria Capitalei (iarăşi doamna Firea a aruncat banii pe fereastră) un juriu matusalemic, care de ani de azi are cam aceeaşi componenţă, a decis să îi premieze, printre alţii, pe Ionuţ Cristache şi pe Cristian Zgabercea. Ambii de la TVR. Aveam de multă vreme informaţia, am şi făcut-o publică, dovadă fiind comentariile publicate pe adevărul.ro sau pe site-ul contributors.ro. Mărturisesc că am râs cu lacrimi la aflarea veştii că printre laureaţi se află şi policolorul domn Octavian Hoandră, care slujeşte cum i se comandă pe la Realitatea tv. Dar cum să nu fie domnul Hoandră premiat când prin juriu s-a aciuat, ca în fiecare an, academicianul Nicolae Breban, pe care în urmă cu ceva vreme realizatorul Realităţii româneşti l-a declarat „o conştiinţă“, în pofida mărturiilor contrare conţinute în Jurnalul Monicăi Lovinescu? Reamintesc că dl. Breban a cerut într-o şedinţă a Academiei împuşcarea domnilor Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici. Că atâta poate conştiinţa domniei-sale. Ajunge ca să vezi ce hram poartă dl. Breban să îi citeşti aberaţiile conţinute în volumul Viaţa mea. Din care aflăm, printre altele, cum a încercat insul în cauză să conecteze la forme moderne de expresivitate romanul francez de azi. Dar degeaba. Francezii nu s-au putut ridica la înălţimea spiritului navetistului român pe ruta Paris-Bucureşti, navetă făcută liber în plină epocă Ceauşescu. Ce poate fi mai evident pentru caracterul insului cu pricina decât volumul de confesiuni Viaţa mea, apărut cu vreo doi ani în urmă la Polirom. Bun, însă e foarte posibil ca dl. Hoandră să fie premiat şi anul viitor pentru felul în care a maltratat limba franceză în urmă cu câteva zile în interviul luat apologetului lui Putin, Gérard Depardieu.

Însă nu faptul că la Gala APTR au ajuns să ia premii ambuscatul Cristache, insul condamnat penal în primă instanţă Cristian Zgabercea sau slugarnicul Hoandră, m-a mirat. Ei sunt pe gustul şi pe caracterul d-nei Longin ca şi pe acelea ale altui component al juriului, traseistul politic Sorin Ilieşiu. A cărui evoluţie seamănă izbitor cu aceea a doamnei Lucia Hossu-Longin. Dl. Ilieşiu făcea pe vremuri filme despre Piaţa Universităţii, doamna Longin se îndeletnicea şi ne păcălea cu Memorialul durerii, astăzi şi unul, şi celălalt fac temenele PSD-ului. Cine se aseamănă se adună.

Cu adevărat de mirare e cum de au acceptat să le stea alături doi sau trei oameni de bună calitate.  

Aflu că un concentrat al pretinsei Gale va fi difuzat lunea viitoare pe TVR 2. De abia aştept, încă de pe acum, să văd audienţele. Va depăşi oare transmisia cu pricina acel ruşinos scor (0 puncte de rating) înregistrat de Lavinia Şandru atât cu interviul cu doamna prim-ministru Dăncilă, monument de slugărnicie, cât şi cu premiatul Ionuţ Cristache, model de bătut câmpii? Perdormanţe negative, descalificante pentru Televiziunea puiblică, şi pentru care Doina Gradea şi TVR i-au plătit, cumulat, fostei doamnei Vâlcov nici mai mult, nici mai puţin decât 4000 de euro. O performanţă pentru care pariez că anul viitor va fi şi doamna Şandru premiată de APTR-ul doamnei Lucia Hossu-Longin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite