Lupta dintre Klaus şi Victor a fost câştigată de mândria lucrului prost făcut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea a venit şi s-a dus la fel cum a venit. Nu am aflat nimic nou, nu s-a schimbat nimic fundamental. Glonţul de argint a rătăcit stingher prin studio şi a dispărut fără să îşi dea nimeni seama. Ai noştri, ca brazii, trag după cum ştiam deja. Klaus Iohannis şi-a mai tras un glonte în picior iar Victor Ponta se joacă cu mitraliera de nu ştii dacă e nuntă, înmormântare sau dacă deja a început războiul.

Intrăm cu uşurinţă la capitolul „capră râioasă cu coada pe sus”. Am avut o dezbatere pe care Realitatea a numit-o istorică şi care s-a desfăşurat cam la nivelul de profesionalism a lu’ domnu’ Dan, pe vremurile bune, când la OTV Magda Ciumac investiga de zor cine l-a ucis pe Mihai Eminescu. Fără cap şi fără coadă, cu întrebări scoase de la vânzătorii de bileţele de papagal, cu moderator şi moderatoare care din când în când voiau să îl ajute pe Klaus Iohannis să cadă de-a berbeleacul pe scări sub pretenţia că îl trec strada. Şi, ca să fie meniul complet, după emisiune s-au mai strâns la o şuetă ca să se întrebe retoric de ce e atât de slab candidatul ACL şi să îşi explice unul altuia de ce ei sunt mai profesionişti ca restul. Ce-i drept, aşa emisiune, aşa candidaţi. Victor Ponta râdea ca şi când voia să spună, hai că am venit să-l fac pe fraier, iar Klaus Iohannis şi-a exersat o oră şi jumătate grimasele de nemulţumire.

Dar cu ocazia emisiunii am lămurit şi situaţia parteneriatului nostru cu America. Ei fac seriale, iar noi ne uităm şi încercăm să le aplicăm în viaţa reală. Ultima modă e serialul „House of cards” cu Kevin Spacey şi dacă eşti politician, strateg de campanie sau jurnalist pe politic şi nu l-ai văzut e musai să ţi se retragă legitimaţia de serviciu. Serialul face în mediul politic de la noi cât o şcoală cu masterat cu tot plus zece ani de practică în consultanţa politică. Îmi şi imaginez cum la următoarea întâlnire cu Barack Obama, Angela Merkel şi David Cameron, Victor Ponta o să le povestească cum a jucat el, în direct şi într-un studiou de televiziune cu toată ţara uitându-se emoţionată, scena cererii de scuze. Cei trei, impresionaţi până peste poate, o să îl bată pe spate şi o să-i dea nişte jucării lu’ asta micu’, ca să aibă cu ce să se joace în timp ce oamenii mari stau la o masă separată şi decid soarta lumii. La noi e boală veche. L-am bănuit oricum pe Nicolae Ceauşescu de faptul că a construit strategia energetică şi cea politică după ce a văzut „Dallas” şi „Dinasty”. De Naşul nici nu mai vorbim, un mafiot respectabil de la noi nu poate să nu aibă pe telefon, la ringtone, tema din „The Godfather”.

Scena din serialul „House of Cards“ din care s-ar fi inspirat Ponta în dezbaterea cu Iohannis 

  Cum să te facă din vorbe Victor Ponta pe subiectul corupţie? Cum să îţi spună Victor Ponta, preşedintele PSD, că ai partidul plin de corupţi?

Dezamăgirea majoră rămâne în continuare Klaus Iohannis. De zile în şir tot ni se pare că echipa sa de campanie nu e profesionistă şi că l-a lăsat baltă. Dar e uimitor cum un candidat care se vrea de departe cel mai cel model de seriozitate nu depune niciun efort pentru binele său. Să ne lase pe noi cu viitorul ţării că vom vedea cum o scoatem la capăt, dar să vină un picuţ pregătit la emisiune. Dacă nu se dă în vânt după serialele americane măcar să îi pună cineva varianta originală de la „House of Cards”, produsă de BBC în 1990, după scenariul scris de unul dintre consilierii lui Margaret Thatcher. Cum să te facă din vorbe Victor Ponta pe subiectul corupţie? Cum să îţi spună Victor Ponta, preşedintele PSD, că ai partidul plin de corupţi? Păi dacă nu îi plac frazele lungi lui Klaus Iohannis să exersăm cu răspunsuri scurte.

VP: „D-le Iohannis, la dvs. în partid sunt o grămadă de corupţi!”

KI: „Viorel Hrebenciuc”.

VP: „Eu am luptat pentru independenţa justiţiei, nu ca dumneavoastră care nu aţi făcut nimic.”

KI: ”Adrian Năstase”.

Şi tot aşa.

Nu a existat un câştigător al dezbaterilor. Nici nu a existat un învins. Discuţiile pot continua de la acelaşi scor, pentru că se găsesc destule scuze pentru fiecare candidat astfel încât să rămână fiecare cu respectul votanţilor săi cam la acelaşi nivel de dinainte de dezbatere. Ce e cert e faptul că Victor Ponta e pregătit pentru dezbateri lungi şi a venit cu lecţiile făcute. Dar, la fel de cert e că eşafodajul răspunsurilor sale e şubred şi el stă în picioare doar dacă nu i-l scutură cineva. În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis el are nevoie serioasă de o consiliere temeinică prin care să salveze ce mai e de salvat.

Klaus Iohannis ar trebui să îşi facă timp pentru un nutriţionist şi un psiholog care să îl ajute să îşi recapete energia la un nivel care să îl ţină în picioare şi la o dezbatere care ar putea dura cinci ore. După care are nevoie de patru oameni care să nu fie de la ACL şi să fie specializaţi pe economie (Victor Ponta a umflat nepermis nişte cifre), pe justiţie (greşeli grave şi la acest capitol din partea candidatului PSD), retorică (Klaus Iohannis nu ştie să livreze în niciun fel o întrebare decisivă) şi strategie (acesta trebuia să fie angajat acum trei luni, dar e bun şi acum decât deloc).

Dacă vrem o Românie a lucrului bine făcut atunci ar fi bine să începem cu noi înşine şi ăsta e sfatul pe care ar trebui să şi-l fi repetat Klaus Iohannis în fiecare seară. Dacă e mândru că e român, Victor Ponta ar trebui să renunţe la miştouri ieftine de cartier şi atitudinea de om politic învăţată din serialele TV. Lecţia primei dezbateri dintre cei doi e ceea ce au aflat alţii acum douăzeci de ani: tot ce e la televizor e divertisment. Chiar şi dezbaterile politice. Iar divertisment nu e întotdeauna comedie, poate fi şi dramă. Dezbaterea continuă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite