Lipsesc morminte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică după-amiază, nu doar premierul, ci întreg USL-ul a pierdut cu un ruşinos 2 la 0 meciul împotriva lui Traian Băsescu.

Preşedintele a confirmat toate pronosticurile ce îl dădeau câştigător încă de acum mai bine de o săptămână, atunci când prim-ministrul a avut nefericita idee de a cere convocarea CSAT cu scopul trimiterii la plimbare a şefului STS. Numai un corigent iremediabil la disciplina Strategii politice, aşa cum se dovedeşte Victor Ponta, îşi putea imagina că preşedintele va ceda şi îi va face plac, că nu va fructifica prevederea în conformitate cu care deciziile din CSAT se iau prin consens şi că îl va sacrifica pe şeful STS, generalul Marcel Opriş. Orice om care se mai uită din când în când în când la televizor şi care ştie cât de cât cum stau treburile în amestecul dintre politică şi supra-doză de orgolii de la Bucureşti era conştient că, pentru Traian Băsescu, carieristul cu epoleţi şi multe stele lucitoare politic Opriş e incomparabil mai de preţ decât sinistrul fost ministru de Interne Stroe, fostul şef al IGSU Burlui şi fostul şef al Romatsa Frâncu la un loc. Numai un cârlan cum pare să rămână până la pensie dl. Ponta se putea iluziona cu ideea că trei în unul guvernamental trimis la vestiare pe drept, dar şi pentru liniştirea presei şi a opiniei publice, va valora în ochii d-lui lui Băsescu tot atâta cât face mai marele peste telefoanele fixe şi nimic mai mult, cum a fost definit în vorbirea duminicală muiată în autoritarism şi autosuficienţă a Cotroceniului, generalul Opriş.

Supărat că a pierdut meciul, premierul a pus mâna pe telefonul mobil, despre tocmai a aflat de la preşedinte că oricum nu-l ascultă şi nu-l localizează nimeni, l-a chemat de urgenţă la sfat pe co-preşedintele Crin Antonescu şi împreună au pus de-o ripostă. Aşa că, spre a-i face în ciudă preşedintelui, nimeni nu mai pleacă, nimeni nu va mai fi concediat din guvern şi orice remaniere, oricât de necesară, se suspendă. Nici măcar doamna Ramona Mănescu de la Transporturi, a cărei retragere din Executiv era dată drept sigură după şedinţa din această săptămână a mai marilor liberali, nu va fi lăsată să îşi vadă în tihnă de poşetele şi de toaletele pentru care deţine unică şi maximă calificare. Aşa că delicata cuconiţă va încurca pe mai departe mersul trenurilor şi decolarea avioanelor prin nepriceperea ei în domeniul pentru care o recomandă doar potenţa financiară a soţului şi cotizaţiile acestuia la fondul de campanie electorală al PNL.

 Numai că aşa, în prelungirile dictate de mândria rănită de şcoler veşnic nepregătit a premierului, scorul meciului Băsescu-USL s-a majorat pe neaşteptate în primul rând în defavoarea candidatului la preşedinţie Crin Antonescu.Care Crin Antonescu a ratat, pe altarul jurămintelor reînnoite cu Victor Ponta, ocazia de a dovedi că, măcar acum, după atâtea şi atâtea propuneri neinspirate, a învăţat să preţuiască eficienţa şi profesionalismul şi să sancţioneze crasa lor absenţă. Că poate fi altfel decât Traian Băsescu. Mai înţelept, mai puţin încăpăţânat şi mai puţin preocupat de egoiste demonstraţii de putere.

Duminică după-amiază, preşedintele Traian Băsescu a mai dat o probă de cinism maxim şi de neomenesc asemenea. Pariez că nu va fi ultima. La rându-i, candidatul Crin Antonescu a arătat că, pe mai departe, e inapt să acţioneze aşa cum i-ar fi cerut-o faptele, realitatea, bunul simţ, legea morală, dar şi propriile sale interese electorale. Mă tem că nici Crin Antonescu nu se află la ultima greşeală.

Concluzia zilei de duminică e însă una mult mai tristă. Şi anume că doi morţi nu contează nici pentru Băsescu, nici pentru Antonescu. Poate că şapte cadavre îngheţate ar fi cântărit ceva mai mult în ochii celor doi politicieni. Deocamdată, vorba lui Arghezi, lipsesc morminte.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite