Legea anticomunistă. O propunere care l-ar lăsa pe Iliescu fără pensie şi te-ar trimite la puşcărie dacă porţi un tricou cu secera şi ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promovarea simbolurilor comuniste, interzise, potrivit proiectului iniţiat de istoricul Marius Oprea. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Promovarea simbolurilor comuniste, interzise, potrivit proiectului iniţiat de istoricul Marius Oprea. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Istoricul Marius Oprea a scris un proiect de lege prin care solicită interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor comuniste în România, demers care se vrea a fi o replică la Legea antilegionară, promulgată anul trecut. Acum, Marius Oprea aşteaptă ca Guvernul sau vreun parlamentar să-şi asume acest proiect pentru a deveni lege.

Istoricul Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste (IICCM), a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care propune „interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România“.

Potrivit proiectului de lege, constituirea unei organizaţii cu caracter comunist se pedepseşte cu închisoare de la trei la 15 ani, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată  şi pentru aderarea la o organizaţie cu caracter comunist, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei astfel de organizaţii. De asemenea, „confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi“. În plus, tot cu închisoarea între trei luni şi trei ani este pedepsită utilizarea în public a simbolurilor comuniste, ceea ce înseamnă că persoanele care ar ieşi cu tricouri cu secerea şi ciocanul ar putea fi sacţionate.  

„Legea, aplicabilă şi lui Iliescu“

Marius Oprea, autorul proiectului, a explicat pentru „Adevărul“ că demersul său prevede şi diminuarea pensiilor cu procente între 50% şi 75%, pentru o perioadă de cinci ani, a persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 1945 - 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală a persoanelor persecutate din motive politice, precum şi altor categorii de persoane. Primul caz menţionat este aplicabil doar în cazul fostului torţionar Alexandru Vişinescu, singura persoană căreia i se poate diminua pensia, în urma condamnării la 20 de ani de închisoare. Însă pe rolul instanţelor există şi alte cazuri de torţionari care îşi aşteaptă sentinţele.

 „Eu solicit extinderea aplicării Legii 10/2016 ( despăgubirile pe care trebuie să le oferefoştii torţionari victimelor regimului comunist - n.r.) mai multor categorii: asupra nomenclaturii de partid, adică membrii guvernelor comuniste, deputaţii Marii Adunări Naţionale, membrii CC al PCR, a foştilor primi secretari judeţeni ai PCR, a comandanţilor Inspectoratelor judeţene de Securitate şi a persoanelor care, prin sentinţă definitivă sau necontestarea în instanţă a deciziilor CNSAS (n.r. - Colegiului Consiliului de Studeiere a Arhivelor Securităţii), au fost stabilite ca lucrători sau colaboratori ai Securităţii. Dacă se aplică această lege, va fi şi domnul Ion Iliescu pe acolo, de exemplu“, a spus Oprea. Fostul preşedinte Ion Iliescu a făcut parte din Comitetul Central în vremea regimului comunist, în perioada 1965-1971. Aşadar, dacă legea va intra în vigoare, Ion Iliescu ar putea rămâne fără mai bine de jumătate din pensie.

Pedepse mai mari pentru internauţi

Iniţiativa lui Oprea ar pedepsi şi „negarea, contestarea  sau minimalizarea în mod în public a caracterului ilegitim şi criminal al regimului comunist“, fiind prevăzute pedepse de la şase luni la trei ani sau amendă. Mai dură e pedeapsa cu închisoarea, de la şase luni la cinci ani, pentru cei care ar nega caracterul ilegitim  şi criminal al regimului comunist în mediul online. Dacă îţi pui la poza de profiul de pe Facebook secera şi ciocanul, sau promovezi un mesaj de susţinere faţă de fostul regim, rişti amenzi sau chiar închisoarea. Aşadar, nostalgia comunistă te poate duce după gratii.

La fel ca şi în cazul Legii antilegionari, promulgată anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis, ar urma să fie interzisă acordarea de nume  ale personalităţilor comuniste unor străzi , bulevarde, pieţe sau parcuri. Concret, străzii Lucreţiu Pătrşcanu din Capitală ar urma să-i fie schimată denumirea.    

Marius Oprea nu are încă susţinere parlamentară pentru promovarea acestei iniţiative, dar se declară optimist şi consideră că legea va fi adoptată.  „Prin trei căi voi încerca să ajung cu ea în Parlament: prin iniţiativă civică, adică să strâng 100.000 de semnături, ca iniţiativă parlamentară sau ca iniţiativă a Guvernului. Eu cred că Guvernul îşi va asuma un demers de acest fel. Aici nu este vorba de restrângerea unor drepturi, să fii ales sau numit în vreo funcţie, cum era cazul Legii lustraţiei, ci e vorba de sancţiuni. Legea are un caracter social. Am acceptul şi susţinerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Poltici şi a domnului Octavian Bjoza, preşedintele acesteia. E gata, inclusiv dumnealui, să-şi asume acest proiect dat fiind că e secretar de stat. Eu cred că va trece legea“, a subliniat istoricul. 

Citeşte şi:

Apostolii Epocii de Aur, episodul #9. Toate conspiraţiile spionului Nicolae Doicaru

Nicolae Doicaru a servit Securitatea comunistă timp de 40 de ani. Şi la Gheorghiu-Dej, şi la Ceauşescu. A condamnat oameni la moarte şi a fost cel mai longeviv şef al spionajului românesc. În decembrie 1989, se prezenta drept luptător împotriva regimului condus de dictator. Îşi nega, în faţa naţiunii, întreaga existenţă. Totuşi, Nicolae Doicaru a existat şi a lăsat cicatrici adânci.

Apostolii Epocii de Aur, episodul #8. Ion Mihai Pacepa, „cel mai mare peşte“

Şeful spionajului românesc în perioada 1972-1978, Ion Mihai Pacepa, a fost omul bun la toate din anturajul cuplului Ceauşescu. În 1978, i-a trădat pe cei pe care înainte îi adulase. A dezertat. Presa occidentală îl prezenta drept „cel mai mare peşte“. Avea dreptate: există câteva lucruri putrede în biografia lui Pacepa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite