Goarnele şi Sistemul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni care controlează sume enorme de bani. Care au relaţii senzaţionale la nivelul clasei politice şi mecanisme foarte eficiente de şantaj. Oameni care angajează sute de alţi oameni pe care îi plătesc pentru a împinge o agendă netransparentă. Printre cei pe care îi plătesc sunt oameni specialişti în manipulare şi cu experienţă în a influenţa alegeri.

Ghiţă şi Voiculescu, patronii de la Antena 3 şi de la RTV, sunt corupţi. Au ocupat amândoi funcţii extrem de importante în politică. Au legături solide cu fosta Securitate şi cu grupuri infracţionale. Au fost implicaţi în şantaj şi în trafic de influenţă.

La televiziunile lor se plimbă în fiecare săptămână aceiaşi oameni, oameni care sunt formatori ai opiniei publice. Ambele televiziuni oferă un spaţiu larg pentru opinia unor oameni ca Sorin Roşca Stănescu, Marian Vanghelie, Gigi Becali, Elena Udrea. Toţi au petrecut timp în puşcărie/arest şi în politică, în poziţii foarte importante. Nu sunt singurii. Cam toţi politicienii puşcăriaşi sau puşcăriabili cu o minimă priză la public sunt promovaţi adesea agresiv de ambele posturi de televiziune.

Pe lângă aceştia, sunt alţi formatori de opinie care au dovedit de-a lungul timpului o perfectă lipsă de coloană vertebrală. Ciutacu, Creţulescu, Ursu, Gâdea, Badea, Grecu au schimbat cu o uşurinţă năucitoare direcţia atacului sau a laudelor deşănţate în funcţie de interesul patronilor lor şi, cel mai adesea, împotriva interesului public.

Mesajul principal promovat în ultimele luni este că lupta anticorupţie dăunează României şi că oameni după chipul şi asemănarea patronilor nu numai că sunt acceptabili, dar sunt în fapt elitele de care avem nevoie. Sunt oamenii care pot să salveze România din ghearele „sistemului“.

Ca secretar de stat, am avut ocazia să mă întâlnesc de câteva ori cu funcţionari superiori din SRI şi din SIE. Impresionanţi prin mediocritate şi prin aroganţă, cei pe care i-am cunoscut eu sunt foarte departe de sofisticarea, de pregătirea şi de puterea de convingere pe care o au Pieleanu, Chirieac, Vişan şi Ciuvică.

Sistemul/serviciile cele mai eficiente în manipulare şi control nu sunt SRI-ul, SIE-ul sau fosta Securitate, ci exact televiziunile care ţipă în fiecare zi despre sistem şi despre servicii. În mod paradoxal, există legături dovedite şi solide între patroni şi unii dintre jurnaliştii care sunt foarte des prezenţi pe ecranele acestor televiziuni şi toate serviciile, inclusiv fosta Securitate.

Situaţia la B1 şi la Realitatea TV este practic aceeaşi, cu singura deosebire că cele două posturi de televiziune au o influenţă neglijabilă comparativ cu Antena şi cu RTV.

La fel ca în partidele mari (PSD şi PNL), şi în televiziuni sunt oameni oneşti, care încearcă tot ce pot să îşi facă treaba cinstit. O parte dintre oamenii invitaţi la aceste televiziuni sunt de toată isprava. Din păcate, marea lor majoritate sunt simple unelte care legitimează instituţii toxice care au efecte dezastruoase la nivel de societate.

Boicotarea acestor televiziuni pare o soluţie logica, dar deloc plăcută, pentru că vine împotriva unei nevoi esenţiale/aristoteliene a unei bune părţi a oamenilor buni şi de succes: aceea de a avea vizibilitate şi recunoaştere. Zdrobitoarea majoritate găseşte motive care mai de care mai sofisticate care să justifice de ce, în ciuda faptului că în mod clar servesc interesele unor instituţii specializate în manipulare, continuă să accepte invitaţiile acestora.

Din păcate, oameni buni sunt cei care validează partea de propagandă a sistemului. Sistemul nu este reprezentat de instituţiile de forţă, ci de goarnele mediatice. Fostul şef al SRI, domnul Maior, a recunoscut că o parte din goarnele mediatice sunt „acoperite“.

Zeci de oameni care sunt şi au fost, în fapt, coloana vertebrală a sistemului sunt în fiecare zi la televizor acuzând sistemul. Oameni responsabili de numirile în SRI şi în DNA, oameni care au fost în relaţii cât se poate de apropiate cu fostele şi cu noile servicii de securitate, dau vina pe sistem.

Aseară, Antena 3, prin invitaţii pe care i-a avut, a promovat de data aceasta într-un mod grosolan ideea că fostele elite, şobolanii politici cei mai urâţi ai clasei politice, merită în fapt să continue să formeze opinia publică. Că noi avem nevoie de ei pentru că ei ştiu dedesubturile „sistemului“ ăi ne pot salva de el. 

Vanghelie, care strigă „hoţii“, şi Becali, care strigă „corupţii“, au fost şi se pare că rămân metode crude, dar eficiente de a distrage atenţia. Stănescu, care strigă „securiştii“, Gâdea, care strigă „manipulatorii“, şi Antena 3 şi RTV, care strigă „serviciile“, sunt exact acelaşi lucru. Mai profesionist, mai sofisticat, dar acelaşi lucru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite