Mai departe depinde de noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să închidem discuţiile cu desemnarea ca premier a dnei Dăncilă. Şi dacă preşedintele respingea prima propunere, a doua ar fi fost Carmen Dan, la fel de nocivă, a treia Olguţa Vasilescu şi urma suspendarea. Am fi avut o perioadă de tulburări inutile, urmată de suspendarea preşedintelui şi de „rezolvarea” de către Tăriceanu a subordonării justiţiei. Capitol încheiat.

Să vedem ce urmează

După vehemenţa cu care a susţinut OUG 13, este clar că Viorica Dăncilă nu va mai avea reţinerile lui Grindeanu sau Tudose. „În ţara mea şi cu partidul meu la putere facem ce dorim”. Adică încălecăm şi justiţia, ultima redută a statului de drept. Cum suspendarea preşedintelui n-a „ţinut”, urmează planul B, pentru atacul la justiţie. Dragnea, Tăriceanu, Vosganian şi mulţi alţii au probleme în justiţie şi sunt revoltaţi de faptul că cineva a îndrăznit să le pună oglinda în faţă.

DNA, alte parchete, unele complete de judecată, au făcut şi vor mai face erori. Pentru care vor trebui să plătească, că tot vom avea o lege mai aspră a răspunderii magistraţilor. Nu există în nici o ţară o justiţie fără erori. Dar rata de achitări a fost la noi de 10%, mult sub media europeană, care este 20-25%.

Pornind de aici, să desfiinţezi tot sistemul judiciar, sau capii corecţi ai acestuia, transformând România în raiul corupţilor, ar trebui să fie cale lungă. Nu şi la noi. Se vor da OUG-uri, una după alta, de modificare a Codurilor Penale exact în articolele care se ocupă de corupţie, a legilor de graţiere şi amnistie. Se va schimba, tot prin OUG, modalitatea de numire şi demitere a şefilor de la DNA, Parchetul General, ICCJ, iar OUG-urile îşi vor face efectul imediat, în momentul publicării la M.Of., aflat acum în subordinea lui Dragnea. Preşedintele va fi scos definitiv din procedura de numire/revocare a şefilor din Justiţie. Că aceste OUG-uri devin ulterior legi, că pot fi întoarse în parlament, atacate la CCR, nu mai contează. Îşi vor fi produs efectele. Tăcerea „asurzitoare” care vine de la PSD-ALDE are o explicaţie: se pregăteşte în amănunt, pe zile şi ore, planul de anihilare a justiţiei, acum că suspendarea preşedintelui nu le-a reuşit.

Reacţiile din ultimele zile, ale Olguţăi Vasilescu şi ale altor lideri PSD, că „aşa nu se mai poate”, ne arată în ce direcţie se îndreaptă, cu viteză, actuala Coaliţie.

Cine mai poate opri acest proces care acum apare ca imposibil de oprit?

Strada. Amploarea manifestaţiilor, inclusiv aceea de azi, poate bloca aceste consecinţe. Manifestări paşnice, dar hotărâte. Nu cred că actuala Coaliţie îşi va permite să pună tunurile de apă pe manifestanţii paşnici. Doar dacă nu şi-a pierdut de tot minţile, nerealizând ca nu poate guverna o ţară cu tunurile de apă. Ar da, pur şi simplu, foc la ţară. Subestimarea părţii active şi conştiente a populaţiei, a acelei părţi care înţelege scopul şi motivarea acestor schimbări legislative (puterea să poată fura în linişte din bugetul de stat), ar fi iarăşi o greşeală mare a conducerii actuale. Este adevărat ca s-au obişnuit şi cu demonstraţiile acestea paşnice. Dar dacă se vor înmulţi ca număr şi amploare, în toată ţara, prezentate pe televiziuni de dimineaţa până seara, nu cred ca le vor putea ignora.

Corpul magistraţilor cinstiţi.  Am văzut că sunt mulţi. Cel puţin 4000 au semnat apelul pentru oprirea masacrării legilor justiţiei. Mai sunt şi alţii, unii în posturi de conducere. Ce va face puterea, îi va epura pe toţi, după modelul Erdogan? Nu cred ca magistraţii nu vor găsi metode de a „sabota”, în sensul bun, noua legislaţie pregătită de Iordache şi compania.

Uniunea Europeană şi America. Nu vor sta cu mâinile în sân. România nu este Turcia, a semnat tratate de aderare la UE şi NATO pe care trebuie să le şi respecte. Sancţiunile care vor veni, în  rafală, de la aceste organizaţii, inclusiv financiare, în relaţiile comerciale, în dreptul românilor de a munci în ţări UE, în oprirea accesului la surse de finanţare străine, vor paraliza actualul regim, măcar prin imposibilitatea plătirii pensiilor şi salariilor bugetare. Dacă ignoră şi se joacă cu această perspectivă, sunt inconştienţi.

Există şi speranţa ca mulţi parlamentari de la putere vor înţelege miza acestor schimbări: salvarea lui Dragnea şi Tăriceanu de puşcărie. Şi că nu vor acţiona să dea foc la ţară. Trăiesc şi ei şi familiile lor în România. Interesele lor nu se confundă cu acelea ale lui Dragnea şi Tăriceanu, ca n-or fi toţi hoţi.

Concluzie

Dna premier Viorica Dăncilă să facă efortul să înţeleagă că în puşcărie intră cel care semnează, nu cel care dictează. Asta au înţeles Grindeanu şi Tudose, şi nu au executat orbeşte ordinele venite de la partid.  Că regimurile se tot schimbă, mai repede sau mai târziu, ele nu sunt eterne, iar din premier poţi deveni inculpat una, două. Peste o lună sau peste un an. Să-l întrebe pe Adrian Năstase.

Personal sunt optimist. Există mulţi oameni buni, conştienţi şi determinaţi în România, mult mai muţi decât îşi închipuie actuală conducere. Care nu vor asista cu mâinile în sân la asaltul hoţilor. Ne vom convinge în curând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite