Leonard Orban: CE va insista ca legile Justiţiei să primească avizul Comisiei de la Veneţia. Dacă rămân aşa, vom avea o reacţie negativă din partea lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban FOTO Eduard Enea
Leonard Orban FOTO Eduard Enea

Comisia Europeană va cere Guvernului Tudose ca legile Justiţiei, prezentate de Tudorel Toader, să primească avizul Comisei de la Veneţia înainte de a fi adoptate de Parlament, a declarat, la Adevărul Live, Leonard Orban. Consilierul prezidenţial avertizează că, în cazul în care pachetul de legi rămâne neschimbat, reacţia preşedintelui Klaus Iohannis va fi una negativă.

Adevărul: Zielele viitoare, Tudorel Toader va merge la Bruxelles pentru a discuta despre legile Justiţiei. Aţi primit deja semnale dinspre Comisia Europeană despre aceste legi, care deja sunt contestate în ţară?

Leonard Orban: În acest moment, Comisia Europeană este în proces de evaluare a acestor propuneri. Recent, secretarul general al Comisei a fost în România tocmai pentru a discuta aceste chestiuni. Nu mă aştept să existe reacţii foarte rapide, pentru că procesul este în derulare, dar mă aştept să existe o insistenţă ca propunerile care urmează să fie discutate să aibă şi avizul Comisiei de la Veneţia, în ideea de a avea o imagine cât mai aprofundată, cât mai detaliată asupra efectelor pe care le-ar putea genera propunerile făcute.

Preşedintele Iohannis a discutat cu liderii coaliţiei PSD-ALDE despre posibilitatea ca legile Justiţiei să primească avizul Comisiei de la Veneţia?

Nu, e o dezvoltare relativ recentă. E o idee a celor de la Comisia Europeană, rămâne să vedem în ce măsură Guvernul va da curs acestei idei. Părerea mea persoanlă e că ar fi necesară o asemenea consultare, n-ar face decât să avem o imagine cât mai clară. Pe ce pot să insist e că preşedintele României urmăreşte cu foarte mare atenţie ce se întâmplă  legat de aceste modificări. Aşa cum au fost prezentate iniţial, lucrurile nu arată deloc bine.

Problema e timpul. Până să primească un aviz din partea Comisei de la Venţia, legile ar putea trece prin Parlament şi ar putea ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare.

Există inclusiv acest scenariu. Dacă pachetul de legi va rămâne cum a fost prezentat, e clar că va genera o reacţie negativă din partea preşedintelui. 

***

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur propunerile pentru schimbarea legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, şeful statului subliniind că acestea ar fi un „atac asupra statului de drept“, ar afecta Justiţia şi ar încetini lupta împotriva corupţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite