Iohannis a susţinut negocierile de aderare a Turciei la UE: „Turcia, rol cheie în criza migranţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Preşedinţia României
FOTO Preşedinţia României

Klaus Iohannis a susţinut, duminică, la Bruxelles, rolul cheie pe care Ankara îl are în criza migranţilor şi a precizat că România sprijină avansarea procesului de aderare a Turciei la UE, aprobându-se o declaraţie în acest sens şi un sprijin financiar de 3 miliarde euro pentru autorităţile turce.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în intervenţia sa de la summit-ul UE-Turcia, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete. Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii şi a subliniat necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor fenomenului migraţionist. În acest sens, preşedintele Iohannis a menţionat că susţine demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

De asemenea, potrivit sursei citate, şeful statului a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări, şi s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea obligaţiilor asumate de autorităţile de la Ankara.

De altfel, Administraţia Prezidenţială precizează că, în cadrul reuniunii, liderii europeni au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Turciei la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt.

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde Turciei sprijin financiar în valoare de 3 miliarde de euro, în condiţiile în care acest stat are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii şi a făcut eforturi semnificative, la nivel administrativ şi financiar, pentru a găzdui peste 2 milioane de refugiaţi din Siria.

În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autorităţile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest sens, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia, mai precizează sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite