Livache numeşte noul Şef de la Guvern

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nervos şi impacient, aşa era Livache de ceva timp. Nu mai avea timp pentru dragoste, nimic nu părea să îl mulţumească. Mustaţa sa era mereu zbârlită. Poporul suferea. Programul lui, Fericire şi bani pentru toţi, nu mergea. Legea cea rea îl oprea să conducă tara cu mâinile lui. Le privi. Era om de la ţară, dar cât de mult se schimbase. Muncise. A scris programul singur şi acum slugile sale nu puteau să îl aplice.

- Aşa nu se mai poate, spuse într-o zi, bătând cu pumnul în masă. Pun câinele pe ei. Le dau extemporal, să văd ce au aplicat din Program. Să mi-l chemaţi pe Darius!

Un murmur plin de amar s-a auzit în sediul partidului. Urma să fie rău de miniştri. Evaluatorul era rău, priceput şi nu putea fi mituit. Ce naiba să îi dai unuia care are Picasso-uri în fundul curţii de la ţară? Mai este şi credincios, l-a luat Şefu' de la Şefu' lui dinainte, Marinarul cel viteaz, care l-a dresat şi l-a învăţat să fure. Asta, să muşte.

Evaluarea a fost rapidă şi dură, fără milă. Miniştrii au venit plouaţi în faţa Şefului. Ştiau că l-au dezamăgit, erau departe de viziunea sa măreaţă. Unii încercaseră, dar reuşiseră prea puţin.

- Tudose, eşti un incompetent! Zero, mă, zero ai luat la evaluare!
- Mă scuzaţi, şefu', am fost cam neatent!
- Ce scuze, mă? Ai întinat Programul de Guvernare! Ruşine!
- Păi, nu-l ştiam, şefu', doar matale îl şti pe tot. Tu eşti cel mai înţelept!
- Ce atâtea scuze? Ţara aşteaptă bunăstare! Marş şi dă-ţi demisia!
- Acuma, şefu', mă duc să o scriu.

Ieşi din birou cu umerii plouaţi. Era trist că produsese aşa o supărare. Se gândea ce să facă în continuare. Urma să rămână doar parlamentar. Îl putea ajuta şi aşa pe Şefu'. Peste câteva zile a fost chemat iar la partid.

- Tudose, vezi că ăla de la Timişoara nu vrea să plece din fruntea mesei, ia mergi şi votează împotriva guvernului din care faci parte! Acuma te duci!
- Păi, şefu', mi-am dat demisia, nu mai fac parte.
- Mergi, mă şi votează că-l pun pe Darius să te şi bată. Zero ai luat, mă, la evaluare, zero!
- Da, şefu', mă duc!

Respectuos şi ascultător, Tudose a mers şi a făcut întocmai. Era bucuros să poată fi de folos. Îi era cam neclar cum să voteze că parlamentar împotriva lui ca ministru, după ce demisionase din funcţie, dar ordinul era limpede. Şefu are gândirea lui strategică, nu o pricepem noi mereu, oamenii simpli. Peste câteva zile a fost chemat iar la partid.

- Tudose, ai votat?
- Am votat, Şefu', cum să nu. Acum pot să mă retrag la unitate? Pardon, ordonaţi, pot să mă retrag la domiciliu?
- Mă ipochimenule, ţară nu are conducere şi tu vrei vacanţă? De mâine eşti şef la guvern, executarea!
- Păi n-a căzut guvernu, şefu'? N-am votat, nu v-am spus acum?
- Nu ăla mă, alt guvern, ăla nou, mai bun cu românii, care o să dea prosperitate la tot poporul.
- Păi nu eram incompetent, şefu'? Cu zero realizări?! Mă scuzaţi, Măria ta a zis.
- Mă, tu ca şef nu trebuie să ai competenţe. Trebuie să fi cuminte, să mă asculţi pe mine. Te bagi slugă sau te dau pe scări afară? Dariuse, ia vino, mă, un pic până aici, să îl prelucrezi pe domnu!
- Aoleo, şefu', nu-l pune pe mine. Execut ordinu'. Mă bag şef la slugi.
- Nu, mă, tăntălăule, ăla sunt eu. Tu eşti doar sluga cu rangul cel mai mare. Da, ia zi, mă, tu eşti doctor în ceva?
- Nu ştiu, Şefu', sincer vă zic. Eu am făcut doctoratul pe interesul naţional, în timpul domnului general Oprea, să trăiască! Dar nu ştiu dacă n-o fi expirat, că pe coordonatorul meu l-au lucrat duşmanii şi acum nu mai e conducător de doctorat, l-au dat şi afară din învăţământ. Eu am vrut să şi renunţ la titlu, să mă lipsesc, dar nu ştiu dacă s-o fi rezolvat cererea. Am fost vânaţi rău, noi ăştia cu interesul lui domnu general. Că am plagiat, că nu ştiu ce. Îmi vine să şi plâng când mă gândesc.
- Hai lasă, că nu e grav. Zi-mi altceva. Te lepezi de Grindeanu?
- Mă lepăd, strigă bucuros Tudose.
- Juri să respecţi Programul şi numai Programul?
- Jur, Măria ta, strigă el şi mai puternic, pocnind din călcâie.
- Tudose, aşa îmi place de tine. Lucrurile sunt clare. Eu vorbesc cu neamţul şi de mâine începi treaba. Ţara se uită la mine să fac ce trebuie, tu să mă asculţi şi o să fie bine.

Acum că o rezolvase şi pe asta, Livache era mai liniştit. Băiatul ăsta are profil bun de argat. Pare om mai disciplinat, mai serios. Ştie să primească un ordin. Zâmbi larg pentru prima dată după mult timp.

- Ia să mi-l cheme cineva pe Daea, să îmi zică o poveste de noapte bună.

Citiţi şi: Conu Livache faţă cu reacţiunea

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite