Jean-Claude Juncker a salutat abrogarea OUG 13, care „periclita progresele realizate ani de zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat, vineri, în timpul întrevederii pe care a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu la Bruxelles, decizia Guvernului de abrogare a controversatei Ordonanţe de Urgenţă 13, care „periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu”.

„Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluţii din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi despre lupta împotriva corupţiei. Preşedintele Juncker a salutat recenta decizie a Guvernului român de abrogare a ordonanţei de urgenţă care periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu”, informează Executivul.

Potrivit sursei citate, Grindeanu şi Juncker au convenit asupra importanţei unei largi consultări a principalelor părţi interesate şi a unui proces democratic pe care să-l parcurgă orice măsură care va fi adoptată în viitor.

„Transparenţa şi deschiderea vor fi esenţiale pentru restabilirea şi menţinerea încrederii şi stabilităţii”, se precizează în comunicatul Guvernului.

Totodată, Juncker l-a încurajat pe prmier să continue lupta împotriva corupţiei şi a oferit autorităţilor române sprijinul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, preşedintele Comisiei Europene  a reiterat intenţia de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare în timpul mandatului său în condiţiile în care România îşi va îndeplini obiectivele de referinţă necesare. Calea pentru atingerea acestor obiective de referinţă este stabilită în mod clar în rapoartele Comisiei privind MCV.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat pe scurt situaţia economică a României.

„Preşedintele l-a încurajat pe premier să continue punerea în aplicare a reformelor în vederea modernizării economice şi sociale, în acelaşi timp cu dezvoltarea unei politici fiscale responsabile. Au convenit să lucreze împreună în continuare în vederea îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene în România”, se mai arată în comunicatul de presă al Guvernului.

La rândul său, premierul s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte Agenda Europeană de Apărare.

În cursul întâlnirii, s-a abordat, de asemenea, problema migraţiei şi Juncker a salutat contribuţia României la Poliţia de Frontieră şi la Garda de Coastă la nivel european pentru securizarea frontierelor externe comune ale Uniunii, precum şi eforturile de consolidare a solidarităţii în domeniul migraţiei şi azilului.

Pe de altă parte, dat fiind faptul că România marchează 10 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, cei doi oficiali au discutat despre viitorul UE cu 27 de state membre, înaintea Summit-ului de la Roma, din luna martie, precum şi despre preşedinţia română a Consiliului din prima jumătate a anului 2019.

„Preşedinţia va fi o perioadă importantă pentru finalizarea chestiunilor legislative restante înainte de încheierea actualului mandat al Parlamentului European. Preşedintele Juncker şi-a exprimat încrederea că mandatul preşedinţiei române va fi unul foarte bun în 2019 şi a oferit sprijinul deplin şi expertiza Comisiei pe tot parcursul procesului”, potrivit sursei citate.

La întrevederea dintre Juncker şi Grindeanu au mai participat comisarul european Corina Creţu şi ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite