Liviu Dragnea: Sunt total împotriva ideii ca arhiva SIPA să fie distrusă. Ar fi bine să se facă un mini CNSAS la nivelul Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la România TV, că este „total împotriva” ideii ca arhiva SIPA să fie „topită” sau „distrusă”, deoarece este o bucată importantă din istoria justiţiei din România, o idee foarte bună fiind constituirea unui „mini CNSAS” la nivelul Ministerului Justiţiei din care să se aibe acces la unele informaţii.

„Azi a fost un pas bun pe care l-a făcut ministrul Justiţiei şi cred că, în continuare, va desecretiza şi celelalte două sau trei rapoarte şi cred că vor fi informaţii interesante. Sunt total împotriva ideii de a fi topită arhiva SIPA sau de a fi distrusă. E o bucată importantă din istoria justiţiei din România. Acolo sunt mai multe tipuri de informaţii în această arhivă”, a afirmat Liviu Dragnea.

El a mai spus că o ideea bună în această chestiune ar fi constituirea unui „mini CNSAS” la nivelul Ministerului Justiţiei.

„Nu în sensul ca toată arhiva SIPA să se desecretizeze, să se pună pe site şi să dăm drumul la un mare spectacol. Ideea doamnei preşedinte a UNJR, Gârbovan, mi se pare foarte bună, un mini CNSAS la nivelul Ministerului Justiţiei din care să se înceapă să se aibă acces la informaţii, atât judecătorii, magistraţii să poată să afle dacă au fost obiectului unui dosar sau unei operaţiuni. În acelaşi timp, şi nouă să ne dea posibilitatea să vedem dacă de-a lungul acestor ani decizii ale unor magistraţi au fost influenţate de nişte informaţii compromiţătoare pe care acest Serviciu şi poate şi altele conectate la el le-a avut”, a explicat liderul PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat faptul că „nu este de acord ca această arhivă să fie distrusă”, în acelaşi timp „nici nu este de acord să rămână în continuare ultra secretă, adică să nu aibă nimeni acces la ea”.

Liviu Dragnea a susţinut că Guvernul ar putea desecretiza săptămâna viitoare celelalte două rapoarte care vizează arhiva SIPA.

„Sunt nivele de secretizare care sunt de competenta Guvernului şi, probabil, că sunt şi unele care ţin de competenţa CSAT-ului. Dacă nu greşesc, acele rapoarte cred că sunt de competenţa Guvernlui pentru a fi desecretizate. În mod normal, săptămâna viitoare, Guvernul poate să desecretizeze acele rapoarte, nu are de ce să nu aibă timp (...)”, a adăugat preşedintele PSD.

El a mai afirmat că dacă arhiva SIPA ar fi distrusă, iar cineva ar avea nişte copii ale documentelor, atunci şantajul ar fi „mult mai tare”.

„Şi ăsta este unul dintre motivele pentru care eu nu sunt de acord să fie distrusă arhiva SIPA, pentru că e greu să crezi că nu au fost copiate nişte documente de acolo. Şi atunci dacă, în mod oficial, arhiva SIPA dispare şi cineva are copii, atunci şantajul va fi mult mai tare”, a conchis Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite