Klaus Iohannis: Regretăm rezultatul referendumului din Marea Britanie. Dreptul de liberă circulaţie şi la muncă va fi respectat în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o declaraţie de presă, miercuri, după şedinţele Consiliului European, acesta dând asigurări că dreptul la circulaţie şi de muncă al românilor din Marea Britanie nu va fi afectat în următoarea perioadă.

„Am avut la această reuniune a Consiliului European o discuţie detaliată privind rezultatele referendumului din Marea Britanie, structurate pe două momente, ieri, împreună cu Premierul Cameron, iar astăzi în formatul UE 27. Rezultatul referendumului ne-a plasat într-o situaţie fără precedent în Uniunea Europeană.

Este esenţial să înţelegem că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii noştri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul că principalul mesaj care s-a desprins din discuţiile noastre este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare.

A fost reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitatea şi coeziunea Uniunii. Doresc să salut acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de State Membre. Am subliniat că avem nevoie acum de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situaţia şi să ne permită să mergem înainte. Trebuie să răspundem aşteptărilor cetăţenilor statelor noastre.

De aceea, am adoptat o declaraţie comună UE 27 în această dimineaţă. Salut faptul că această declaraţie conţine mesaje pe care le-am transmis şi eu în cadrul reuniunii, respectiv: Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile. Vreau să subliniez acest aspect, ca să fie foarte clar tuturor - Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod direct de către premierul Cameron. Asigur, astfel, comunitatea românească care locuieşte şi lucrează în Marea Britanie că România va urmări, în negocieri, cu maximă prioritate apărarea intereselor acesteia.“, a afirmat Klaus Iohannis.  

„În privinţa procedurii de retragere a Marii Britanii, conform articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, am convenit cu toţii că este necesară derularea acestui proces de o manieră predictibilă. O notificare ar aduce clarificările necesare în avantajul atât al Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii. Un alt aspect asupra căruia am căzut de acord a fost acela că nu vor exista negocieri înainte ca această notificare să se producă. Salut, de asemenea, că există voinţa politică a liderilor europeni ca Marea Britanie să rămână un partener cât mai apropiat al Uniunii Europene. Pentru România, care are un Parteneriat Strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezintă o relevanţă deosebită“, a mai spus liderul de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a reiterat faptul că proiectul UE continuă şi după decizia luată de britanici. „Azi, noi, liderii europeni, am reconfirmat că UE rămâne cadrul nostru comun de acţiune. UE e un proiect destinat păcii, prosperităţii şi securităţii. A fost mesajul pe care l-am transmis în numele României.  Am subliniat că e necesar o reflecţie aprofundată a modelului european ca să fie mai eficient, transparent şi apropiat  de cetăţeni.  Nu putem să construim o Europă care să nu fie în avantajul şi pe înţelesul cetăţenilor noştri.“, a mai spus Iohannis. 

Liderul de Palatul Cotroceni a subliniat şi faptul că acum, în apropierea Summitului de la Varşovia, UE are pregătită o strategie globală a UE pentru dezvoltare şi securitate, gata pentru a fi prezentată. 

„Am semnalat importanţa consolidării cooperării UE-NATO pe fondul ameninţărilor comune. A fost prezentată strategia globală a UE pentru dezvoltare şi securitate. Prezentarea strategiei globale a UE transmite un mesaj puternică că UE funcţionează“, a mai spus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite