Haideţi să scoatem politica românească din noroaie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri am aflat de la doamna Viorica Dăncilă că PSD „a scos ţara din noroaie“ prin programele PNDL I şi II. A amintit că prima fază a programului i se datorează lui Liviu Dragnea, pe vremea când era ministru al Dezvoltării, şi că de PNDL II depinde soarta multor comunităţi.

Ce nu ne-a spus doamna Dăncilă este cum ar fi arătat ţara dacă, pe lângă PNDL, care este un program finanţat de la bugetul naţional, guvernul PSD ar fi menţinut sau chiar crescut rata absorbţiei de fonduri europene. Aceasta se ridică la mai puţin de 17,1%, la 1 decembrie 2018, după datele Comisiei Europene. Aceeaşi Comisie Europeană, prin vocea comisarului pentru politică regională, Corina Creţu, a criticat în mai multe rânduri guvernul actual pentru că preferă să cheltuie bugetul naţional sau să încheie parteneriat public-privat în loc să absoarbă fonduri europene. Însă, e drept, acestea nu permit sifonarea banilor către reţele clientelare şi, în plus, presupun un efort onest de planificare. Pentru că, nu-i aşa, pentru a accesa fonduri europene e nevoie de viziune, de idei, de proiecte care să genereze bunăstare durabilă. Or, e mult mai uşor să aloci bani din bugetul public pentru infrastructură decât să gândeşti un proiect integrat cu finanţare nerambursabilă.

Guvernul ar trebui sa urmărească bunăstarea durabilă a comunităţilor, nu doar punga cu bani necuveniţi câştigaţi prin alocarea de contracte preferenţiale pentru aşternutul asfaltului sau repararea unor şcoli. Peste tot unde mergi în România, oamenii cer să le fie respectate demnitatea, drepturile şi libertăţile individuale şi aşteaptă soluţii coerente, care să asigure prosperitatea întregii societăţi, nu doar a unor grupuri clientelare care extrag rente în profitul propriu. Oamenii aşteaptă reducerea inegalităţilor şi dezvoltarea pe termen lung, nu doar pentru generaţiile de astăzi, ci şi pentru cele din viitor.

Guvernul ar trebui să asigure şi să creeze posibilitatea unor investiţii adecvate, în operaţiuni de calitate de regenerare a oraşelor şi satelor noastre, fundamentate pe creativitate şi inovare şi cu participarea activă a cetăţenilor şi a comunităţilor. Şi, pentru ca să atingă aceste obiective, ar trebui să folosească toate resursele disponibile, inteligent şi cu responsabilitate. Iar noi, cetăţenii români, ar trebui să scoatem politica românească din noroaie prin vot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite