Iohannis, la întâlnirea cu preşedintele Bundestag: România - un stat profund pro-european, ce susţine un proiect ambiţios pentru relansarea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, context în care a subliniat că România este un stat profund pro-european, ce susţine un proiect ambiţios pentru relansarea UE.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor au fost abordate principalele subiecte aflate pe agenda cooperării dintre România şi Germania, dar şi viitorul Uniunii Europene şi evoluţiile recente din sfera statului de drept din ţara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa strategică a relaţiei bilaterale, arătând că aprofundarea dialogului va a permite intrarea într-o etapă superioară a acesteia şi o susţinere reciprocă pe teme de interes, atât în cadrul UE, cât şi în plan regional şi internaţional.

"Cei doi înalţi oficiali au discutat în mod aprofundat situaţia politică la nivel european în contextul proceselor electorale în curs în mai multe state membre ale Uniunii, inclusiv în Germania, şi au subliniat necesitatea păstrării orientării pro-europene a guvernării, la finalul acestor procese. De asemenea, a fost pusă în evidenţă importanţa combaterii, în acest cadru, a curentelor şi forţelor extremiste, populiste şi eurofobe", se arată în comunicat.

În comunicat se precizează că preşedintele Iohannis a evidenţiat relevanţa deosebită pe care o are explicarea, de către politicienii europeni, a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru cetăţenii europeni. Totodată, el a atras atenţia asupra tendinţei nocive de a blama UE pentru neajunsurile politicii interne.

"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea prezervării şi consolidării valorilor democratice ale statului de drept, inclusiv a încrederii în democraţia parlamentară şi în partidele politice, cărora le revine o răspundere deosebită în acest sens", se arată în comunicat.

La rândul său, preşedintele Parlamentului german a menţionat că Uniunea Europeană reprezintă "cel mai bun răspuns la globalizare, fiind o iluzie concepţia vehiculată de unii politicieni că va fi posibilă o recuperare de competenţe suverane, prin slăbirea UE".

În acest context, şeful statului a reiterat faptul că România este un stat profund pro-european, care susţine un proiect ambiţios pentru relansarea UE.

Cei doi oficiali au discutat şi despre alte teme de pe agenda europeană, inclusiv problematica refugiaţilor, preşedintele Iohannis reiterând poziţia României în acest caz.

"În ceea ce priveşte situaţia internă din ţara noastră, partenerii germani şi-au exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie şi întărirea statului de drept, precum şi aprecierea deosebită a spiritului civic şi profund pro-european al cetăţenilor români", se menţionează în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite